Een wandeling in de medina van Fes

een wandeling in de medina van Fes

Een wandeling in de medina van Fes is een goede manier om de stad te verkennen. Er zijn weinig alternatieven, want auto’s zijn niet toegestaan in de smalle straatjes van de ommuurde oude binnenstad. Er zijn 9000 straatjes te verkennen en bijzondere plekken te ontdekken. De weg kwijtraken hoort er een beetje bij.

“Explore and get lost”, adviseert de huisbaas van Riad Medina ons, als we ons opmaken voor de wandeling in de medina van Fes. Eerder gaf hij ons een kaartje dat lang niet het detail geeft dat je nodig hebt om een idee te krijgen van de wirwar van steegjes en straatjes die de medina zo lastig maken om door te navigeren. Een doel stellen en grofweg de richting volgen lijkt een betere aanpak. We beginnen met de bekendste plek van Fes: de leerlooierij, in het noordoosten van de medina.

Van de leerlooierij naar Bab Bou Jeloud

Richting de andere kant van de medina stellen we ons als doel om naar één van de poorten te lopen die toegang bieden tot het ommuurde gedeelte van de stad. Zo maken we een wandeling in de medina van Fes van de Chouara leerlooierij tot Bab Bou Jeloud, de blauwe poort in het westen van de medina. We geven ons over aan de geur en laten ons opslokken in het doolhof.

Ambachtswerk in Fes

De route leidt langs ontelbaar veel winkeltjes die elk uitpuilen van koopwaar. In verschillende delen van de medina verschilt het aanbod. In de buurt van Place R’Cif, ten westen van de watergang Oued Bou Khrareb, vinden we een straatje met wol- en kledingververs, de dyer’s souk. Rond het Seffarine plein de ambachtslieden van het metaalwerk. Er is een pleintje voor henna en keramiek en een wijkje met wevers waar tapijten en kussens te koop zijn. Leerproducten voeren tussendoor de boventoon, van slippers tot tassen in alle kleuren en maten en met uiteenlopende prijzen.

Een wandeling in de medina van Fes

Je komt een eind door simpelweg de mensenstroom te volgen. De stoet wordt af en toe opgesplitst door passerende cartièrs, mannen die karretjes op twee wielen voor zich uitduwen, of ezels en paarden, die soms onverwacht dichtbij komen als je een hoek omkomt. Dit zijn de enige middelen voor transport in de medina. We zien zo een paard bepakt met gasflessen, geurende vuilnisezels en karren vol sinaasappels voorbij komen. Om even te ontsnappen aan de drukte volgen we een jongetje die voor een klein fooitje de weg wijst naar een café met dakterras, waar we bij een kopje Marokkaanse thee mooi overzicht over de medina krijgen. Voorbeelden hiervan langs de route zijn Mama Africa met uitzicht op de al-Qarawiyyin universiteit of Café Clock, bij de bezienswaardige Dar al-Magana met een historische hydraulische klok.

Hoe de weg te vinden in de medina van Fes

Inwoners lijken van jongs af aan al te leren om goed op te letten waar ze blijven. Een jongetje dat voorgaat wijst structureel op herkenningspunten, zoals straatnaambordjes en naambordjes van hotels en riads. Er hangen ook borden die wandelroutes aangeven, ook naar Bab Bou Jeloud. Dit is de meest betrouwbare manier om niet te verdwalen tijdens een wandeling in de medina van Fes. Google Maps kan de details van de medina nog lang niet omvatten. De beste kaart die we kunnen vinden staat op de Garmin GPS, maar tussen de hoge huizen is GPS ontvangst beperkt en het is een beetje zonde om op een schermpje je weg te vinden. Doodlopende steegjes zijn onderdeel van het avontuur en de locals zijn altijd bereid om je de weg te wijzen. Een wandeling in de medina van Fes maar vooral verdwalen in de medina van Fes is een must als je de stad bezoekt.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.