Doe-het-zelf solar shower op de camper

geschreven door Pim op

Een doe-het-zelf solar shower op de camper stond al langer op het lijstje van wensen voor de camper. Online zijn veel voorbeelden te vinden en het blijkt een klusje van een middag, als je de juiste spullen hebt. We knutselen er één in elkaar en testen onze doe-het-zelf solar shower in Frankrijk.

Al toen we pas net aan onze jaarlange reis met deze camper begonnen, kwamen we in onverwachte hitte terecht, in het zuiden van Engeland. We houden van wildkamperen en kunnen dan ook wel een tijdje zonder een douche, maar als het buiten echt warm wordt is dat lastiger vol te houden. Zo kwamen we bezweet uit op een dure camping, enkel voor een verfrissende douche.

Een doe-het-zelf solar shower had de uitkomst kunnen bieden. Als we er eenmaal op gaan letten zien we ze vaker op de daken van campers en ook auto’s. Gewoonlijk in de vorm van een lange zwarte buis die op of aan het imperiaal gemonteerd is. Daarin zit een voorraad water die in de zon langzaam opwarmt. Zo zou je zelfs warm kunnen douchen. Het lijkt de ideale oplossing voor ons.

Een buurman op de camping in Imsouane, in Marokko, gaat er voor zichzelf ter plekke mee aan de slag. Hij is druk in de weer met PVC buizen. Het wordt één grote aaneensluiting van buizen die het dak van zijn camper rond gaat. Na het lijmen en zwart spuiten van de buizen is hij nog dagen bezig met het monteren van de constructie op het dak en het aansluiten van een kraan en doucheslang. Het blijkt nog een aardig klus.

We besluiten het iets makkelijker te houden, voor een eerste proef. We lezen ons online in en komen tot een lijstje met onderdelen, die in een bouwmarkt te koop zijn, voor een simpele versie die bestaat uit één lange buis met de nodige doppen om te vullen en een kraan om een slang aan te bevestigen. Bovenaan het lijstje staat de buis, die we bij voorkeur net iets langer dan 2 meter hebben en in het zwart willen kopen.

Inkopen doen

Dat blijkt lastig. In Nederland (en ook Frankrijk) zijn alleen zwarte buizen te koop voor de afvoer van regenwater. Dit zijn dunwandige buizen (1,5mm), die je met één hand kan vervormen. Opwarmend water geeft al druk op de buis van de solar shower en we willen ook graag de mogelijkheid hebben om daar druk aan toe te voegen, dus we kiezen voor een dikwandige buis (3,2mm), die dan alleen in grijs verkrijgbaar is. Lengtes zijn er alleen van twee of vier meter. Na wat wikken en wegen houden we het bij twee meter. Om de buis onder het imperiaal te kunnen hangen beperken we de diameter tot 80mm.

Erbij kopen we de koppelstukken om de buis aan weerszijden af te sluiten. Aan de uiteinden komen twee T-stukken, waarin we schroefdoppen verlijmen om ze af te sluiten en open te kunnen maken. In de diameter van 80mm zijn ze bij de bouwmarkt niet meer op voorraad, dus om ze te verbinden moeten we een beetje puzzelen. We komen uit op een verloopstuk van 80mm naar 40mm. De T-stukken kunnen we dan van 40mm kopen. Daarbij kopen we 4 schroefdoppen, plus eentje reserve.

Doe het zelf solar shower op de camper maken

Met PVC lijm is het geheel snel verlijmd. We spuiten de afgesloten buis vervolgens zwart, zodat hij beter de warmte van de zon absorbeert. Om te kunnen douchen moeten er nog een kraan en slang worden aangesloten. De kraan monteren we door één van de doppen heen, met de nodige koperen koppelingen en rubbers. Alle schroefdraden wikkelen we in met PTFE-tape, voor een lekvrije aansluiting. Op de kraan schroeven we een aansluiting voor een tuinslang, die we bij een compleet set kopen waar ook een sproeikop bij zit. De tuinslang korten we in tot iets meer dan twee meter.

