Bijzondere bereidingswijzen

geschreven door Pim op

Onderweg gaan we bijna elke dag uit eten. In Azië levert dat soms bijzondere ervaringen op, als het eten op een manier bereid wordt, die we nog niet kennen. Vandaag een klein voorproefje, of in ieder geval de bijzonderste bereidingswijzen die wij tegen kwamen.

Ondanks dat de diversiteit van het eten in Nepal niet bijzonder hoog is, genieten we bijzonder van de Indiase invloeden in de Nepalese keuken. De Tandoor staat garant voor een goede maaltijd en is vaak al vanaf een afstand te spotten; de tandoor is een soort aardewerken ton, vergelijkbaar met een steenoven, maar dan met de opening aan de bovenkant. Erin wordt heerlijke roti (geplakt tegen de zijkant) of kip bereid.

In Bangkok eten we het lekkerst langs de straat. Een tentje heeft elke avond weer een aantal vuren uitgestald staan op de stoep. Op een van de vuren kookt een pan water, met daarin een gevlochten mandje, waarin rijst onder een dekseltje wordt gestoomd. Niet alleen een mooi gezicht, maar ook lekker eten! En best bijzonder in een grote straat in een nog grotere wereldstad.

In Maleisië leven we een paar dagen bij locals, die in de jungle voor ons koken op een kampvuur. Om de kip te koken, worden bamboestokken op maat gehakt, waarin water en daarna de kip worden gekookt. Ook de boontjes gaan even daarna in een bamboestok. Het effect is bijna hetzelfde als uit een pan, maar het ziet er voor ons toch leuker uit. We eten heerlijk en hoeven geen pannetjes mee te sjouwen.

In Mongolië wordt al het eten op een bijzondere manier bereid. Om het jaar door te komen moeten de Mongolen vindingrijk zijn met de beperkte opbrengsten van het land. Samengevat worden er zuivelproducten en vlees verwerkt. Als er tien gerechten worden gepresenteerd is de kans groot dat ze toch in deze twee categorieën vallen. Zo ook deze bak met ingewanden. Yum.

Na een paar weken Mongolie, kijken we dus wel uit naar een westers gerecht. Onze gids verrast ons volledig met haar vindingrijkheid door met de beperkte middelen van 1 pan en een kookstel een paar heerlijke pizza’s te bakken. Op een stuk deeg van enkel bloem en water dat ze 20 minuutjes op laag vuur gaar laat worden, kleed ze een complete pizza aan. Op dat moment het toppunt van luxe!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.