Een grensovergang: hoe doe je dat?

geschreven door Jiska op

Eén ding waar we, voordat we op reis gingen, weinig informatie over konden vinden op internet was een grensovergang. Ik zat met vragen als: hoe weet je de juiste grensovergang te vinden, en als je een grensovergang kiest hoe kom je er dan? Hoe ga je naar de eerste plek in het nieuwe land, heb je een visum nodig en hoe regel je een visum? Kan je een visum bestellen? Na 9 maanden reiservaring hebben we veel geleerd over grensovergangen en hoe grensovergang werken.

Onze eerste grensovergang over land maakten we van Tibet naar Nepal. Onze Tibetaanse gids bracht ons met het busje naar het grenskantoor en kon met ons meelopen totdat we de poortjes van China door waren. Een beetje hulp was best wel fijn. Eenmaal de ‘friendship bridge’ naar Nepal overgestoken te hebben, stonden we er alleen voor. We volgden een stoet mensen en kwamen in een kantoortje terecht. Daar kregen we een formulier in onze handen gedrukt. Na dit ingevuld te hebben moesten we betalen. Wij hadden een dag van te voren Nepalese Rupees omgewisseld, zodat we met de lokale munt konden betalen. Helaas werden de Rupees niet aangenomen en moesten we gepast met dollars betalen. Dollars hadden we, maar gepast $40 niet. Gelukkig reisden we samen met een Spaans stel die ons dollars kon lenen. Eenmaal met ons visum in ons paspoort konden we op zoek naar een bus. Na 4 uur te hebben gewacht en wat meer geld te hebben betaald, konden we richting Kathmandu.

Een goeie eerste ervaring van het oversteken van een grensovergang. Alle andere grensovergangen die we over land hebben gedaan, leken op deze grensovergang. Dat maakt het makkelijker. Toch is het verstandig om elke keer voordat je een nieuw land binnen gaat even wat dingen op te zoeken. Hieronder wat tips.

Lees je in

Bekijk van tevoren, in bijvoorbeeld de Lonely Planet, welke grensovergangen een land allemaal heeft. Daarbij is het ook aan te raden om er op te letten of de overgangen veilig zijn. De noordelijke grensovergang van Cambodja naar Thailand schijnt niet heel veilig te zijn. Vandaar dat wij de grensovergang namen van Poipet naar Aranyaprathet. Tussen de twee verschillende grensovergangkantoortjes is meestal een stuk niemandsland. Meestal ga je te voet van het ene kantoor naar het andere kantoor. Is het niemandsland erg groot, dan is er soms een bus geregeld. Dit hadden wij bij de overgang van Thailand (Nong Khai) naar Laos (Vientiane).

Wissel geld om

Zorg dat je geld in de valuta van het land van bestemming bij je hebt. Het is handig om de actuele wisselkoers van de munteenheid van het nieuwe land te weten, zodat je bij het wisselkantoor zeker weet dat je de juiste hoeveelheid geld omwisselt en betaalt. Naast de lokale valuta is het handig om ook dollars bij je te dragen. Sommige visa moet je bij aankomst met dollars betalen. Wij hadden tot aan onze laatste bestemming altijd dollars bij ons.

Visum voor Mongolië

Check of je een visum nodig hebt voor een grensovergang

Check van te voren altijd of je een visum nodig hebt voor een land. In sommige landen kun je een visum ‘on arrival’ kopen. Wanneer je aankomt in het land, vul je een formulier in en betaal je voor je visum. Voor sommige landen is het noodzakelijk om je visum vooraf aan te vragen. Dit hadden wij bijvoorbeeld bij China, Sri Lanka en Mongolië. Doe je dit niet, dan kan je meestal wel een visum krijgen als je aankomt, maar daar betaal je dan meer voor. Soms kan je goedkoop een visum bestellen dat precies bij je reisplan past, zoals het transit-visum dat we konden gebruiken voor drie dagen Sydney.

Online een visum aanvragen
Het kan een hoop geregel schelen als je de aanvraag uitbesteedt aan specialisten. Tegenwoordig kan je eenvoudig een visumaanvraag online invullen. Je kan dan gewoon in het Nederlands het visum aanvragen en hoeft je niet druk te maken om het verdere papierwerk. Dat gaat dan bovendien digitaal, waardoor dit ook handig is voor onderweg. Je weet dan zeker dat het goed zit en kan fijn zorgeloos de grens passeren.

Check de route naar en van een grensovergang

Wanneer je zelf een grensovergang overgaat, is het handig om te weten of er bussen/treinen zijn om bij de grensovergang te komen. Ook is het handig om van te voren uit te zoeken hoe je van de grensovergang naar je eerstvolgende plek in het nieuwe land komt. De bussen/treinen rijden soms niet op alle tijden. Het is niet echt handig om op een laat tijdstip een grens over te komen en de laatste bus of trein te zien wegrijden. Het is handig om dit van te voren even te plannen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Is er geen bus of trein, dan is er in Azië altijd wel een tuktuk die je ergens naar toe kan brengen. Als je net de grens over bent, is het verstandig om een stukje door te lopen. Langs de ‘toeristische’ bussen en tuktuks. Daarachter vind je namelijk meestal de ‘local’ bus.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Jolein
    25 aug 2014

    Dit is inderdaad iets waar wij ons nu mee bezig houden en wat ons best lastig lijkt. Ik denk dat uiteindelijk alles zich vanzelf oplost, maar jullie tips komen zeker van pas 😀 Bedankt!

      25 aug 2014

      Bedankt 🙂 Wij wisten ook niet wat we ervan moesten verwachten, maar volgt allemaal wel vanzelf!

    Esmee
    2 sep 2014

    Hoi Jiska,

    Gaaf om jullie verhalen te lezen! Mijn vraag is: hoe regel je een visum voor china? En hoe doe je dit als je ook nog naar tibet wil en vanaf daar naar nepal? Ik heb gehoord dat een visum voor china moeilijk te verkrijgen is en vooral als je naar tibet wil. Ik hoor graag van je.

    Groetjes Esmée

      2 sep 2014

      Hoi Esmée, Een visum voor China regelden wij in Nederland bij visum aanvraag centrum in Den Haag. Bij de aanvraag moet je niet vermelden dat je naar Tibet gaat. Wij hebben aangegeven dat we de grens naar Laos over zouden gaan. Dit leverden geen problemen op. Met je Chinese visum kun je dan een visum voor Tibet aanvragen. Het Mix-hostel in Chengdu heeft dit voor ons geregeld. Wanneer jij de juiste documenten naar hen opstuurt,…

      Lees meer
    Gerard
    14 sep 2014

    Hallo Jiska,
    Weet jij ook of het gemakkelijk is om een permit of visum te krijgen in Kathmandu voor 10 dagen Tibet?
    Mijn 2e vraag is, kun je in Kathmandu een visum voor India regelen?
    Groet,

    Gerard

      15 sep 2014

      Hoi Gerard, Wij hebben hier zelf geen ervaring mee. Wel hebben we gehoord van iemand die lange tijd geleden in Kathmandu een permit heeft geregeld voor Tibet. Ze vertelde dat de grensovergang best bijzonder was, omdat ze geen stempel in haar paspoort kreeg van China en dus eigenlijk even ‘van de kaart’ was. Geen idee of dat nu nog kan. Van andere reizigers weet ik dat zij een visum voor India hebben aangevraagd in Kathmandu….

      Lees meer

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.