Op reis zijn aan de andere kant van de wereld, maar eigenlijk ook een beetje van de wereld. We doen wat we willen en laten de rest grotendeels voor wat het is. Daarom zijn we soms niet echt op de hoogte van de actualiteiten. Het blijkt wat waard te kunnen zijn om wel de actualiteiten op reis in de gaten te houden.
Kranten kopen we in Azië natuurlijk niet, die zijn vaak onleesbaar in een lokale taal, of internationaal en lijken ons daarom niet echt relevant voor het vrije leven dat we leiden. Van het nieuws in Nederland houden we ons wel een beetje op de hoogte, door wanneer het kan nos.nl te lezen. Via e-mail, Skype en WhatsApp houden familie en vrienden ons van de rest op de hoogte.
Het nieuws dat tyfoon Haiyan onze kant op komt, missen we daarom compleet. We ontvangen Bram en Femmy in Hanoi en reizen met hun door Noord Vietnam. Als Bram en Femmy doorgereisd zijn naar Da Nang, krijgen ze een bezorgd WhatsApp bericht uit Nederland, met de vraag of ze wel uit de buurt blijven van de tyfoon, die recht hun kant op komt. Ze beleven een ongerust nacht in hun hotel, terwijl wij onze treinreis die kant op even uitstellen. Daarna reizen we snel door naar Hoi An, bij Da Nang, waar we twee dagen later de nasleep van de storm meemaken in de vorm van een overstroming. Alles loopt gelukkig goed af.
We komen in Bangkok aan tijdens de verkiezingen. In Thailand lopen de gemoederen hoog op. Er zijn aanslagen geweest voor we aankomen en delen van de stad zijn afgesloten door wegblokkades van politieke activisten. Op een wandeling vanuit het centrum komen we in een protestmars terecht. Ondanks dat de kans dat ons wat overkomt klein is, proberen we de onrust zoveel mogelijk te vermijden door zo mogelijk in de buurt van het hostel te blijven. Daar vind ik een engelstalige krant over Bangkok en lees me in om een beetje beter te begrijpen wat er aan de hand is.
Het is bijna een beetje komisch om te beseffen hoe kortzichtig we rondreizen door landen waarvan we het klimaat en maatschappij helemaal niet kennen. De Lonely Planet mag dan wel wat algemene achtergrondinformatie bieden, in de praktijk zijn de actualiteiten vaak relevanter. Maar dan moet je jezelf dus wel regelmatig informeren.
In Nieuw Zeeland staan we net bij de bibliotheek voor een internetverbinding, als we een hagelstorm op het dak van onze camper krijgen, waar we eigenlijk op dat moment wel even van opkijken. We hebben goed weer gehad en zo snel als de hagel komt, zo snel is hij ook weer weg. We besluiten het voor het gemak te negeren. De volgende dag zie ik op de voorpagina van de krant dat een tornado een paar woningen flink heeft beschadigd en vervolgens over het meer waaraan we kampeerden is weggetrokken.
Het valt ons niet mee om op de hoogte te zijn van actualiteiten op reis. Hoe ga jij hier mee om?
Blijf op de hoogte!
Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten