Dromen van Mongolië

Stiekem kennen we Mongolië maar van drie dingen: BBC Planet Earth, een vage en vergane wens om onze reis met Mongolië en – daarnaartoe – de Trans Mongolië Express te beginnen en de wens om Mongolië dan tóch nog te bezoeken bij de wensballon die we met de jaarwisseling in Chiang Mai oplieten.

Nu we écht op het punt staan om naar Mongolië te gaan, blijkt dat niet echt een bijzonder goede basis. Dat geeft niks, de voorbereidingen op een reis zijn ook superleuk. Die voor Mongolië vormt op dat gebied geen uitzondering. Op andere gebieden wel. Zo blijkt dat we voor het eerst sinds China een visum echt alleen kunnen aanvragen bij een ambassade van Mongolië, en bij voorkeur die in eigen land. Een Lonely Planet bemachtigen in Bangkok blijkt vrijwel onmogelijk en kiezen wat we willen in Mongolië is ook best een opgave. Kortom, we worden weer uitgedaagd!

Mongolië is groot. Toch wonen er maar drie miljoen mensen. Een derde woont in de hoofdstad Ulaan Bataar, dat Rode Held betekent; een referentie aan de communistische periode, die, op de bouwstijl in deze stad na, alweer lang tot het verleden behoort. Buiten Ulaan Bataar is er vooral natuur waarin traditioneel de mongoolse nomaden rondtrekken met hun kuddes en gers (tenten). Inmiddels schijnt dat langzaam te veranderen. We lezen dat toerisme een groeiende markt is, compleet met ails (gerkampen) speciaal voor toeristen.

Een route van plek naar plek, die we met een driver en gids willen doen is best eenvoudig, maar dan ook een beetje duur, te boeken via internet. Alle touroperators bieden om te beginnen een tour door Centraal Mongolië aan. Al die plaatsen zeggen ons helemaal niets en omdat we in Ulaan Bataar nog een beetje over de prijs willen onderhandelen besluiten we ons toch maar vast op een digitale Lonely Planet te storten. Adressen hebben maar weinig plaatsen in Mongolië.  Coördinaten zijn veel praktischer, lijkt het. In combinatie met Google Maps in ieder geval wel. Zo komen we tot een aardig beeld van de toeristische kaart van Centraal Mongolië.

Nu rest alleen nog een onderhandeling over wat we in een goede prijs kunnen passen. We weten wat we willen. De plaatsnamen besparen we jullie voor nu. De coördinaten ook. We mikken erop om vanuit Ulaan Bataar naar het zuiden te trekken, tot in de Gobi woestijn, waar we kunnen wandelen en misschien kameelrijden. Op weg naar en in het gebied ten westen van Ulaan Bataar willen we wat tempels bezoeken en paardrijden en wandelen in het 8 Lakes gebied. Tot slot een spa en nog het laatste National Park op de route terug naar Ulaan Bataar!

Klinkt dat als een plan?

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Floor
  24 mei 2014

  Veel plezier!! Tot snel! 🙂

  Karin
  28 mei 2014

  Heeej worldtravelers.. Nog steeds in Mongolie? En wat hebben jullie uiteindelijk uitgevoerd van de vele ideetjes die jullie hadden beschreven? Goede prijs kunnen regelen 😛 wandelen, kameelrijden, spa, national park, tempelbezoek, ulaan bataar?????!!!!! Ik ben benieuwd… eind is nu toch echt wel in zicht. Wat een gek idee zeg. Zal ook wel voor jullie zijn!! En Jis, wat is er met je tellie?? Geen batterij oid meer?? Ik mis je namelijk:) Ik spreek jullie snel…

  Lees meer
   7 jun 2014

   Zoveel gave dingen gedaan. Binnenkort meer op de site 🙂 en we zullen de zon meenemen!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.