Dolfijnen en walvissen kijken in Costa Rica

geschreven door Pim op

De zeeën van Costa Rica barsten van bijzonder waterleven. In het goede seizoen kan je dan ook walvissen kijken in Costa Rica. We gaan in Puerto Jiménez mee met een tour om dolfijnen en walvissen te kijken en maken dan weer iets bijzonders mee.

Vanuit Puerto Jiménez gaan verschillende touroperators de Golfo Dulce op, een inham achter de Osa Peninsula. In deze kalme warme wateren zijn veel dieren te vinden. Elke touroperator heeft zijn eigen boot en werkwijze. Wetgeving voor walvissen kijken in Costa Rica is niet ondubbelzinnig, dus het is goed om een touroperator te kiezen die verantwoord te werk gaat. Die vinden we met Changing Tide Tours, gerund door een Britse vrouw met passie voor de dieren.

Vertrekpunt is de pier van Puerto Jiménez. We verzamelen ons met een groep en gaan aan boord van de Delfin Blanco, een aardige boot, met ruimte voor misschien wel 20 mensen. Er is een toilet aan boord, water om te drinken en fruit om te eten. Het is handig om je zwemkleding aan te doen en een handdoek mee te nemen. Vergeet ook je zonnebrandcrème niet! De tour kost $60 of ongeveer ₡34000 per persoon. We betalen in cash op de boot.

We gaan direct de golf op. Het is nog vroeg en het water is kalm. We hoeven niet ver te varen om in de verte al wat leven te zien. Een grote groep dolfijnen is op jacht. De dieren hebben hun prioriteiten. Later op de dag kunnen ze speels worden, als hun buiken weer vol zitten. Nu is het een uitdaging om een beetje in de buurt te komen; de jacht gaat alle kanten op. Fregatvogels lukt het vanuit de lucht beter, ze zijn er telkens bij als de prooivissen naar het oppervlakte worden gedreven.

Elders in de baai kunnen we snorkelen. Brillen en snorkels worden verzorgd en we kunnen snel het water in. Boven een rif kunnen we op zoek naar bijzondere vissen. Er zijn kleine kwalletjes die zich doen gelden, maar dat mag de pret niet drukken. We vermaken ons zo lang we de tijd krijgen. Daarna vervolgen we de zoektocht naar walvissen. Die dag is dat tevergeefs, maar we krijgen een gratis herkansing en mogen een paar dagen later nog eens mee.

Walvissen kijken in Costa Rica

Dan zien we al snel een walvis in de verte. Ze springt zelfs uit het water. Te ver voor een foto maar tof om te zien! Even later spotten we haar van dichtbij. Het is zeker dat het hier om een vrouwtjes bultrug gaat. In dit seizoen trekken ze ver de baai in. In het warme water bevallen ze van een kalf. Het kan hier veiliger worden grootgebracht.

Met moedermelk wordt het kalf aangesterkt voor de migratie naar koudere wateren, die volgt. Dan moet het kalf sterk genoeg zijn voor de tocht en goed kunnen zwemmen. De moeder eet rondom de bevalling 3 maanden niets. In de baai zijn ze onscheidbaarheid. Na de vin van de moeder, komt die van het kalf omhoog, een paar maten kleiner, maar toch al behoorlijk groot.

We hebben deze keer een tour in de middag. Opnieuw gaan we snorkelen. Op weg naar het koraal zijn de dolfijnen in voor een spel met ons. In de golven die de boot maakt, zwemmen ze met ons op. Vrolijk springen ze uit het water. Ook de dolfijnen hebben kleintjes. Het is heerlijk om te zien en leuk om te fotografen. We vermaken ons er goed mee.

Deze keer eindigt de tour in Golfito, aan de overzijde van de baai. Changing Tide Tours zet ons af bij de openbare watertaxi naar Puerto Jiménez.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.