Drone meenemen naar Marokko

geschreven door Pim op

Als toerist een drone meenemen naar Marokko heeft geen zin. Wetgeving in Marokko dicteert dat je het bezit moet aangeven aan de grens en dat de drone daar wordt ingenomen.

De nationale veiligheid is, met meerdere betwiste grenzen, geen vanzelfsprekendheid, in dit toch behoorlijk vredige land. De grens met Mauritanië is bijvoorbeeld een gebied waar het Ministerie van Buitenlandse Zaken reizen afraadt en reizen over de grens met Algerije is helemaal niet mogelijk. Er zijn daar veel militairen en bases waarvan we het fijne niet weten. Foto’s maken van militaire objecten, de politie en luchthavens is vaak verboden. Drones zijn daarom niet welkom.

Een drone meenemen naar Marokko

Wat als je daar te laat achter komt, of geen gelegenheid hebt om de drone ergens achter te laten? Misschien wil je een drone meenemen naar Marokko voor een doorreis, of heb je te laat bedacht om te checken of dat mag? Geen paniek. Een drone meenemen naar Marokko is niet illegaal. Alleen het invoeren van drones in Marokko is verboden zonder geldige invoervergunning. Overleg voor een invoervergunning met de Marokkaanse ambassade in Den Haag.

Als je geen geldige invoervergunning voor je drone kan laten zien, dan kan de douane bij aankomst in Marokko de drone in beslag nemen. Je kan de drone bij vertrek terugkrijgen tegen betaling van opslagkosten en soms een boete. Vergeet bij het afgeven niet goed te informeren wat de consequenties van de inname zijn, zodat je weet waar je aan toe bent. Ga er dan van uit dat je cash moet betalen en ga na hoe lang je de drone aan de grens kan laten bewaren. Als je de drone te lang aan de grens laat liggen, loop je het risico dat deze vernietigd wordt.

Illegaal een drone meenemen naar Marokko is een slecht plan. De Marokkaanse autoriteiten kunnen deze bij een controle in beslag nemen. Je kan daarbij een hoge boete krijgen of zelfs een gevangenisstraf. De pakkans is aanzienlijk, omdat je eigenlijk nooit drones ziet vliegen in Marokko en de locals er handig in zijn om precies te weten wat er in hun omgeving gebeurt en wie erachter zit. Kortom, ze vinden je snel genoeg als je besluit te gaan vliegen en daar niet heel gewiekst in bent.

Bovendien kunnen ook gewone grenscontroles in het land al röntgenscans omvatten. Bij vliegvelden gaat gewoonlijk alles door een scanapparaat en is de kans groot dat je drone wordt gevonden. Ook als je met de auto naar Marokko reist is die kans aanwezig, maar hebben we nooit een scan gehad bij de grensovergang náár Marokko. Dat is tricky, want zo lijkt het mogelijk om gewoon niets te zeggen en er mee weg te komen. Echter, bij vertrek kan het alsnog gebeuren dat zelfs de hele auto door een scan gaat en tegen die tijd heb je de drone al illegaal ingevoerd.

Je zal het dus in Marokko zonder drone-fotografie moeten doen. Wil je toch een vogelvluchtperspectief in je foto’s, dan moet je het zelf hogerop zoeken. Een roadtrip door de Hoge Atlas leent zich uitstekend voor dit doel, maar eigenlijk biedt natuurlijk elke heuvel, berg of klif een kans. Daarvan zijn er in Marokko genoeg, dus niet getreurd; je kan ook zonder een drone mee te nemen naar Marokko mooie foto’s maken van hogerop!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Penning
    25 feb 2024

    Mag een modelvlietuig zonder camera wel?

      Pim
      25 feb 2024

      Voor zover ik weet geldt dit voor alle UAVs. Als je toch een RC vliegtuig meeneemt, zorg dan dat je deze aangeeft bij de douane. Eventuele licenties gaan via de DCA (Directorate of Civil Aeronautics).

Reageer of stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.