Achter de schermen

geschreven door Pim op

Reiservaringen neem je graag met je mee. Je wilt de talloze foto’s graag thuis laten zien en in geuren en kleuren vertellen over je reiservaringen. Misschien ook bloggen, maar in ieder geval noteren, Skypen, vastleggen. Dat kan met de juiste tools. Wij zijn erg tevreden over de onze, die we hier uitleggen (waarschuwing: beetje technisch).

We reizen met een Nikon D3200 en een Samsung Galaxy Tab. In de camera hebben we een adapter zitten waarin miniSD kaartjes passen (SDHC UHC4, voor +/- €20 per kaart, soms zit daar een gratis adapter bij). Deze kaartjes kunnen ook direct in de tablet en telefoon (om te Whatsappen).

In Zuid-Oost Azië is het steeds gelukt om de foto’s (+/- 4MB, jpeg, medium) up te loaden naar Dropbox waarop we gelukkig veel gratis ruimte hebben gekregen (meer dan 100GB). In Nieuw Zeeland bleek het onhaalbaar om het uploaden vol te houden (te veel moois voor op de foto, veel datalimieten en weinig internet als je kampeert). We hebben voor een middenweg van de fotokwaliteit gekozen omdat dat ruim volstaat voor ons blog en een leuke vergroting in een lijst of op canvas en tegelijkertijd de grootte van de foto’s behapbaar houdt voor deze werkwijze.

Omdat we lang reizen maken we direct een sterke selectie van de foto’s, vóór we de upload aanzetten. Dat scheelt ook uitzoeken als we weer thuis zijn. Als we de kwaliteit van een foto niet goed kunnen beoordelen op het kleine schermpje van de camera, kijken we even op de tablet. Bij voorkeur in het donker, met de helderheid van het scherm op z’n hoogst. Bij twijfel gaat een foto gewoon online, dan zien we thuis wel weer.

Veel foto’s bewaren we op een miniSD die we gewoon bij ons dragen. Hetzelfde geldt voor een heleboel korte filmpjes, die snel optellen tot teveel MBs om ook nog eens te uploaden. In totaal hebben we nu 3 miniSD kaartjes van 32GB elk bij ons, met daarop het beeldmateriaal van 7 maanden reizen. De mooiste foto’s gaan vaak direct online op dit blog, waar we ruimte hebben voor zo’n 20GB (begonnen met 3GB, maar dat stond snel vol). Dat is gelijk ook de selectie die waarschijnlijk thuis nog in een mooi fotoboek gaat komen!

De mooiste filmpjes comprimeer ik met VidCon voor Android naar .mp4 (h264) waarna ik ze kan bewerken op de tablet en ze soms wel meer dan 10x kleiner zijn. Dan uploaden we ze naar YouTube in een ‘Filmpje van…‘.

Een computer hebben we op deze manier onderweg nooit echt nodig, al is het soms prettig om op een PC te bloggen (met name om te multitasken). De tablet (met bluetooth toetsenbord in de beschermhoes) is fijn compact en daarom maar een kleine last om altijd met ons mee te dragen; die moeite nemen we, soms alleen daarom, dan maar altijd. Dat voorkomt ongemakken! De ander draagt de camera om nog meer moois vast te leggen!

Heb jij nog tips om nog gestroomlijnder te werken?

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.