Boeken of niet?

geschreven door Pim op

We komen reizigers tegen met uiteenlopende persoonlijke voorkeuren voor wat betreft het boeken van reisonderdelen. Ook wij staan nog regelmatig voor de vraag: boeken of niet?

Boeken geeft redelijke zekerheid en kan daardoor je reis een stuk relaxter maken. Aan de andere kant zit je wel aan je afspraak vast en dat kan ook heel vervelend zijn. Bijvoorbeeld als je, om onvoorziene redenen, geen aanspraak kunt (of wilt!) maken op je (wellicht aanbetaalde en niet te annuleren) boeking. Per situatie verschilt of een boeking nodig is. Wij kijken er als volgt tegenaan:

Vluchten

Ja, boeken! Last minutes zijn dan wel het toppunt van flexibiliteit, vroegboeken is vaak goedkoper. Natuurlijk hoef je niet gelijk een “round the world” ticket te kopen. Dat leek ons weer onaantrekkelijk vastgelegd. Wij boeken de vluchten bij voorkeur meer dan een maand vantevoren. In de praktijk is dat vaak precies een maand vantevoren.

Hostels en hotels

Nee, hostels hoef je niet te boeken. Behalve als je ergens ‘s avonds laat landt, maar zelfs dan boeken we niet meer dan 1 nacht. En situ kun je veel beter over de prijs praten en anders net zo makkelijk bij het hostel ernaast aankloppen. Dat weten de eigenaren ook, dus je geduld wordt vaak niet eens zo erg op de proef gesteld als je (zwetend met je tas op je rug) vermoed.

Tours

Nee, tours hoef je niet te boeken. Althans, geen weken vantevoren, behalve als het op een plek altijd druk is, zoals bijvoorbeeld in National Park Mulu, op Borneo. Walvissen kijken, safari’s en zelfs Ha Long Bay (Vietnam) boekten we minder dan 24 uur vantevoren. Ook hierbij geldt dat je dan face-to-face soms zelfs nog over de prijs kan praten, er is immers altijd een concurrent om de hoek! Bouwstenen (onderaan dit bericht) vormen voor ons de uitzondering op deze regel.

Taxi’s en tuktuks

Nee, niet boeken. Je hebt de prijsonderhandeling bij voorbaat verloren als je dergelijk vervoer probeert vooraf te boeken. Elke driver begrijpt dat je dan wel heel graag vervoerd wilt worden en dat is voor hen het risico van de deal mislopen waard (of je moet een vriendenprijsje weten te regelen). Je krijgt dus de hoofdprijs. Zelfs op raarste tijden (om bijvoorbeeld een vlucht te halen) is er nog wel een taxi te vinden. Beter nog, vraag eens of je hostel of touroperator je kan halen of brengen, vaak bieden ze een eerlijke service aan.

Eten

Nee, niet boeken. Het moet wel heel gek lopen wil je in Azië een restaurant reserveren. Je wordt waarschijnlijk ook raar aangekeken als je het oppert om alvast een tafeltje voor je te laten dekken. Of je moet natuurlijk bij een hele chique tent gaan eten! In Nieuw Zeeland ligt dat wellicht anders, maar daar is elke tent dan ook per definitie relatief chique. De supermarkt is vaak ook ‘s avonds open!

Treinen en bussen

Nee, niet boeken. Alleen bijzonder populaire ritten, of lange waarop je wel wilt betalen voor comfort, kun je overwegen te boeken. De trein naar Lhasa (Tibet) hadden we achteraf toch graag geboekt. De eersteklas trein tussen Ella en Haputale (Sri Lanka) lieten we voor wat het was. In de derde klas heb je ook ramen en zit je tussen de locals voor een tiende van de prijs! Let wel op de locals, bij bijzondere gelegenheden wil het lokale vervoer nog wel eens uit z’n voegen barsten. In China is overbevolking een aanhoudende speciale gelegenheid en in Thailand lijkt het daar op sommige trajecten ook wel een beetje op.

Bouwstenen

Ja, boeken! Wel backpacken, maar niet alles zelf uit moeten zoeken, daar komen bouwstenen voor ons op neer. Zeker met bezoek is dit een handige optie, voor je zelf de touroperator speelt. Je boekt bouwstenen over het algemeen bij een Nederlandse tussenpersoon die weten waar je consistent goede ervaringen haalt in het land van bestemming. Door bouwstenen te boeken zit je altijd goed, maar daar betaal je dan wel voor.

Kortom, uiteindelijk boeken wij bijna niets. Ons motto is ook dat je niet te veel hoeft te plannen; er komt genoeg op je pad!

Wat is jouw boekgedrag?

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Jolein
    2 jun 2014

    Precies waar ik nieuwsgierig naar was 😀

      Pim
      5 jun 2014

      Super 🙂 laat het weten als je nog vragen hebt hè!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.