Een weekje Baskenland

geschreven door Jiska op

Een weekje Baskenland ligt in het vooruitzicht nadat we uit Tenerife zijn teruggevlogen. We rijden we in twee dagen richting Bilbao. Daar ontvangen we bezoek van familie (Jiska haar zus, zwager en nichtje). Zij huren een camper bij Indie Campers. Zo gaan we met twee campers op pad om een weekje Baskenland ontdekken.

Bilbao

Vanaf het vliegveld van Bilbao rijden we naar een camperplek aan de kust. Helaas werkt het weer niet helemaal mee en liggen we ‘s nachts door de harde wind te schudden in ons bed. Gelukkig blijft alle regen wel buiten. Als we wakker worden is het nog steeds nat buiten. We besluiten Bilbao te bezoeken om ergens binnen te kunnen zijn. De campers parkeren we bij het metrostation van Berango. Vandaar zijn binnen een half uurtje in de stad. De week begint goed, want in Bilbao lunchen we met heerlijke pinchos (kleine tapas gerechtjes) en paëlla. Een bezoekje aan het Guggenheim museum is een mooie activiteit voor de regenachtige middag.

San Juan de Gaztelugatxe

Vanaf Bilbao rijden we naar het eilandje Gaztelugatxe. Het eiland is verbonden met het vaste land door een handgemaakte brug en misschien bekend van Game of Thrones. Een mooie wandeling van ongeveer 45 minuten brengt ons bij de kerk op het eiland. Onderweg worden we getrakteerd op prachtige uitzichten over zee en de ruige kliffen, die het bij de zonnige dag die we treffen erg goed doen op de gevoelige plaat. Omdat wij buiten het hoogseizoen zijn is het redelijk rustig op het eiland. We hoeven dan ook niet de gratis tickets van tevoren te reserveren. In de zomer zal dit wel nodig zijn.

Lekeitio

We volgen de mooie kustroute naar Lekeitio waar we dichtbij het centrum een camperplek vinden. We eten wederom heerlijke pintxos. Dit keer in restaurant Kaia. Het restaurant ligt aan het haventje, dat straalt in het gouden uurtje waarin we aankomen. We hebben dan een mooi uitzicht over de haven van Lekeitio, maar omdat het vroeg donker wordt eten we binnen in het gezellig drukke restaurantje. ‘s Avonds zoeken we in de levendige smalle straatjes achter de haven de weg terug naar onze camper.

Surfen in Deba tijdens een weekje Baskenland

Bij een weekje Baskenland hoort natuurlijk ook surfen. Langs de noordkust van Spanje, aan de golf van Biskaje, komen op elk strand dat op het noordwesten georiënteerd vaak golven aan. Wij surfen in Deba, waar het rustig is, maar de baas van de surfschool Yako Surf na wat telefonisch aandringen zijn bed wel wil uitkomen. Voor €23,- huren de mannen een wetsuit en een surfboard. Doordat het zo rustig is in de baai van Deba is er alle ruimte om wat golven te pakken.

San Sebastian

We rijden verder langs de kust naar San Sebastian waar we overnachten op Camping Igara. Binnen 25 minuten zijn we zowel op de fiets als met de auto in het centrum van San Sebastian. De vrouwen wellicht iets bezweter dan de mannen. Omdat het zonnig weer is blijven we vooral bij het strand. We lunchen heerlijk vegetarisch bij Mapa Verde en duiken daarna nog even de zee in tussen alle golfsurfers. Het centrum van San Sebastian ziet er leuk uit en er hangt een goede sfeer. Er is veel leven op straat en er zijn leuke winkeltjes. Er zijn goede fietspaden door de stad, waardoor het ook makkelijk is om je per fiets te verplaatsen.

Strand bij Bilbao en surfen bij Sopelana

Iets ten noorden van Bilbao sluiten we de week af. We vinden weer een fijne camperplek, bij de oude haven van Bilbao. Daar kunnen we overnachten en genieten van het mooie uitzicht op zee. We zitten op de warme avond nog lang op de kade. Dichtbij is een cafeetje waar drank en olijven worden geserveerd. Het is er gezellig druk.

De volgende ochtend verruilen we het beton van de kade voor het zand van het strand bij Sopelana. Het weer werkt deze laatste dag van een weekje Baskenland erg goed mee! Pim duikt het water nog eens in met zijn surfboard en wij koelen wat af in de best wel sterke zee!

Na een mooie week Baskenland is het weer tijd om afscheid te nemen. De familie stapt weer op het vliegtuig terug naar Nederland en wij vervolgen onze weg verder Spanje in. Op naar de bergen!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.