De sproeikop heeft verschillende standen en een handgreep. Dat geeft gelegenheid om de hoeveelheid water te doseren. Dat is nodig, want in de buis zit niet oneindig water. We komen zelfs maar krap aan de 10 liter bij het vullen. Vullen doen we in de hoogst gemonteerde dop op het T-stuk vooraan de solar shower. Voor de waterdruk uit het lagere T-stuk aan het andere eind, zijn we in deze opzet volledig afhankelijk van zwaartekracht. Door de beperkte hoogte van ons busje stroomt er eigenlijk alleen een beetje water uit de solar shower als je de sproeikop zo’n beetje op kniehoogte houdt. Dat is nog niet echt praktisch.

Bij een garage regelen we daarom een oud ventiel. Het ventiel monteren we door een gat in de dop voorop het T-stuk aan de voorzijde van de solar shower. Met een kleine 12 volt compressor kunnen we door het ventiel luchtdruk toevoegen aan de afgesloten buis. Dat doen we als we hebben gemeten dat de watertemperatuur op een zonnige dag is opgelopen tot tegen de 40°C. We zetten als proef een paar bar druk op de buis. Dan komt er voldoende water uit voor een korte warme douche. De proef is geslaagd!

Zelf ook deze doe-het-zelf solar shower op een camper maken? Doe je voordeel met het volgende lijstje met benodigdheden:

Doe-het-zelf solar shower

Vink hieronder af bij het inkopen

Buis dikwandig 1x Lijmmof 2x T-stuk 2x Verloopstuk (evt.)
Doppen 5x PVC lijm Kraan met koppelingen Rubbers en PTFE-tape
Tuinslangset met sproeier Ventiel Waterpomptang Speedboor

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Saskia
  24 november 2020 om 11:31 uur

  Hi! Ik wil ook een solarshower voor op mijn mini camper maken. Heel finn dus deze uitgebreide omschrijving! Maar ik zoek ook een oplossing voor…

  Lees meer
   Pim
   24 november 2020 om 19:03 uur

   Hoi Saskia, Leuk om te doen! Voor de koude seizoenen moet je actief gaan verwarmen, want de zon alleen zal waarschijnlijk niet sterk genoeg zijn…

   Lees meer
  Kaar
  20 maart 2023 om 17:03 uur

  Hallo, wat een mooie oplossing! Nu vraag ik me af, loop je zo risico v.w.b. legionella? Bij mijn auto zou ik bij de pijp kunnen,…

  Lees meer
   Pim
   20 maart 2023 om 18:19 uur

   Hi Kaar, bedankt! Ja, dat risico loop je. Het is daarom opletten hoe lang je het water laat staan. Je kan watertankreiniger gebruiken. Zo’n niveauverschil…

   Lees meer
   Kaar
   20 maart 2023 om 18:23 uur

   Hartelijk bedankt voor de snelle reactie! Inderdaad het niveauverschil, niet aan gedacht. Ik ga goed nadenken 😊 Legionella ook duidelijk.

   Pim
   21 maart 2023 om 07:03 uur

   Anders is een solar shower met druksysteem misschien ook een idee!

   Kaar
   21 maart 2023 om 08:12 uur

   Bedankt voor het meedenken! Ik ga bij Decathlon kijken hoeveel ruimte deze in beslag neemt. Mijn ruimte is heel beperkt, vandaar de regenpijp zo aanspreekt….

   Lees meer
   Pim
   21 maart 2023 om 09:44 uur

   Top! Of een frisse duik in een rivier :)!

   Kaar
   21 maart 2023 om 09:54 uur

   Hahaha of een vochtig doekje en bij thuiskomst de schade inhalen 🤭

   Pim
   21 maart 2023 om 10:31 uur

   🙈 tsja, dat gaat bij eindeloos reizen niet werken! 🙂

  Kaar
  21 maart 2023 om 10:35 uur

  Dat is zo 😅

  Rosie
  4 februari 2024 om 18:22 uur

  Hey,
  Bedankt voor de duidelijke uitleg.
  Heeft u toevallig een foto van het ventiel en hoe je dit juist op de pvc buis hebt aangesloten? 🙂

   Pim
   5 februari 2024 om 16:13 uur

   Hi Rosie, Een autoventiel heeft gewoonlijk een doorvoer van rubber, die gebruikt kan worden om het ventiel door een gat op maat lucht/waterdicht aan te…

   Lees meer

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.