Dat is reiservaring

geschreven door Pim op

In 9,5 maand zien we 11 landen, een onvergetelijke reis. “Dat neemt niemand je meer af”, zegt men dan. Maar wat is “dat” dan eigenlijk?

Door China reizen we alsof we op vakantie zijn. De reis is dan net begonnen en we durven geen dingen links te laten liggen, noch van de gebaande paden te wijken. Na twee weken zijn we doodmoe en beseffen we ons dat de reis door China een stedentrip is geworden. “Dat” is een waardevolle ervaring, waar we verder in de reis steeds op teruggrijpen als we moeten kiezen voor wat we willen; we doen niet zomaar meer wat voor de hand ligt.

“Dat” zorgt er dan wel eens voor dat we, later in de reis, op plekken of in situaties terechtkomen die wat minder voorspelbaar zijn dan de gemiddelde geboekte tour. In Zuid-Thailand stopt Jiska’s motortaxi ineens langs de weg, terwijl de taxi waar ik op zit juist harder doorrijdt. Het is avond en we zijn akkoord gegaan met de chauffeurs omdat we weinig keus hadden.

Als ik achterop de motor, met m’n zware tas, een beetje begin te draaien, maant de bestuurder me stil te zitten. Hij zegt dat het wel goed komt. “Dat” moet ik dan maar geloven, en weet ik dan ook eigenlijk wel. Jiska redt zich wel, ze ervaart hetzelfde als ik. Als ik met mijn bestuurder een pakketje heb afgegooid ontmoeten we Jiska en de hare weer langs de weg, die we dan kunnen vervolgen naar een heerlijke onontdekte plek aan het strand.

“Dat” maakt dat is juist geniet als we tot over onze wielen vastzitten in de blubber tijdens onze roadtrip ergens midden in Mongolie en juist durf te bedanken voor een dure helikoptervlucht naar een gletsjer in Nieuw Zeeland. Kunnen genieten van de dingen zoals je ze krijgt en kunnen kiezen voor de dingen waarvan je denkt dat ze echt de moeite waard zijn; dat is voor mij reiservaring.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.