Duiken beter in Nederland of het buitenland?

Duiken beter in Nederland of het buitenland

Is duiken beter in Nederland of het buitenland? Of twijfel je of duiken in Nederland eigenlijk wel de moeite waard is? Nadat we ons duikbrevet haalden in Costa Rica en ook nog eens gingen duiken bij Tenerife leek duiken in Nederland lang niet zo’n exotische activiteit meer. Niettemin blijven we ook onlangs nog meermaals duiken in Nederland. We kunnen zo nog eens laten zien en vertellen waarom duiken in Nederland niet onderdoet voor duiken in het buitenland.

Niet voor niets is het druk op de parkeerplaatsen bij de populaire duikspots in Zeeland. Dit is voor veel Nederlanders en Belgen dé gelegenheid om te duiken in Nederland. Langs de oever van Grevelingenmeer is op verschillende plekken makkelijke toegang tot het water. Onder water is van alles te vinden dat de onervaren duiker kan verrassen, te meer omdat je dat in Nederland wat minder verwacht.

Toch is het verschil tussen duiken in Nederland en duiken in het buitenland natuurlijk onmiskenbaar groot. Een groot deel van het jaar is het water in Nederland behoorlijk koud. Op mooie zomerdagen is het druk. We zien veel mensen duiken in droogpakken. Duiken is ondieper wat mooier, daar is meer leven en meer zicht. Al die duikers in hetzelfde ondiepe water doen gewoonlijk wat stof ‘opwaaien’. Is duiken beter in Nederland of het buitenland? Die vergelijking gaat niet helemaal op.

duikstekken bij Tenerife

Natuurlijk is duiken in kristalhelder warm water fijn. Daarom gaan we natuurlijk nog graag in het buitenland duiken. Duiken in Nederland is daarmee echter niet minder leuk. Er is veel vaker gelegenheid voor als we voor langere tijd in Nederland zijn. Met onze eigen duikspullen kunnen we gaan duiken wanneer we maar willen. We zijn niet afhankelijk van een gids. We kunnen hier zelfstandig – en als we het een beetje slim doen, redelijk goedkoop – een hoop duikervaring opdoen.

Geregeld duiken in Nederland geeft bij herhaling steeds meer routine bij de handelingen die we ons in Costa Rica en Tenerife in korte tijd eigen maakten. We raken steeds meer vertrouwd met onze duikspullen. We maken onverhoopt eens mee wat er gebeurt als daarmee eens iets niet in orde is. Het troebele water leert ons goed op elkaar te letten. We kunnen leren navigeren op ons kompas en dat soort ‘oefeningen’ zo moeilijk maken als we willen. Ook op die manier kunnen we ontdekken met duiken in Nederland. Dát is een aanrader.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.