Een lokale Marokkaanse hamam bezoeken

http://start.at/nevit Nevit Dilmen CC-BY-SA-3.0
http://start.at/nevit Nevit Dilmen CC-BY-SA-3.0

geschreven door Pim op

Een lokale Marokkaanse hamam bezoeken is een manier om een kijkje te krijgen in het leven van de locals. Omdat ik ga slapen bij locals in Marokko, kan ik met hun hulp ook een lokale Marokkaanse hamam bezoeken. Mohammed, de eigenaar van de kamer die ik huur, gaat met me mee voor een stevige schoonmaakbeurt. Dat doet hij zelf twee keer per week, omdat hij thuis geen douche heeft.

In de hamam kunnen natuurlijk geen foto’s gemaakt worden. De uitgelichte afbeelding bij dit bericht is gemaakt door Nevit Dilmen (CC-BY-SA-3.0). De afbeelding heeft wat weg van hoe het er aan toegaat in de lokale hamam die ik bezoek.

Vooraf ontvang ik instructies om me een klein beetje voor te bereiden op de eerste keer een lokale Marokkaanse hamam bezoeken. Op de markt moet ik op zoek naar een flanellen washand, waar ik nog nooit van gehoord heb. Dat maakt het zoeken daarom wat lastig. Bij een marktkraam met het aanbod van een drogisterij weten ze wat ik zoek: een washand die aanvoelt als schuurpapier maar volgens de verkoper wat zachter wordt bij gebruik met water. Dit kost 10 dirham, minder dan €1,-.

Lokale Marokkaanse hamam bezoeken

De lokale hamam zit in een onopvallend gebouw. Twee ingangen geven toegang tot de gescheiden gedeeltes voor mannen en vrouwen. Bij de ingang betaal ik voor ons bezoek met twee en voor elk een zakje savon beldi (zwarte zeep of olijfzeep). Dat kost iets van 30 dirham (€2,50). We nemen zelf een bakje mee om water mee te kunnen scheppen, toiletspullen zoals ten minste een zeepblok en shampoo, de flanellen washand, een handdoek en een schoon set kleren. Dan betreden we de eerste ruimte, die koel is en dient als kleedruimte.

Er wordt uitgekleed tot het ondergoed. Vervolgens betreden we de hamam. Binnen zijn nog 3 ruimtes. Elke ruimte is weer wat warmer en we lopen direct door tot de achterste. De stoom beslaat hier tegen het plafond en ook de vloer is goed warm. Mohammed spoelt een plek schoon waar we plaatsnemen om ons in te zepen met de olijfzeep en goed op te warmen. De zeep werkt exfolierend en na eventjes inwerken in de warme ruimte moet de huid goed gescrubd worden met de flanellen washand. Die voelt ondanks het vele water nog steeds aan als schuurpapier, zeker als Mohammed overneemt om mijn rug stevig te schrobben. Ik moet op mijn buik gaan liggen en hij gaat op mijn zitten om goed kracht te kunnen zetten. Ik moet mezelf ontspannen. Als hij klaar is klimt hij weer van me af en draait zijn rug naar mij toe. Het mijn beurt om zijn rug te doen.

Met veel warm water, dat uit kraantjes in grote emmers wordt getapt en gemengd kan worden met koud water tot een aangename temperatuur, spoelen we ons af. Vervolgens zepen we ons helemaal in met gewone zeep en wassen ons haar en spoelen ons opnieuw af met veel water. Dit herhalen we nog twee keer in de steeds wat koelere ruimtes richting de kleedruimte. Tussendoor kunnen we even afkoelen en scheren in de kleedruimte. Uiteindelijk kom ik voor mijn gevoel schoner dan ooit weer naar buiten, bijna 1,5 uur later.

Van wat ik lees begrijp ik dat je een soortgelijke ervaring alleen krijgt bij een lokale Marokkaanse hamam bezoeken. Daar werkt het wellicht een beetje traditioneler dan bij de duurdere hamams die gericht zijn op toeristen met een luxere smaak. Daarom dubbel een aanrader!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.