Bìfēngxiá Panda Base

geschreven door Pim op

Chengdu is de stad van de panda’s. Er zijn twee panda ‘basissen’, zoals ze hier genoemd worden. Wij kozen voor de basis even van Chengdu, net wat verder dan de voor de hand liggende optie. In dit bericht leggen we uit hoe.

De Bìfēngxiá Panda Base ligt op zo’n twee en een half uur rijden van Chengdu. Je neemt de bus van het Xin Nan Men busstation (tussen 7 en 19.30 elk half uur, twee uur reistijd) naar het toeristen busstation van Ya’an. Daar staan aan de voorzijde van het busstation witte vans te wachten. Op de heenreis betaalde onze buschauffeur voor deze van (waarschijnlijk omdat we in Chengdu een kaartje kochten naar Bìfēngxiá, 98 yuan).

De van brengt je tot aan het ticket office van het natuurpark waarin de panda base zich bevindt. Koop hier je entreebewijs.

Vervolgens heb je een paar opties. Je kan nog een bus nemen die je vlakbij de panda base afzet, of je neemt een lift die je 50 ‘verdiepingen’ lager onderaan de gorge afzet aan het eind waarvan zich de panda base bevindt.

Wij volgden het advies van Lonely Planet en namen beneden de ‘scenic route’ door de Left Valley. Een mooie, drie uur durende wandeling langs de rivier die de gorge ooit heeft moeten uitgeslepen. De wandeling werd opgeleukt door informatieve bordjes, flora en fauna, mooie watervallen en, tot onze verbazing, toeristen die werden rondgedragen in sedans.

Aan het eind van de gorge, die zeer de moeite waard is, word je nog eens beloond als je met zware benen een pittoresk Chinees bergdorpje binnenloopt. In tegenstelling tot wat de eerste indruk doet vermoeden, biedt dit dorpje alles wat je nodig hebt om bij te komen. Wij deden dat door een nachtje over te blijven, iets wat we graag aanbevelen.

Voor maar 80 yuan verblijf je in het ‘hotel’ aan het dorpsplein. De kamers liggen rond een binnenplaats en zijn meer dan prima voor een nachtje. Eten doe je in het restaurant tegenover het hotel, dat tevens als receptie dient. Wij aten, met dank aan de Engelse kaart, heerlijk! Daarmee kwam de totaalprijs op 138 yuan. ‘s Avonds vielen we in slaap met het geluid van de krekels, ‘s ochtends werden we uitgerust wakker met het geluid van vogels (en de wekker).

Op tijd opstaan is aan te raden, je krijgt niet alleen de kans om de ochtend rituelen van de panda’s te zien, maar dat doe je ook nog eens in alle rust. De eerste groepen luidruchtige Chinezen arriveren rond 11 uur.

Drie uur is genoeg om alle panda’s te bekijken. Dit park heeft alleen de reuzenpanda, in tegenstelling tot de base dichterbij Chengdu. De kleine panda’s in de ‘panda kindergarten’ vinden we het leukst; daar blijven we nog even hangen tot we zelf een toeristische trekpleister worden.

Dan de bus bij de uitgang van het park, die je in een kwartiertje gratis bij de ticket office brengt. De van terug naar Ya’an komt al snel en brengt ons voor 5 yuan met één overstap weer bij het busstation van Ya’an. Daar vertrekt dezelfde bus terug naar Chengdu.

Aangekomen in Chengdu merken we hoe lekker het is om even de stad uit te zijn geweest. Al is het ook leuk om een soort thuisgevoel te ervaren als we weer inchecken bij het Mix hostel. Daarover later meer!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Gonda van der Wel
  17 sep 2013

  Die draden van jullie verblijf is dat voor de vlaggetjes of is het electriciteit? en we krijgen vast nog foto’s van de kleine beren. X

   Pim
   18 sep 2013

   Toen we aankwamen deden ze dienst als waslijn, maar de was werd vlug opgeruimd. Meer foto’s als het internet beter wordt, maar ik ben bang dat dat nog wel even gaat duren.

  Nienke
  20 sep 2013

  Leukleukleuk 🙂

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.