En of Zuid Oost Azië anders is…

geschreven door Pim op

Eén van de moeilijkste dingen, als je een tijd van huis bent, blijkt om te kunnen vertellen wat er nu precies zo anders is aan Zuid-Oost Azië. In de reismood vergeet je snel hoe het thuis was, en onderweg lijkt alles al snel normaal. Daarom pikken we er wat concrete verschillen uit. 1. “Alleen de prijs is anders?” – In Azië kan je bijna alles wat je toch blijkt te missen in je backpack gewoon alsnog aanschaffen. En dat kan bovendien voor een fractie van de Hollandsche prijs. Enig puntje van kritiek is dat de kwaliteit vaak net zo laag is als de prijs, dus onderhandel met dat in je achterhoofd ook die laatste 10 cent er onbeschaamd vanaf! De echte prijs is uiteindelijk toch die van het extra gewicht dat je met je mee gaat zeulen.

2. “Zo’n ding in je ding” – Wat blijkt, in Azië gebruiken de vrouwen bij voorkeur maandverband. Het enige merk tampons dat sporadisch de schappen haalt is OB en dat gaat nooit in de kwantiteit waarmee je in één keer de maand doorkomt. In de grootste verpakking zitten slechts 8 tampons van minimaal formaat. Als je een tijd door Azië hebt gereisd (als vrouw, of met vrouw) weet je dus precies wat Jiska bedoelt als ze bij het verlaten van de 7Eleven hardop en dubbelzinnig concludeert: “Dus ze lopen hier allemaal met zo’n ding in hun ding!”.

3. “Hey! Where you go? What you look?” – Niet onaardig bedoeld, maar ook niet enkel vriendelijke interesse; in Azië word je op straat regelmatig naar je plannen gevraagd om te bepalen hoe het geld nog enigszins naar jouw wens uit je zak geklopt kan worden. “You! HELLO! Taxi, dinner, drink?”. Vaak kan je het beste maar niets zeggen en doorlopen. Net zo niet-onaardig bedoeld. Vriendelijk glimlachen, duidelijk nee zeggen en bedanken is net iets aardiger en daarom ook de moeite waard. Soms krijg je er nog een gratis glimlach voor terug.

4. “Je bent wat je eet” – Natuurlijk, ook in Zuid-Oost Azië kom je op de gekste plekken Hollandse lekkernijen tegen. Broodje kaas, Dutch apple pie en stamppotmetpeenenui (want zo schrijf je dat in een uithoek van de wereld) passeren allemaal de revue. Maar als je een beetje reiziger bent, eet je onderweg en dus op de weg, of straat. Dat kan juist in Azië heel goed. Eetstalletjes met de meest uiteenlopende lekkernijen kleuren (of moet ik schrijven: geuren) het straatbeeld, ongeacht de verkeersdrukte. Dat je dan soms een beetje in de uitlaatgassen zit te dineren, hoort er helemaal bij.

5. “Van A naar Beter” – Maar dan Beter van: beter geen helm op. Of alleen als bestuurder en de rest van je 4-koppige gezin op dezelfde scooter gewoon niet. Van beter geen regels, alleen dat iedereen probeert om zo snel mogelijk ergens te komen zonder een ander opzettelijk van de weg te rijden. Dus ook van beter alleen blikschade, waar even voor wordt omgekeken, maar niet voor wordt gestopt. Maar bovenal: beter beleefd. Toeteren doe je niet uit irritatie maar om een ander te attenderen dat je er bent. Dat iedereen het goed bedoelt merk je aan het gebrek aan elke vorm van irritatie in het verkeer. En dat is écht beter!

6. “En dan alles tegelijk” – Want in Zuid-Oost Azië gaat niks in enkelvoud. Er staat dus niet één straatstalletje met goedkope artikelen, maar er staan er ontelbaar veel, op elke hoek van de straat. Er tussendoor vind je de eettentjes waar jouw ontbijt wordt gemaakt terwijl een ander dineert of andersom. Er omheen zoemen de taxichauffeurs en tuktuk drivers en er dwars doorheen beweegt de bevolking zich schijnbaar naar altijd ergens anders. En daar zijn we inmiddels dus best aan gewend.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Jerry
  7 feb 2014

  Haha, herkenbare verschillen 🙂 Vooral het toeteren bij nummer 5 is maar lastig aan te wennen!

  Marijke Postma
  8 feb 2014

  Waarom zitten jullie met dikke truien aan? Is het er nu koud of fris? Heel mooi omschreven Pim!
  Voor mij genieten.

   9 feb 2014

   We waren in de Cameron Highlands waar het ‘s avonds een beetje afkoelde. Lekker weer eens een trui aan 🙂

  Nienke
  14 apr 2014

  Ik wilde even reageren op het tampon gedeelte. Het is voor reizende vrouwen veel makkelijker om een menstruatie cup te hebben. Kijk eens op http://www.femfulness.com

  Veel plezier nog!

   Pim
   21 apr 2014

   Bedankt voor je tip Nienke! Die kende we nog niet.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.