Backpack budget in Azië

Miljoenen Tugrik in Mongolië

geschreven door Pim op

We reizen met een hele dikke portemonnee naar de andere kant van de wereld. In Azië liggen de kansen om het allemaal uit te geven. Om dat een beetje beheerst te doen, leven we op een backpack budget in Azië.

Al in Nederland bereiden we ons voor op een jaar lang uitgeven. We sparen geld op, maar belangrijker: we bepalen hoeveel we nodig denken te hebben. We bepalen een maatstaf waaraan we onze uitgaven kunnen meten. We lezen ons in op internet en in de reisgidsen en verwachten elke maand zo’n 1000 euro per persoon uit te moeten geven om met plezier de wereld te kunnen verkennen. Daarop stemmen we ons spaardoel af en zo wordt dit ook daadwerkelijk ons backpack budget in Azië.

Eenmaal op weg blijkt het backpack budget in Azië in de praktijk anders te werken dan we ons hadden voorgesteld. We hadden ons al bedacht dat het onhandig zou zijn om per maand daadwerkelijk met een maximum te leven, maar we moeten even zoeken naar een middenweg. Hoe leef je daadwerkelijk van dag tot dag op reis met zo’n backpack budget in Azië? We besluiten het simpel te houden. We pinnen wat we nodig hebben en Jiska noteert elk pin bedrag. Op onze rekeningen houden we in de gaten welke bedragen in euro’s we daadwerkelijk hebben opgenomen. Dit is onze graadmeter voor de status van het budget. Daarvan blijven we zo vaak als nodig op de hoogte: elke keer als we meer geld nodig hebben en dus pinnen.

Bovendien koppelen we het backpack budget in Azië een beetje los van dagen, weken of maanden. Een maand in het ene land, merken we, kan duurder uitvallen dan een maand in het andere. Over het geheel van een reis van meer dan 9 maanden maakt dat allemaal niet zo uit. Een bizar goedkope periode van meer dan 5 weken in Nepal compenseert ruim voor 4 weken in Vietnam waar we meer dan 1000 euro per persoon uitgeven.

Backpack budget

We kiezen bewust niet voor een gedetailleerde administratie van al onze uitgaven. Met een nauw oog op het backpack budget voelen we ons minder vrij om in een korte periode een paar dure excursies te doen, die niet alleen de moeite waard zijn, maar waarvan de kosten ook altijd weer gecompenseerd worden door goedkopere weken, bijvoorbeeld aan het strand in Zuid-Thailand, waar we simpelweg relaxen en dus weinig uitgeven.

Als we uiteindelijk het totaal van de pin bedragen berekenen, blijkt 1000 euro per persoon een prima backpack budget in Azië; het is ruim voldoende! We houden daarom zelfs geld over over om een duurdere hoek van de wereld op te zoeken. We vliegen via Sydney naar Nieuw Zeeland, waar we heel anders met ons geld moeten omspringen..

Wat is jouw backpack budget in Azië?

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Jolein
  26 okt 2014

  Bedankt weer voor deze handige post. Wij vertrekken in augustus volgend jaar, en houden ook ongeveer dit bedrag aan voor Azie om te sparen. Ik heb nog wel een vraag: Is dit ook inclusief visumkosten, en bijvoorbeeld een (binnenlandse) vlucht?

   Pim
   27 okt 2014

   Augustus, super! Nog maar even wachten ;). Eigenlijk zat alles erin, behalve de camper huur in Nieuw Zeeland. Blijf je alleen in Azië en maak je het niet te gek met vluchten, dan moet het goed te doen zijn op dit budget! Wij vlogen eigenlijk alleen binnenlands in Maleisië. Ik zal onze vluchten binnenkort nog eens op een rijtje zetten. Graag gedaan!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.