Een opvouwbare kano meenemen op reis

een opvouwbare kano meenemen op reis

geschreven door Pim op

Omdat we met onze eigen camper de reis door Europa maken, is er gelegenheid om een kano mee te nemen op reis. Een grote kano kan eventueel op het imperiaal gebonden worden, maar onze keus valt al snel op de optie van een opvouwbare kano meenemen op reis. We nemen de opvouwbare kano mee door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk en maken dan de balans op.

De Ally kano kan worden ingepakt tot het formaat van een extra grote backpack en is met 20 kilo voor een kano vrij licht. De tas is waterdicht en stevig genoeg om te kunnen overwegen om ook deze kano op het dak vast te binden, een beetje zoals we met een gewone kano zouden moeten doen. We maken de overweging en besluiten dat het minder brandstof kost als we de kano in de auto vervoeren. We hebben dan de kano ook makkelijker in gebruik, want we hoeven hem niet van het dak te halen. Daartegenover staat dat we de kano dan dagelijks moeten verplaatsen van de voorbank, waar we zitten tijdens het rijden, naar de achterbank, die ook onderdeel van ons bed vormt. En andersom.

We weten voor vertrek nog niet of dat handig is. We kunnen ons best voorstellen dat de opvouwbare kano in de dagelijkse praktijk van het leven in een camper een behoorlijk onhandig pakket kan vormen. Schotland is daarbij een goede proef, omdat we daar toch gemiddeld vaker binnen in de kleine camper leven en de kano dan makkelijker in de weg zit. We besluiten het maar gewoon te gaan proberen. In ons achterhoofd houden we altijd de optie om de kano alsnog op het dak te binden.

Het blijkt een kleine moeite om de kano dagelijks te verplaatsen, omdat hij goed op de voorbank past en daar dan nog ruimte overblijft voor eventuele andere spullen. Op de achterbank maakt de kano tijdens het rijden soms nog een eigen reisje van de bank naar de grond, met name op slingerwegen en bij wat harder remmen. Het loont daarom wel om de kano zo goed mogelijk vast te leggen. Het pakket lijkt ons te groot om bij extreem hard remmen echt tot voorin de auto te worden gelanceerd, omdat daartussen dan nog kasten en banken zitten waar het niet zomaar langs past.

Daartegenover staat het grote voordeel dat we een kano kunnen gebruiken waar en wanneer we maar willen. Dit blijkt al snel een onbetaalbare luxe. We hoeven niets of niemand in te huren om een mooie kanotrip te kunnen maken. Dat doen we dan ook regelmatig. In Engeland kanoën we op de Yare river en het Wast Water meer in Lake District National Park. In Schotland kanoën we in de baai van Shieldaig op de Atlantische oceaan en over de rivier de Spey in Cairngorms National Park. Om het af te maken, maken we in Frankrijk een meerdaagse kanotocht door Val d’Allier.

Daarna besluiten we de kano te stallen. Op de doorreis door Spanje, Portugal en Marokko voorzien we minder gelegenheden om te kanoën en het blijft een behoorlijk ding om bij je te hebben in een kleine camper. We hebben dan al wel ruim €400 bespaard op kosten voor de huur van spullen om te kanoën. Zouden we op deze manier doorgaan dan hebben we de kosten van de kano er binnen een jaar uit. Dat is niet nodig, want de kwaliteit van de kano is hoog genoeg om er jaren plezier van te kunnen hebben.

We zullen op een ander moment ongetwijfeld weer de opvouwbare kano meenemen op reis. Het heeft zichzelf bewezen als een voldoende praktische en vooral heel leuke toevoeging aan de uitrusting in onze camper. Daarmee is een opvouwbare kano meenemen op reis zeker een aanrader!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.