Met de bus van Aswan naar El Quseir

geschreven door Pim op

Met een bezoek aan El Quseir zetten we één stap buiten het touristische circuit van Egypte. Het is de hekkensluiter van deze uitgebreidere kennismaking met Egypte. We bereiken deze laatste uithoek van onze reis met de bus vanuit Aswan. We zworven in twee maanden door het land en leerde het zo weer een beetje beter kennen, maar er blijven raadsels.

Om te beginnen: schrijfwijzen. Van El Quseir bijvoorbeeld, of – zo je wilt – El Quseer, El Qusayr, Qussier, of Qoseir, om maar een paar varianten te noemen. Dat transcriberen valt nog niet mee. Sommige aanbieders van openbaar vervoer nemen daarom op de boekingssites helemaal de moeite niet voor een vertaling van dergelijke uithoeken van het busnet. Een paar letters in Arabisch kunnen lezen komt van pas. Als alternatief gebruiken we de vertaalfuncties in bijvoorbeeld Google Lens en ChatGPT, dat sneller en beter werkt dan Google Translate.

Met de bus in Egypte

Allerlei aanbieders rijden bussen door Egypte. Het kan in sommige steden een kleine opgave zijn om er daaruit één te vinden die voor toeristen rijdt, op het gewenste traject. Super Jet is zo’n aanbieder in Aswan. Vanuit Caïro opereert – ons inmiddels favoriete – Go Bus in grote delen van Egypte. We kopen kaartjes via de app van Go Bus, die beschikbaar is in de app stores. De website geeft dezelfde informatie, maar betalen loopt vast. Lukt het online niet, dan is het vaak handiger om even naar een lokaal Go Bus station te gaan. Die zijn gewoonlijk overdag open en kunnen ook kaartjes verkopen. De medewerker kan meestal wel Engels.

Onze door eerdere ervaringen inmiddels favoriete Go Bus rijdt weliswaar naar El Quseir, maar niet vanaf Aswan. Vanaf Aswan nemen we eerst de Super Jet bus naar Luxor. Van Luxor rijdt een Go Bus naar Safaga aan de Rode Zee. Alleen vanaf Safaga rijdt een Go Bus naar El Quseir, een uur verder zuidwaarts aan de kust van de Rode Zee.  Om in Safaga te komen reizen we zo op twee dagen achtereenvolgens van Aswan naar Luxor (met Super Jet) en van Luxor tot de Safaga (met Go Bus). We blijven telkens een nachtje over. Zo wordt het een weekendje backpacken door Egypte.

 

De omweg en de prijzen zijn speciaal voor toeristen. Buitenlanders krijgen een speciale behandeling, blijkt, als kaartjes van Aswan naar Luxor voor toeristen meer dan twee keer zo duur zijn. Voor de trein komt de vermenigvuldiging zelfs dichter bij 10x zo duur. Dat lijkt wat opportunisme, gefundeerd op gesuggereerde overheidsregels waarvan geruchten zich de ronde doen. Waar of niet: het is de werkelijkheid waar we ons toe hebben te verhouden dat we enkel via Luxor, Qena en Safaga in Al Quseir kunnen – of mogen – komen. Kortere wegen zijn niet voor ons (dat bevestigen ook locals die de wegen kennen) en goedkopere kaartjes ook niet (daar begrijpen locals ook niet veel van). Maar zelfs die ‘dure’ bustickets brengen ons voor zo’n €10 per persoon toch drieënhalf uur rijden verder.

Het is een donkere dollemansrit over de grotendeels kaarsrechte (maar door spoorvorming zeker niet vlakke) weg door de woestijn. Een wannabe-hotel gelegen aan de Avenue van de Sfinxen in Luxor, dichtbij de busstations, is ook betaalbaar en weer snel vergeten als we de volgende ochtend tegen 9 uur bij het vertrekpunt van de Go Bus staan. Go Bus – denken we – houdt er wél een universele prijsstelling op na, een handelswijze waarmee je bij ons makkelijk punten scoort. Al blijkt die prijs in verhouding met die van Super Jet. Voor zo’n €6 per persoon komen we een uurtje verder, tot de rand van Safaga, waar we worden gedropt voor de bus de snelweg opdraait naar Hurghada. De bus rijdt op dit traject de havenstad niet in tot het busstation.

Een truc dan, waarmee we op de valreep één raadsel oplossen. De app inDrive werkt in heel Egypte als een soort Uber met een ingebouwd biedingssysteem, waarmee je afspraken kan maken met taxichaffeurs. Voor veel ritten doet de app een suggestie voor de ritprijs, waarna je in de app met chauffeurs in een straal om je locatie kan onderhandelen. Wat ook kan: met die voorkennis met chauffeurs onderhandelen die zich aan je opdringen bij een busstop. Zelfverzekerd over een beetje normale prijs, komen we snel(ler) tot een overeenkomst en zo ook in de buurt van ons onderkomen voor die nacht in Safaga.

De dag erop rijden we ’s ochtends het laatste stuk naar El Quseir. De wekker gaat bijtijds en de laatste spulletjes gaan in de zo beperkt mogelijk uitgepakte tassen. Met een taxi gaan we naar het Go Bus station van Safaga waar de bus naar El Quseir volgens de planning zou moeten vertrekken om 5 voor half 8 (Egyptisch voor tussen 7 en – pak ‘em beet – 9 uur). We kunnen weer niet klagen. We komen zelfs zo vroeg aan – ondanks een tussenstop op dit toch zo korte traject – dat we blij mogen zijn dat de check-in bij onze AirBnB kan worden vervroegd. Dan kunnen we direct in ons appartement met zeezicht dat voor de komende weken ons onderkomen is.

De bus terug gaat ook enkel van Al Quseir naar Safaga en rijdt niet door naar Hurghada. Die route tussen Safaga en Hurghada loopt zo: Safaga → Qena → Hurghada, wat een nutteloze omweg van 8 à 9 uur zou betekenen. Daarom is het vanuit Safaga zinvoller om een microbus of taxi te nemen naar Hurghada.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.