Beroemd in Beijing

Tianan'men square

geschreven door Pim op

Het is op zijn zachts gezegd even wennen in Beijing. Al kun je dat beter hard zeggen, want voor ons voelt het alsof werkelijk alles in deze stad zijn best doet om zoveel mogelijk herrie te maken.

Muziek schalt uit elke winkel, een geüniformeerde dame tettert Chinese aanwijzingen door een megafoon die ons weinig verder helpen. Verderop tingelen metropoortjes willekeurig in reactie op de ingevoerde kaartjes. In de metro wordt de aankondiging van het volgende station naadloos opgevolgd door reclame die niet alleen door het voertuig galmt maar ook met beamers wordt geprojecteerd op de voorbijschietende muren van het metrostelsel van Beijing.

Dat metrostelsel is trouwens fantastisch. Net als bij de Parijse metro koop je één kaartje om de ondergrondse te betreden en lever je dat weer in als je de tunnels verlaat. Een handig kaartje toont alle transferstations waar je van metrolijn kunt wisselen zonder dat je hoeft “uit te checken”. Zo kun je voor het vaste bedrag van slechts 4 RMB (45 cent) een heel eind komen.

We probeerden het eens uit door alvast Tian’anmen Square, gelegen pal voor de Verboden Stad, te bezoeken. Een gigantisch plein vol met Chinezen die ons in korte tijd tot de grootste attractie bombardeerden. Na wat verlegen blikken verzamelde één van hen de moed om Pim uit te nodigen voor een foto.

Een fotograaf met draagbare printer was alleszins bereid om dit uitzonderlijke kiekje op fotopapier te vereeuwigen. Even duidelijk zijn wie daar dan voor ging betalen en niet veel later komt de jongen vol trots zijn foto tonen. Jiska lachen, het groeiende publiek ook, dat ondertussen uit alle hoeken en gaten fototoestellen tevoorschijn haalde. Niet veel later moest ook de enige blondine van de hele stad er aan geloven. Wat Jiska betrof werd het tijd om te gaan.

Snel de metro in om meer van de stad te verkennen. Daarover later meer!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Gonda van der Wel
  28 aug 2013

  Mooi om een dag na vertrek zulke verhalen te lezen. hoop dat er oordoppen zijn, misschien voor overdag anders zeker voor de nacht. Liefs

  Floor
  28 aug 2013

  Goed om te horen dat jullie zijn aangekomen. Wat een verhaal zeg over die foto’s! Haha!!

  Atie en rene
  29 aug 2013

  Leuk om te lezen, dat jullie al druk bezig zijn om de stad te verkennen. Groetjes van Atie, Maartje en rene

  Melissa
  29 aug 2013

  Haha, wat Jiska betreft was het tijd om te gaan. Ik zie het helemaal voor me :-).

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.