Een paar dagen in Shieldaig

Shieldaig
created by dji camera

We rijden de North Coast 500 in Schotland en stoppen een paar dagen in Shieldaig. Een mooie gelegenheid om dit dorp en de omgeving wat beter te leren kennen en wat rustiger aan te doen.

We parkeren onze camper op de parkeerplaats bij het sanitairgebouwtje van Shieldaig. Daar leert een informatiebord ons dat er zeearenden leven op het eiland waarop we uitkijken. Onze buurman vertelt ons dat er over een paar dagen feest met roeiwedstrijd in het dorp is. Genoeg redenen om aantal dagen te blijven. We maken al gauw vrienden met onze buurman, John; een visser die hier al 40 jaar woont en de lokale specialist is voor toeristen die willen vissen. Hij laat ons elke dag een nieuw vers gevangen visje proeven. Zo eten we de eerste avond Sint Jacobsschelp. De tweede avond kabeljauw en ontbijt Pim de volgende dag met een verse makreel.

Op een rustige ochtend kanoën we met onze kano door de baai waar Shieldaig aan ligt. Het water is rustig en zo peddelen we makkelijk naar het eiland waar de zeearenden leven. Al gauw vliegt er één van het eiland af, duidelijk te zien aan zijn witte staart. Even verderop zit er nog een zeearend op een tak.

We kanoën een rondje om het eiland in de hoop dat we nog meer zeearenden zien. Maar zij laten zich niet meer zien. Wel zien we nog een paar zeehonden. Wanneer je geen eigen kano hebt, kun je een kayak huren bij Shieldaig Outdoor Adventures.

Ten noorden van Shieldaig ligt een peninsula waarop verschillende wandelpaden liggen. We lopen een mooi stuk. Vanaf hier hebben we mooi uitzicht over de baai waar Shieldaig aan ligt. Er zijn verschillende strandjes met helder water waar je naar toe kan lopen.

Op de vooravond van het roeifeest is er al een klein feestje. Er zijn roeiclubs en bezoekers uit de wijde omgeving op afgekomen.In de City Hall zijn verschillende, door de bewoners gemaakte, gerechten te koop en er vindt een heuse touwtrekwedstrijd plaats tussen de mensen van Shieldaig en ‘the rest of the world’. Helaas moeten we de winst aan de Shieldaigers geven. De volgende ochtend loopt het dorp al snel vol met roeiers en hun entourage. Verschillende teams strijden in de middag om de prijs wie het snelst rond het eiland kan roeien.

Weer of geen weer, ze gaan gewoon het water op. Op de kade is het een gezellige boel; er zijn verschillende spelletjes, eettentjes en later op de dag nog een bandje. We hebben een paar relaxte dagen en genieten mee van het zomerse leven van de Shieldaigers.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.