Beach resort in Bang Saphan Yai

geschreven door Pim op

Een luxe bungalow aan het strand. Een verse kokosnoot met een rietje en een parasolletje. Blauwe zee, een wit strand. Het is het cliché van een chique beach resort. Maar het kan nog mooier! Onze verwachtingen zijn laag, als we in de Lonely Planet lezen over een stuk strand in Zuid-Thailand dat niet bij een eiland hoort, geen hordes toeristen trekt en geen toneel is voor full-moon parties; dat eigenlijk vooral Thai trekt (en dat alleen in de weekenden) en waar wij voor 300 Baht (€ 7,-) per nacht terecht zouden moeten kunnen in een ‘basic’ hutje aan het strand, dat we de rest van de week zo ongeveer voor onszelf zouden hebben. Wat ons betreft klinkt dat te mooi om waar te zijn.

De trein brengt ons in 8 uur bij het kleine stationnetje van Bang Saphan Yai. Daar nemen we een motortaxi voor het laatste stukje. Zo’n 4 kilometer naar Roytawan, het guesthouse dat inderdaad goedkope bungalows aan het strand verhuurt. Het huisje heeft zelfs een douche en WC en-suite, een kleine veranda met twee fijne stoelen en een lekker zacht bed. Vooral het laatste doet het op dat moment goed. Tevreden vallen we in slaap met wat verkoeling van de ventilator tot we de volgende ochtend door de hanen gewekt worden.

We zijn er in Azië inmiddels aan gewend dat de locals van zichzelf minder moeite doen dan wij om iets netjes af te werken. De bungalow is dus bijzonder netjes, maar ernaast staat een verragd hutje waarnaast de douchetegeltjes die over waren neergeslingerd zijn. Vijf meter achter ons hutje staan drie half afgebroken huisjes die misschien toiletten zijn geweest, of hadden moeten worden. In één stapelen zich plastic flessen tot meer dan een meter hoog op.

Het strand is heerlijk. Het is schoon en het water is het warmst dat we ooit hebben gevoeld. Er waait een verkoelend windje uit zee, waardoor de 35°C heel aangenaam voelt, zeker als je nat bent van het zwemmen. Er is weinig bebouwing langs de kust. Verderop zijn nog wel wat eet- en slaapgelegenheden, maar er zijn geen grote hotels te bekennen. We zien telkens dezelfde twee Westerse stelletjes, waarvan één ook drie kinderen heeft meegenomen op vakantie.

Voor ons is Bang Saphan Yai perfect, concluderen we na een dagje scooteren naar het stadje en in de verdere omgeving.

Dat onze bungalow niet pal aan het strand staat en het terrein niet tip-top verzorgd is, maakt ons niks uit. Zeker niet voor deze prijs. Verderop, bij Love at Sea, staan iets mooiere huisjes, dichter bij zee en rond een keurig verzorgd terras, voor de dubbele prijs (nog steeds goed te betalen dus). Roytawan heeft een klein restaurantje waar ze heerlijke broodjes maken. In het weekend zijn ze dicht omdat de Thaise familie langskomt (leuk om te zien) en eten we evengoed lekker bij Love at Sea, mét een koude kokosnoot. Waar we ook eten, het is altijd voor minder dan € 5,-.

Het is alles behalve een resort, maar niet minder lekker en wel heel goedkoop. Zoals we vaker zeggen: het is maar hoe je er bij kijkt. Kortom, voor een weekje weg van de toeristische gebieden in Thailand weet je onze favoriete plek!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Jolein
    23 mei 2014

    Dat ziet er lekker back to basic uit 😀

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.