Budgettips voor op reis

geschreven door Jiska op

Je hebt jarenlang gespaard voor de grote reis van je dromen. En als die droomsreis dan eindelijk gaat beginnen, wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Daarom is het verstandig om tijdens je reis ook te letten op de uitgaven die je maakt. Vandaag wat tips om tijdens je reis goedkoop te leven.

1. Reis zoveel mogelijk over land. Zeker in Zuid Oost Azië is dat makkelijk te doen. Wij zijn vanaf Noord Vietnam over land naar Zuid Vietnam, Cambodja, Thailand, Laos en nog een keer Thailand gereisd. De ene keer pakten we de bus en de andere keer namen we de trein. Het is ook ontzettend leuk om over land te reizen, omdat je veel van het land ziet en tussen de locals zit.

2. Neem niet voor elk klein stukje de bus of een tuk tuk. Door zelf veel te lopen in een stad bespaar je veel geld. Het is ook nog eens enorm leuk om de stad lopend te ontdekken. Met een bus of een tuk tuk raas je toch al snel overal aan voorbij.

3. Reis in de laagste klasse die er is in een trein. Wij reizen graag in de derde klasse wanneer we met de trein gaan. Eén omdat het goedkoper is, maar twee omdat het ook onwijs leuk is. De lokale bevolking reist ook derde klas, dus je zit tijdens je treinreis echt tussen de locals. Het is enorm leuk om in de trein kennis te maken met de lokale bevolking. Praten met elkaar is soms lastig, maar vriendelijk glimlachen of gebarentaal doen het ook altijd goed.

4. Drink water. Wij dronken over het algemeen water tijdens onze reis. We kochten altijd flessen in een supermarkt. Het is ook zeker aan te raden om 5 liter flessen te kopen. Het scheelt in de kosten, maar het is ook beter voor het milieu. Als je met z’n tweeën reist, drink je toch al gauw samen 5 liter op één dag. Onze 1,5 liter flessen vulden we dan met het water uit de 5 liter flessen. Natuurlijk namen wij ook wel eens iets anders te drinken bij het eten, maar dit deden we niet elke avond. Zo blijft het ook leuk en ‘speciaal’ om twee keer per week iets extra’s te drinken te nemen.

5. Eet op straat! In Azië is het echt overal mogelijk om op straat te eten. Er zijn genoeg kraampjes of kleine stalletjes waar je ‘s middags en ‘s avonds aan kan schuiven. Het eten op straat is veel goedkoper dan de restaurants en het is ook onwijs lekker. Je kunt op straat gerust voor 2 euro met z’n tweeën eten. Ook is het erg leuk om verschillende night markets uit te proberen. Deze worden ‘s avonds opgebouwd en je kunt er uit veel verschillende goedkope gerechten kiezen.

Night Market in Cambodja

6. Neem de nachttrein. Sommige stukken over land zijn lang. Zo zaten wij van Hanoi naar Danang 14 uur in de trein. Het is dan ook ideaal om dit ‘s nachts te doen. Het doodt een beetje de tijd en het is nog goedkoop ook. Je hebt namelijk je treinkaartje en je overnachting voor 1 prijs. Wij kozen altijd voor een hard-sleeper plek. Dit is goedkoper dan de softsleepers. Om het nog goedkoper te maken, reserveer je het bovenste bed in de hard-sleeper coupé.

Een hardsleeper naar Da Nang

Hoe bespaar jij om zo lang mogelijk te kunnen blijven reizen?

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.