Duiken in de Rode Zee in Egypte

Een jaar lang doken we niet, na de laatste duiken in de Malediven. We planden daarom een reis om weer te duiken, in de Rode Zee in Egypte. We kiezen een duikschool en gaan mee in hun werkwijze. En we hebben geluk!

Lang hoefden we niet te zoeken, om langs de Egyptische kust een duikschool te vinden waarmee je kan duiken in de Rode Zee. Bij elk resort zit wel een duikschool. Zelfs op minder drukbezochte plekken aan het strand komen we nog kantoortjes tegen waar schijnbaar wat te regelen moet zijn.

We hadden al besloten om ter plekke iets uit te kiezen. Dat geeft ons de gelegenheid om nog een beetje rond te vragen en in ieder geval het kantoor even te zien voor we met een aanbieder in zee gaan. Een taxichauffeur doet de aanbeveling, die we online nog even checken. Een dag later maken we afspraken in het kantoortje.

De duikschool van Aqua Stars bevindt zich op loopafstand van ons appartement, aan de rand van het Marina Abu Resort. Ze hebben meerdere behoorlijk grote boten waarmee we kunnen uitvaren naar duikplekken in de buurt. We betalen in een pakketaanbod zo’n € 25 per duik. We plannen vijf dagen met twee duiken per dag.

De duikschool geeft er de voorkeur aan om in euro’s af te rekenen. Dat hadden we niet voorzien en we hebben geen euro’s bij ons. Een omrekening naar Egyptische ponden is onaantrekkelijk, omdat ze daarvoor een ongunstige koers gebruiken. Het goedkoopst is dan een bankoverschrijving, zelfs met de bankkosten van onze en hun bank meegerekend. We doen een kleine aanbetaling in Egyptische ponden en betalen de rest giraal, inclusief de kosten voor optionele lunches aan boord van de boot.

Verder hoeven we alleen nog maar op de afgesproken dagen op tijd bij de duikschool te zijn. De eerste keer laten we ons ophalen, zodat we de zware duikspullen niet hoeven te sjouwen. De andere dagen kunnen we op ons gemak naar de vertreksteiger lopen. In een drooghok staan daar dan in genummerde kratten onze spullen al netjes klaar. We controleren ze voor we ze op een kar zetten die naar de boot wordt gereden.

Dive – lunch – dive‘, of ‘dive – dive – lunch‘, zijn opties voor de dagindeling waartussen gekozen wordt. Dat hangt ook af van de duikstekken, intervaltijd en gewenste terugkomtijd. Alles gaat in goed overleg en er wordt geluisterd naar onze mogelijkheden qua planning en wensen qua duikstekken. Als het even kan gaan we telkens ergens anders heen, al kan dat natuurlijk ook nog afhangen van de wensen van andere duikers aan boord.

Aan boord treffen we de andere duikers. Dat zijn er soms maar een paar, soms een tiental, maar het kan hoger oplopen (maken wij gelukkig niet mee). Er gaan zo nodig meer gidsen mee om de groepen te begeleiden. Er worden vanaf de boot ook zogenaamde discovery dives, refreshers en instructie duiken gedaan. Alles wordt netjes in goede banen geleid, met zo nodig hulp bij het opzetten van de duikspullen en duidelijke briefings. En of ‘ie nou na de eerste of na twee duiken volgt: de lunch wordt rijkelijk verzorgd.

Na 5 duikdagen met 10 duiken hebben we het gevoel dat we veel van de duikstekken in de baai bij Safaga hebben kunnen zien. We zijn zelfs nog op twee verder gelegen duikstekken geweest, op een uur tot anderhalf uur varen. We komen zo ook bij de gepopulariseerde Salem Express, waar een gezonken passagiersschip te bekijken is, maar kiezen daar voor een duik bij de riffen.

En we hebben geluk. Naast mooie en uitgestrekte koraalriffen met talloze kleine visjes, vinden we ook dieren die we nog niet eerder zagen, zoals een krokodilvis en de red sea pipe fish (uit de familie van de zeepaardjes). Bovendien krijgen we op een duik bij Sha’ab Claude bezoek van dolfijnen! Bij de duikspot Tobia Arba zwemmen we op het eind van de duik gelijk op met een schildpad. Zo maken we onvergetelijke momenten mee.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.