Duiken en reizen naar hoogte

Met een duikbrevet kunnen we ons hart ophalen met duiken bij Tenerife. Dankzij de lessen die we eerder volgden in Costa Rica kunnen we zonder verdere lessen van een instructeur direct op pad met een begeleider, een dive master. Duiken dus! Maar al snel komen we erachter dat er ook wat details zijn weggezakt. Duiken en reizen naar hoogte is namelijk geen goede combinatie.

We zijn getraind om voor onszelf te kunnen zorgen onder water. Dat gaat prima. We zijn een aardig buddy team en hebben na de lessen voor ons open water brevet ook nog een aantal keer in Nederland gedoken. Zo deden we meer ervaring op met duiken in kouder water met slechter zicht. In Tenerife komen we aan met 14 duiken in ons logboek. Al snel hebben we er drie duiken bijgedaan.

Na die derde duik hebben we het in een gesprek met de dive master over onze slaapplaats op Tenerife, een grot op een ecofarm in het hogergelegen centrale deel van Tenerife. Hij heeft z’n bedenkingen over die verblijfplaats – want wie betaalt er nou voor een grot – maar vooral vanwege de ligging op hoogte. Dat, herinnert hij ons, is niet verstandig.

Duiken en reizen naar hoogte kan niet snel na elkaar. Duiken heeft namelijk een nasleep boven water. Stikstofopname in je lijf onder de hoge waterdruk tijdens het duiken keert zich om bij het stijgen. Doe je dat te snel, dan kan je decompressieziekte krijgen. Dit is niet klaar zodra je boven water komt. Daarom wordt het afgeraden om binnen 12 uur na het duiken te vliegen. Allemaal dingen die we weten, maar sinds Costa Rica niet meer van toepassing zijn geweest.

Zo waren we ook even kwijt dat de drukafname op slechts 300 meter boven zeeniveau al genoeg is om potentieel gevaarlijk te zijn. Onze slaapplaats ligt op ruim 600 meter boven zeeniveau. Niet handig noch verstandig, daarover zijn we het gelijk eens, al hebben we er al een keer zonder problemen geslapen, na de eerste dag met twee duiken. We besluiten de vierde duik uit te stellen, zo lang mogelijk laag te blijven en voor de dagen waarop we meer en dieper gaan duiken een alternatieve slaapplaats op zeeniveau te boeken. Gelukkig vinden we via AirBnB goedkope last-minute appartementen op Tenerife  rond Abades waar we kunnen overnachten

Zo leren we onze les dat we bij duiken en reizen naar hoogte in het buitenland de hoogte van onze accommodatie moeten checken, niet alleen omdat we geen decompressieziekte willen krijgen, maar dit, door zo’n eigen fout, waarschijnlijk ook niet verzekerd zou worden. Gelukkig is er keuze genoeg voor accommodaties aan de kust bij Tenerife. Zo kunnen we genieten van twee weken heerlijk duiken bij Tenerife!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.