Duurzaam overnachten op Tenerife

Duurzaam overnachten op Tenerife

geschreven door Jiska op

We zijn twee weken op Tenerife om meer duikervaring op te doen. De camper hebben we op het vliegveld van Barcelona achtergelaten en we moeten op zoek naar een ander bed. Op de ecologische groenteboerderij ‘Finca San Borondón’ kunnen we duurzaam overnachten op Tenerife.

Ongeveer 45 min vanaf het vliegveld ligt de ecologische groenteboerderij van Diego, midden in een natuurreservaat. Op de boerderij zijn een aantal grotten ingericht als eenvoudige slaapkamers waar toeristen kunnen overnachten. Daarnaast is er een keukentje waar gekookt kan worden. Bij aankomst krijgen we een korte rondleiding over een deel van de boerderij. Het wordt al snel duidelijk dat dit een ecologisch terrein is. Er wordt zo min mogelijk plastic gebruikt, stroom is er wanneer de windmolen genoeg wind vangt of als de zonnepanelen genoeg zon vangen. Daarnaast is er een droogtoilet voor de grote boodschap, die je dan bedekt met stro en aarde. Er is een flushtoilet voor de kleine boodschap die direct afvloeit tussen de bomen. Vanaf de boerderij hebben we prachtig uitzicht op zee.

De grot waarin we slapen is simpel. Er staan twee bedden, een bureautje, een lamp en er zijn wat stopcontacten ingebouwd in de afgestucte wanden. De laatste twee werken niet altijd vanzelf. Als er geen wind of zon is vragen we Diego om de generator aan te zetten, wat ons betreft past het niet helemaal bij de missie van de boerderij, maar voor ons wel zo fijn zodat we toch nog wat stroom hebben om het een en ander op te laden. Hij vraagt of we ook gelijk een was willen draaien, nu de generator toch aan staat. Met een biologisch mengsel, dat meer weg heeft van dressing, worden onze kleren gewassen.

We krijgen later in de week een uitgebreide rondleiding van Nathalie, een Canadese die hier al een aantal jaar woont. Ze vertelt vol passie hoe het er op de boerderij aan toe gaat. Er worden geen chemicaliën gebruikt om de groente te laten groeien. Zaden worden gebruikt om nieuwe planten te laten groeien. Er wordt twee keer per week geoogst. Je kunt dan verschillende groenteboxen kopen. Wij laten ons verrassen met een groentebox van 5 kg voor €12,-. Zelf eten ze ook van de groenten, het liefst zoveel mogelijk rauw. Er worden dan ook workshops gegeven in het bereiden van de groenten. Je kan ook vrijwilligerswerk doen op de boerderij en daarmee veel leren. Wij laten het voor nu bij alleen overnachten.

We genieten van de rust en het mooie uitzicht dat de boerderij te bieden heeft. Ook is het hier hoger een stuk koeler dan beneden aan de kust, wat overdag erg fijn is. We missen soms wel wat comfort, de grot is wat vochtig en we hebben ‘s avonds als het donker is niet altijd stroom. Je moet het ook niet vervelend vinden om af en toe een muis tegen te komen bij bijvoorbeeld de keuken of het toilet.
Toch vinden wij het een mooie gelegenheid om duurzaam overnachten op Tenerife een keer te proberen.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.