Ter voorbereiding op onze tour in Mongolië blijven we 3 dagen in Ulaanbaatar, de hoofdstad van het land. Na Zuid-Oost Azie is het hier wel een beetje koud en we hebben het druk, omdat we nog moeten onderhandelen over de prijs voor de tour, geld moeten pinnen en andere voorbereidingen moeten treffen. Tussendoor bekijken we de stad.
Al zouden we niet alleen voor de hoofdstad naar Mongolië komen, is de stad zeker wel de moeite waard om een paar dagen voor uit te trekken. Vanuit de hoofdstad kan je eenvoudig bij een van de vele hostels een tour boeken om ook wat meer van de rest van het land te zien. Bovendien ligt de stad natuurlijk aan de beroemde spoorlijn naar Beijing.
De gewoonte is, dat je bij het hostel naar je keuze dan ook een tour door Mongolië koopt. Daarom verhuizen we van het Sunpath hostel naar het Golden Gobi hostel. Om de hoek zit een grote department store, die iets weg heeft van wat ik me voorstel als een V&D uit de communistische periode. Op de begane grond zit een supermarkt, op de verdiepingen erboven vinden we kleding, electronica, speelgoed en een pinautomaat die we plunderen.
In drie dagen moeten we met z’n vieren 8 miljoen Tugrik pinnen om de tour te betalen. Automaten hebben gewoonlijk een limiet, dus we struinen de stad door, onder andere op zoek naar pinautomaten. Er is genoeg waar we dat mee kunnen combineren. Zo bezoeken we het Sükhbaatar Square of (sinds 2013) Chinggis Square, naar de held van Mongolië: Chinggis Khan. Met aan de noordzijde een groot standbeeld van de legerleider.
Even verder doen we ons huiswerk in het Nationaal Historisch Museum. Een mooi museum over de geschiedenis van Mongolië waarvan we eigenlijk maar heel weinig weten. De moeite waard! Na de lunch besluiten we het centrum uit te lopen, richting Gandan Khiid, de korte naam voor het Gandantegchinlen klooster, met een 26,5 meter hoog Boeddhistisch standbeeld. Op weg naar het klooster komen we de eerste gers tegen, die we al vanuit het vliegtuig in de stad zagen staan. Omdat de tenten in de winter veel warmer zijn dan de huizen, vinden veel inwoners het prettiger om in gers te wonen, ook al is dat midden in de stad. Achter eenvoudige schuttingen staan de tenten opgebouwd.
Op de eerste dag van de tour duurt het even voor we de stad uit zijn. In de loop van de dag loopt het verkeer vast. We moeten nog wat boodschappen doen voor de lange roadtrip die ons te wachten staat en zijn twee uur later nog steeds de stad niet uit, maar op de ‘zwarte markt’ (Naran Tuul); we zien weinig illegaals, maar dat kan aan ons liggen. Het is een grote markt buiten het centrum van de stad. Hier kijken we onze ogen uit. We dachten dat in de Department Store veel te koop was..! Ik koop voor €2,- een joggingbroek van Chinese makelij die direct gerepareerd moet worden, maar de komende drie weken goed van pas komt.
Blijf op de hoogte!
Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten