Doe-het-zelf solar shower op de camper

geschreven door Pim op

Een doe-het-zelf solar shower op de camper stond al langer op het lijstje van wensen voor de camper. Online zijn veel voorbeelden te vinden en het blijkt een klusje van een middag, als je de juiste spullen hebt. We knutselen er één in elkaar en testen onze doe-het-zelf solar shower in Frankrijk.

Al toen we pas net aan onze jaarlange reis met deze camper begonnen, kwamen we in onverwachte hitte terecht, in het zuiden van Engeland. We houden van wildkamperen en kunnen dan ook wel een tijdje zonder een douche, maar als het buiten echt warm wordt is dat lastiger vol te houden. Zo kwamen we bezweet uit op een dure camping, enkel voor een verfrissende douche.

Een doe-het-zelf solar shower had de uitkomst kunnen bieden. Als we er eenmaal op gaan letten zien we ze vaker op de daken van campers en ook auto’s. Gewoonlijk in de vorm van een lange zwarte buis die op of aan het imperiaal gemonteerd is. Daarin zit een voorraad water die in de zon langzaam opwarmt. Zo zou je zelfs warm kunnen douchen. Het lijkt de ideale oplossing voor ons.

Een buurman op de camping in Imsouane, in Marokko, gaat er voor zichzelf ter plekke mee aan de slag. Hij is druk in de weer met PVC buizen. Het wordt één grote aaneensluiting van buizen die het dak van zijn camper rond gaat. Na het lijmen en zwart spuiten van de buizen is hij nog dagen bezig met het monteren van de constructie op het dak en het aansluiten van een kraan en doucheslang. Het blijkt nog een aardig klus.

We besluiten het iets makkelijker te houden, voor een eerste proef. We lezen ons online in en komen tot een lijstje met onderdelen, die in een bouwmarkt te koop zijn, voor een simpele versie die bestaat uit één lange buis met de nodige doppen om te vullen en een kraan om een slang aan te bevestigen. Bovenaan het lijstje staat de buis, die we bij voorkeur net iets langer dan 2 meter hebben en in het zwart willen kopen.

Inkopen doen

Dat blijkt lastig. In Nederland (en ook Frankrijk) zijn alleen zwarte buizen te koop voor de afvoer van regenwater. Dit zijn dunwandige buizen (1,5mm), die je met één hand kan vervormen. Opwarmend water geeft al druk op de buis van de solar shower en we willen ook graag de mogelijkheid hebben om daar druk aan toe te voegen, dus we kiezen voor een dikwandige buis (3,2mm), die dan alleen in grijs verkrijgbaar is. Lengtes zijn er alleen van twee of vier meter. Na wat wikken en wegen houden we het bij twee meter. Om de buis onder het imperiaal te kunnen hangen beperken we de diameter tot 80mm.

Erbij kopen we de koppelstukken om de buis aan weerszijden af te sluiten. Aan de uiteinden komen twee T-stukken, waarin we schroefdoppen verlijmen om ze af te sluiten en open te kunnen maken. In de diameter van 80mm zijn ze bij de bouwmarkt niet meer op voorraad, dus om ze te verbinden moeten we een beetje puzzelen. We komen uit op een verloopstuk van 80mm naar 40mm. De T-stukken kunnen we dan van 40mm kopen. Daarbij kopen we 4 schroefdoppen, plus eentje reserve.

Doe het zelf solar shower op de camper maken

Met PVC lijm is het geheel snel verlijmd. We spuiten de afgesloten buis vervolgens zwart, zodat hij beter de warmte van de zon absorbeert. Om te kunnen douchen moeten er nog een kraan en slang worden aangesloten. De kraan monteren we door één van de doppen heen, met de nodige koperen koppelingen en rubbers. Alle schroefdraden wikkelen we in met PTFE-tape, voor een lekvrije aansluiting. Op de kraan schroeven we een aansluiting voor een tuinslang, die we bij een compleet set kopen waar ook een sproeikop bij zit. De tuinslang korten we in tot iets meer dan twee meter.

De sproeikop heeft verschillende standen en een handgreep. Dat geeft gelegenheid om de hoeveelheid water te doseren. Dat is nodig, want in de buis zit niet oneindig water. We komen zelfs maar krap aan de 10 liter bij het vullen. Vullen doen we in de hoogst gemonteerde dop op het T-stuk vooraan de solar shower. Voor de waterdruk uit het lagere T-stuk aan het andere eind, zijn we in deze opzet volledig afhankelijk van zwaartekracht. Door de beperkte hoogte van ons busje stroomt er eigenlijk alleen een beetje water uit de solar shower als je de sproeikop zo’n beetje op kniehoogte houdt. Dat is nog niet echt praktisch.

Bij een garage regelen we daarom een oud ventiel. Het ventiel monteren we door een gat in de dop voorop het T-stuk aan de voorzijde van de solar shower. Met een kleine 12 volt compressor kunnen we door het ventiel luchtdruk toevoegen aan de afgesloten buis. Dat doen we als we hebben gemeten dat de watertemperatuur op een zonnige dag is opgelopen tot tegen de 40°C. We zetten als proef een paar bar druk op de buis. Dan komt er voldoende water uit voor een korte warme douche. De proef is geslaagd!

Zelf ook deze doe-het-zelf solar shower op een camper maken? Doe je voordeel met het volgende lijstje met benodigdheden:

Doe-het-zelf solar shower

Vink hieronder af bij het inkopen

Buis dikwandig 1x Lijmmof 2x T-stuk 2x Verloopstuk (evt.)
Doppen 5x PVC lijm Kraan met koppelingen Rubbers en PTFE-tape
Tuinslangset met sproeier Ventiel Waterpomptang Speedboor

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.