Een dag bij Nazca

geschreven door Pim op

Méér dan de Nazca lijnen maken de stad Nazca een bezoek waard. Een dag bij Nazca die we volgens ons programma vrij hebben, wordt daarom toch nuttig besteed, met een combinatie van praktische zaken en bezoeken aan historische bezienswaardigheden in de omgeving.

Deze reis door Peru is georganiseerd door Djoser

Eén van de bezienswaardigheden zien we al op de dag van aankomst. We bezoeken dan een vallei op enige afstand van de stad, die op het eerste gezicht leeg lijkt. Na zo’n 7 kilometer over een onverharde weg, waarlangs alleen met een scherp oog een paar holenuilen gespot kunnen worden, bereiken we een parkeerplaats.

In de omgeving zijn op loopafstand afdakjes te zien. Een gids, die meegereden is, legt uit. Dit is de Chauchilla begraafplaats. Onder elk afdakje vinden we putten. Het zijn opengebroken grafkuilen, waarin – nog grotendeels bewaard gebleven – mummies zijn geplaatst. Ondanks grafschennis en plundering zijn er nog verschillende zeer oude mummies te zien, uit de tijd dat de Nazca cultuur hier leefde. En ja, die liggen hier gewoon grotendeels onbedekt in de droge woestijnlucht.

De dag erop begint met praktische zaken. We wisselen geld bij een casa de cambio, een geldwisselkantoor, of – in dit geval – een vrouwtje met een hesje en een zak duiten op straat. Met de vers verworven Soles kunnen we op pad in de stad. We kopen vers fruit bij straatverkopers, lunch bij een lokale supermarkt en posten onze kaarten onder een geanimeerd gesprek met de postbeambte.

Geld wisselen in Peru

In bijna alle plaatsen in Peru kan je met je pinpas terecht. Bij de meeste transacties gelden dan transactiekosten, al schijnt Banco de la Nación een uitzondering op die regel. Ter alternatief hebben we een bedrag in cash in euro’s meegenomen. Het is eenvoudig om de euro’s te wisselen, tegen een goede koers. Dat is ook makkelijker, omdat maximumbedragen die je kunt pinnen lager zijn dan in Nederland (maximaal 400 sol is omgerekend ca. € 100,-). Bij casa’s de cambio, of bij mensen op straat die aan hesjes herkenbaar zijn, vragen we de koers na, om vervolgens een bedrag te overhandigen en het equivalent voor ons in soles uit te laten tellen.

Nog een overblijfsel uit tijden van weleer, in de omgeving van Nazca, zijn uitgebreide waterstelsels. Ze dienen tot de dag van vandaag ter irrigatie van de akkers en velden. Het meest indrukwekkende ingenieurswerk zien we terug bij de aquaducten van Cantayo en Ocangalla. Ondergrondse waterwegen transporteren water uit de bergen op een toegankelijk niveau naar de gewassen. De aquaducten zijn voor onderhoud toegankelijk gemaakt met mooie paden in spiralen.

Een buggy tour, op meer plaatsen in Peru een populaire manier van vervoer voor toeristen, brengt ons bij de piramiden van Cachuachi. Wat op de beschrijving afgaande misschien klinkt als nog een hoop stenen in de woestijn, blijkt ter plaatse toch een indrukwekkende archeologische vindplaats. Veel groter dan we hadden verwacht en – dankzij een gids – interessant. Met voortgaande uitgravingen en restauratie is het laatste woord over het doel en de geschiedenis van deze plaats met vergane religieuze relevantie nog niet gezegd.

Het gemak waarmee we ons vermaken – of vermaakt worden – in en om Nazca, onderstreept dat de Nazca vallei ook náást de Nazca lijnen nog veel te bieden heeft.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.