De blauwe vinvis in Sri Lanka bij Mirissa

geschreven door Jiska op

In 2006 kwamen de bewoners van Sri Lanka erachter dat de blauwe vinvis in Sri Lanka in de zee voor Mirissa rondzwemt. Het grootste dier dat ooit heeft geleefd op aarde met maar liefst een lengte van 33 meter. Een tour om de blauwe vinvis in Sri Lanka te zien, kan vanuit Mirissa geregeld worden. Je leest hier onze ervaringen en tips.

Vanaf het strand werden in Sri Lanka blauwe vinvissen met een verrekijker in de zee gespot. Het werd alleen nog maar spectaculairder toen ze de zee opgingen om de walvissen te zien. Het was goed raak, op 8 km2 werden maar liefst 5 blauwe vinvissen gezien.

Goede touroperator voor blauwe vinvis in Sri Lanka

Vanaf 2008 zijn de eerste walvissentours van start gegaan in Mirissa. Er is ontzettend veel aanbod in dit dorpje om de zee op te gaan. Sommige touroperators willen zo dicht mogelijk bij de walvis komen, maar de walvissen worden hier gestresst van en verlaten dan misschien het gebied en gaan op zoek naar een rustigere leefomgeving. Om dit te vermijden gaan wij op walvissentour met Raja & the Whales. Raja (de eigenaar van het bedrijf) is bezig met een studie  naar walvissen. Hij maakt foto’s van de walvissen om te kijken welke walvis waar leeft en om ziektes en/of ongelukken bij de walvissen waar te nemen. Elk jaar gaan er ongeveer 1 á 2 walvissen dood doordat ze worden overvaren door vrachtschepen. Daarom gaat Raja soms voor twee weken de zee op, zodat hij de route van de vrachtschepen kan bekijken. Het kan gebeuren dat een walvis vast komt te zitten in een vissersnet. Ook hier zet Raja zich voor in door de enorme vissen uit het net te redden.

Er wordt vaak gezegd dat een foto meer zegt dan 1000 woorden. In het geval van de blauwe vinvis is dit niet echt waar. Het is zo moeilijk vast te leggen hoe groot een blauwe vinvis is. Zodra Raja en zijn bemanning een blauwe vinvis hebben gespot, staan onze ogen op scherp. In de verte zien we water omhoog spuiten wat wel een hoogte van 8 meter kan bereiken. Wanneer we al varend dichterbij komen, horen we een enorme zucht; hij haalt adem. We zien alleen de rug van de blauwe vinvis boven water, maar moeten toch echt uitzoomen met de camera om hem helemaal in beeld te krijgen. Doordat het water zo helder is, zien we soms een enorme blauwe vlek onder water; de rest van zijn lichaam. Heel opvallend bij de blauwe vinvis is zijn kleine rugvin. Daar tegenover staat zijn enorme staart die we te zien krijgen als hij onder water duikt.

Raja begint de minuten af te tellen. De blauwe vinvis  is namelijk ongeveer 10 minuten onder water. En ja hoor, na 6 minuten horen we weer de enorme zucht, zien we weer die massale rug en het grote spuitgat om vervolgens na ongeveer 6 minuten weer te kunnen genieten van zijn enorme staart. Hij is weer naar beneden gedoken op zoek naar eten.

Wat een supergave ervaring met de blauwe vinvis in Sri Lanka heeft Raja ons bezorgd. Behalve de blauwe vinvis hebben we ook een bryde whale, dolfijnen en een zeeschildpad gezien.

Wat gaaf om te horen en te zien hoe Raja bezig is met het leven in het water. Hopelijk gaat het leven in de grote oceanen zo nog lange tijd door. Zo blijft walvissen spotten over de hele wereld mogelijk!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.