Doe-het-zelf alternatief voor Adventure Food

geschreven door Pim op

Tijdens de kanotocht over de Loire gebruiken we een doe-het-zelf alternatief voor Adventure Food. Het lichtgewicht expeditie eten dat we voorheen bij Bever kochten maken we nu zelf door eten te drogen. We beantwoorden gaandeweg voor onszelf wat vragen. Hoe maak je zelf gedroogd eten? Wat heb je nodig om zelf expeditie voedsel te maken? Hoe bevallen zelfgemaakte survival maaltijden tijdens een meerdaagse tocht? En is het de moeite waard om zelf eten te drogen?

Hoe maak je zelf Adventure Food?

Er zijn verschillende manieren om eten te drogen. Vroeger werd dat in de wind en zon gedaan en het kan ook ‘gewoon’ op de verwarming. Tegenwoordig zijn er handige betaalbare voedseldrogers die je kan kopen om het proces te vergemakkelijken. Vriesdrogen is ook een mogelijkheid, maar lastiger om zelf te doen. In een voedseldroger kan je losse ingrediënten drogen, of een complete maaltijd. De voedseldroger verwarmt het eten en voert met ventilatie het verdampende vocht af. Dat is een langzaam proces dat meer dan 12 uur kan duren. Zo kan je fruit, groente en vlees drogen. Voor elk type eten gelden wat andere optimale temperaturen en verschilt de lengte van het proces. Daarover vind je gewoonlijk tips in de handleiding en er is online veel informatie te vinden.

Wat heb je nodig om zelf expeditie voedsel te maken?

We kozen zelf een voedseldroger met goede reviews. Je moet wat ervaring opdoen, om erachter te komen wat goed droogt, welk gedroogd eten lekker smaakt en welke maaltijden zich weer goed laten wellen. Fruit kan gesneden op de roosters gedroogd worden. Voor maaltijden gebruiken we bakpapier, om de roosters te bedekken, al prikken we daar dan nog wel wat gaatjes in om toch wat lucht door te laten. Om het gedroogde eten te bewaren kochten we ook een vacuümapparaat met vacuümzakken, daarmee maken we het eten nog langer houdbaar en houden we het droog en compact. Zip lock zakjes kunnen hiervoor prima als alternatief dienen.

Hoe bevalt zelfgemaakt survival food?

We vinden het heerlijk om wél een zelfgemaakte maaltijd te kunnen bereiden, zonder daar alle benodigdheden voor mee te hoeven nemen op een lange tocht. De houdbaarheid is ruim voldoende en de smaak ook, al is dat laatste natuurlijk persoonlijk en zijn we makkelijker na een paar dagen met lange kanotochten. Net als bij het drogen laat het ene gerecht zich naderhand beter opwellen dan het andere; dat verschilt zelfs per ingrediënt. We ontdekken gaandeweg welke maaltijden het lekkerst worden en het is zo zeker voor herhaling vatbaar. Gedroogd fruit is in alle opzichten een winner; het is makkelijk in de droogoven, je hoeft het niet eens te wellen om het te kunnen eten en het is een fijne relatief gezonde snack om achter de hand te hebben.

Is het de moeite waard om zelf eten te drogen?

Verse ingrediënten blijven door het drogen langer goed. Omdat we groenten en fruit goedkoop kopen op de Haagse markt, in wat grotere hoeveelheden, kunnen we door eten te drogen geld besparen. Ook een vergelijking met Adventure Food is wat dat betreft positief. Een éénpersoons-maaltijd kost zo’n 6 euro. Naast de kosten voor de ingrediënten blijft dan nog wel wat marge over om de droogoven terug te verdienen. Daarnaast kan je helemaal zelf kiezen wat je lekker vindt en bijvoorbeeld zoutarme expeditie gerechten maken. Het is ook dubbel plezier om al weken voor een reis bezig te zijn met de tocht en tijdens de tocht te kunnen profiteren van die voorbereidingen.

Laat je het weten als je ook geïnspireerd bent geraakt om een doe-het-zelf alternatief voor Adventure Food te proberen? Wat zijn jouw ervaringen?

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Charles
  5 mei 2023

  Hoi,
  dank voor je uitleg over voedsel zelf doen als alternatief voor expeditie eten. Wij beginnen met met experimenteren en zijn wel benieuwd naar wat jullie zoal l haar gemaakt hebben. Het doen lukt wel, het weer tot leven brengen (opwellen) boven weer nog wel een moeilijke zaak. Hebben jullie voorbeelden en of tips?
  Groet,
  Charles

   Pim
   6 mei 2023

   Hi Charles, leuk dat je al aan het experimenteren bent. Dat blijft het voor ons ook altijd nog een beetje, doordat we telkens weer wat anders maken. Zo leren we gaandeweg allerlei trucjes, moeilijk om samen te vatten. Vlees & vis: hoe minder vet en hoe meer oppervlakte hoe beter, gekookte pulled chicken werkt beter dan gehakt en dat weer beter dan zalm. Groente: net als fruit gaat dit veel makkelijker goed dan vlees, ook…

   Lees meer

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.