Een jaar ‘vanlife’

een jaar vanlife

Het jaar reizen is al meer dan 365 nachten gevorderd en daarmee komt het einde van een jaar ‘vanlife’; het leven in een camper, in zicht. We kijken liever terug op de mooie herinneringen en de nieuwe ervaringen met vanlife in de Toyota HiAce. We overwegen de kosten en praktische kanten van deze manier van leven en halen daarbij gelijk de mooiste belevenissen nog eens op.

Ons vanlife speelt zich af in en om een klein busje. Dat heeft voor- en nadelen. De afmetingen van de camper zijn ideaal voor parkeren. Met de lengte van een gewone auto, kunnen we de camper eigenlijk bijna overal kwijt. Ook op parkeerplaatsen met een hoogtelimiet van 2,2 meter, bedoeld om grote campers te weren, kunnen we terecht. Beperkte afmetingen maken overvaren naar Engeland, overvaren naar Shetland en overvaren naar Marokko ook goedkoper.

Bij slecht weer is de camper snel te klein. Lange tijd binnen zitten was sowieso niet het plan, maar zeker niet in de camper. Al vroeg tijdens deze reis kregen we van de Engelsen het goede voorbeeld: weer of geen weer, gewoon lekker naar buiten! Met een luifel van een tarp komen we ook een heel eind. En na regen komt altijd weer zonneschijn 🙂. Soms mijmeren we over een alternatief: een verlengde Toyota HiAce had misschien net wat meer ruimte gegeven. Maar dat zou dan weer voordelen van de beperkte afmetingen wegnemen.

De kleine camper zetten we ook makkelijker weg op een camperplek of wildkampeerplaats. Dat geeft gelegenheid tot vaak gratis overnachten. Zo hielden we de gemiddelde overnachtingskosten ruim onder de €10 per nacht. Dat maakt vanlife goedkoop en dat maakt het financieel makkelijk om lang vol te houden. Door de beperkte faciliteiten op zulke plekken en in de camper, moeten we soms wel op zoek naar een toilet of douche. Een camping is dan nooit ver weg en vaak ook goedkoop te vinden, maar vaak zijn er nog alternatieven.

Openbare toiletten zijn in veel landen beter geregeld dan in Nederland. In Frankrijk en Engeland hebben dorpen vaak een openbare WC. In Spanje en Portugal heeft bijna elke supermarkt een toilet. Douches zochten we in apps voor truckers. Geregeld kan je bij tankstations voor een kleine vergoeding douchen. Sinds we de solar shower op het dak van de camper hebben, zijn we op dit vlak weer minder afhankelijk. Op het gebied van elektra waren we altijd al onafhankelijk, met een zonnepaneel dat ruim voldoende levert en een accu die meer dan genoeg stroom opslaat.

Zo kunnen we vaak slapen waar we willen en is dit leven qua kosten en comfort goed vol te houden. We genieten met volle teugen van telkens nieuwe uitzichten en de enorme vrijheid die we ervaren op de weg. Daar zijn op deze manier ook eigenlijk geen toeristische trekpleisters bij nodig. Het basic buitenleven is voor ons al snel genoeg. Een fijne fietstocht, wandeling of kanotocht is heerlijk, helemaal voor onszelf en kost ons niets.

We bezochten prachtige plekken en zijn ze daarna stiekem alweer gaan missen. Misschien is dat dan een nadeel te noemen van vanlife: dat we de mooiste plekjes altijd weer achter ons laten. De kunst is om langer te blijven, maar de nieuwsgierigheid naar wat er nog meer is overvalt ons nog vaak (te) snel. Zo vinden we ons telkens weer op weg naar nieuwe mooie bestemmingen. Daar genieten we nog even met volle teugen van!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    Gonda
    26 jul 2020

    Je hoeft de wereld niet te begrijpen;Je moet alleen je plaats erin weten te vinden. (Albert Einstein)
    Hier moest ik aan denken toen ik het stukje las, nog veel plezier. Liefs Gonda

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.