Cultuur snuiven in Kandy

geschreven door Pim op

De oevers van het centrale meer in Kandy, worden aan de noordzijde voor een groot deel gesierd door dé toeristentrekker van de stad: De Tempel van de Tand. Maar er is nog meer te beleven!
Het tempelcomplex roept natuurlijk ten minste één vraag op, die móet worden beantwoord: wiens tand staat hier centraal? We volgen de massa van locals die bijna allemaal op een klein kartonnetje bloemetjes de trappen opdragen.

In de tempel, bovenaan de trap, worden we in een rij geleid die voorbijgaat aan een klein raampje waarachter een monnik de offers in ontvangst neemt, zo’n drie meter voor een forse gouden kist in de vorm van een miniatuur stupa. Dat is in ieder geval wat we er zo snel van kunnen maken in de onafgebroken stroom aanbidders die vlot langs het raam gemaand worden.

De tand moet van Buddha zijn en is hier volgens de legende goed opgeborgen. In het verleden is er heel wat om gestreden en in het heden komt hij vooral van pas bij aanhoudende droogte. De ervaring heeft geleerd dat de tand nogal invloed kan hebben op het weer. Zo volgde op één van de Perahera’s (soort processie, iets om voor naar Kandy te komen) zoveel regen dat het meer buiten haar oevers trad en laaggelegen delen van de stad overstroomden. Blijft natuurlijk de vraag of ‘ie wel echt in die kist zit..

Tanden komen we ook weer tegen in de naastgelegen tusker Raja Tusker Hall, waar de opgezette overblijfselen van Raja tentoongesteld staan. Compleet met slagtanden. Raja, de ex-olifant van de koning en nationale schat, wordt, om voor ons onduidelijke redenen, net zo goed aanbeden. ‘t Zullen die tanden wel zijn.
Er wordt eigenlijk overal gebeden op het tempelterrein. Ook bij de rijen oliekaarsjes die worden gebrand, de wierook die haar typische geur verspreid en langs het kanaaltje dat aftakt van het meer waarin mensen rijst aan het gooien zijn. Wij krijgen ook een handje om aan de vissen te voeren.

We sluiten de dag in stijl af bij YMBA, de boeddhistische versie van de YMCA, waar elke dag om half 6 (Rs. 500 p.p) een dans- en drumshow wordt gehouden, net als bij twee andere lokaties aan het meer. Op het opzwepende ritme van de drums wordt een serie authentiek Sri Lankaanse dansen opgevoerd door dansers die knap acrobatisch en bijzonder verkleed de cultuur van haar beste kant laten zien.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.