
Met een ferry overbruggen we de fjorden tussen Ísafjörður en Hesteyri. Van de stad komen we terecht op het schiereiland Hornstrandir, een Nationaal Park dat ’s zomers bewoond wordt door IJslanders in huizen en natuurliefhebbers in tenten.
Een ijskap sluit Hornstrandir af van de bewoonde wereld. De ferries vormen de levenslijn naar de bewoonde wereld waarlangs voorraden en wandelaars worden aangevoerd, maar waarlangs ook bewoners hun weg naar huis moeten vinden. Alles gaat met de kleine bootjes die een paar keer per dag op en neer varen.

Op de boot naar Hesteyri is een bewoonster van één van de vakantiehuizen in Grunnavik onze medepassagier. Het dorp, met uitzicht op de Atlantische Oceaan, werd in 1963 weggevaagd door een ongeremde storm. Alleen de kerk en een paar huizen bleven staan. Een karkas van een huis en de afgebroken betonnen pier herinneren aan de kracht van de zee en wind. Onze medepassagier wordt met een zodiac aan wal gebracht. Ook wandelaars moeten bij laagtij op andere plaatsen het laatste stukje met de zodiac.

Ook de kou weert bewoners. Werd Hesteyri tot 1952 nog het hele jaar rond bewoond, sindsdien verlaten alle bewoners hun huizen elk jaar niet later dan in september. De sneeuw valt in die maand steeds lager, vanaf de toppen tot in de baai wordt het land bedekt. Zelfs tijdens ons verblijf in de zomer daalt het kwik tot 2 graden; “typical seven blanket sleeping weather”, aldus de zomerbewoner van ‘The Old Doctor’s House’.

Veel wandelaars zoeken deze afgelegenheid op, en dat is zeker aan te bevelen. De ferries kunnen je voor een redelijke prijs op veel plaatsen afzetten. Met de juiste kleding en tenten is het dan mogelijk om mee te doen met afgelegen leven op Hornstrandir. En zelfs met alleen een slaapzak kan je terecht in de ‘sleeping bag accommodation’ in ‘The Old Doctor’s House’ in Hesteyri, met de gezelligste huiskamer en de lekkerste pannenkoeken van het schiereiland. Beslist geen straf.

Tijdens de boottocht naar Hornstrandir, maak je ook kans om nog andere zomerbewoners van Hornstrandir te treffen; in de baai worden vaak walvissen gezien. Wij zien er zes en ze komen bijzonder dichtbij. Een topervaring!

Blijf op de hoogte!
Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten
Reacties
Wauw, wat een landschappen! Onze site staat trouwens online nu, mochten jullie het leuk vinden om ons te volgen 🙂