Duiken in Kroatië op Korčula

Duiken in Kroatië op Korčula

We begeven ons ter verwezenlijking van de gekoesterde droom van duiken in Kroatië op Korčula, een eiland voor de kust bij Split in het zuiden van Kroatië. In het stadje Vela Luka, aan de westkant van het eiland, vinden we een duikschool met een Nederlandse eigenaresse. Daar worden we door gidsen ontvangen die ons meenemen naar mooie duikspots in de buurt om Korčula te ontdekken onder water.

De duikschool, Croatia Divers, biedt naast lessen voor PADI certificaten ook duikpakketten voor een veelvoud van duiken, telkens wat goedkoper geprijsd. De duiken vinden telkens per twee duiken plaats op een dagdeel. Om bij de duikspots rond Vela Luka te komen zijn boottochtjes nodig die in duur variëren van zo’n 10 tot 25 minuten. De duikschool verzorgt deze tochten met een ribboot.

De ochtenden beginnen voor ons als bezoekers om 8 uur, bij de duikschool. Daar maken we onze zelf meegenomen duikuitrusting klaar. We koppelen de ademautomaat en trimvesten aan een luchtfles van de duikschool en trekken ons wetsuit alvast deels aan. Maskers en vinnen leggen we klaar. Lood huren we bij de duikschool en zonodig een zaklamp voor een dag. Alles gaat de boot op en wij volgen.

We duiken in het naseizoen en het is rustig bij de duikschool. Het komt zelfs voor dat we de enige zijn. Nadat we een eerste paar duiken hebben gedaan met een ervaren gids, is er voor de school een gelegenheid om ons het water in te laten met wat minder ervaren gids. Daarbij gaat er nòg een gids mee, met iets meer ervaring.

Voor ons is dat oké. We zijn door de zelfstandige duiken in Nederland al een beetje gewend geraakt om op onszelf te passen en te zoeken naar onderwaterleven. Met de vrolijke en scherpe Franse kapitein maken we het ook gezellig tussen de duiken. Hij kan leuk vertellen over zijn tijd op het eiland, waar hij al jaren komt.

In 8 duiken krijgen we een impressie van de duikspots en het onderwaterleven in dit deel van de Adriatische zee. In helderblauw water duiken we naar dieptes tot 30 meter. De watertemperatuur varieert behoorlijk, van 25 tot 18°C. We zien zeesterren, mooie visjes en bijzondere rotsformaties. We speuren naar hermietkrabben, zeenaaktslakjes, morenes, zeekatten en octopussen.

Dat speuren gaat met wisselend succes. Het onderwaterleven is niet enorm rijk. Het is goed zoeken en soms is er simpelweg weinig leven te zien in het heldere water. Dan kunnen we gelukkig ook genieten van mooie rotsformaties die horen bij duiken in Kroatië op Korčula. Vooral The Blue Hole is voor dit laatste een bijzonder mooie duikspot, waar de gidsen ons graag mee naartoe nemen.

We maken er een mooie serie duiken van, waarbij we ook wat filmen van het moois dat we te zien krijgen.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.