Ervaring met een Volkswagen T3 camper kopen

geschreven door Pim op

Als je hart – net als dat van ons – sneller gaat kloppen van de leuke Volkswagen T3 campertjes die je weleens voorbij ziet komen en je bent op deze pagina uitgekomen, dan hopen we je verder te kunnen helpen met nog een paar tips, uit onze ervaring! Waar moet je op letten bij een Volkswagen T3 camper kopen? En wat zijn voor- en nadelen van een Volkswagen T3 camper?

Een Volkswagen T3 camper kopen

Volkswagen campers hebben een iconische status onder de campers. En of het nu lentekriebels zijn of het misschien een langgekoesterde wens is; als je een Volkswagen T3 camper wilt kopen, is het handig om je een beetje in te lezen of liever: wat ervaring op te doen. We gaan hier specifiek in op onze ervaringen met onze Volkswagen T3, maar er zijn natuurlijk raakvlakken met oudere en nieuwere modellen.

Volkswagen T3: de perfecte camper?

Met de derde generatie campers van Volkswagen werd het concept van een kleine camper misschien wel geperfectioneerd. Zo zagen wij het in ieder geval, nadat we eerst wat ervaring opdeden met een gehuurde camper. De T3 is klein op de weg én verrassend ruim in het interieur. Erg leuk vinden we de vele ramen rondom, waarmee je ultiem kan genieten van je roadtrip, zelfs vanaf de achterbank. Met een hefdak of vast hoogdak heb je zelfs de ruimte om te staan in de camper. Het is de eerste generatie van de Transporters met een vloeistof gekoelde motor, wat je verder brengt, zeker in warme landen. En het is natuurlijk de laatste generatie Transporter-campers met een echte retro-look.

Goedkope Volkswagen T3 kopen

Met het voortschrijden van de tijd, worden de vintage campers die sinds 1991 niet meer worden geproduceerd, natuurlijk telkens zeldzamer. Dat heeft zijn weerslag op de prijs en de kwaliteit van het aanbod. Terwijl het eerste hoger wordt, wordt het tweede steeds moeilijker te waarborgen. Je moet daarom wel een beetje scherp zijn, zeker als je een goedkope Volkswagen T3 wilt kopen. Hoofdzaak is de motor en een goede tweede plek verdient roest. Goedkope Volkswagen T3’s zullen hoogstwaarschijnlijk werk nodig hebben aan beiden, maar eigenlijk geldt dat voor alle Volkswagen T3’s. Waar moet je dan precies op letten? Lees nog even verder.

Ervaring opdoen met een Volkswagen T3?

Een slimme manier om ervaring op te doen met een Volkswagen T3 (zonder er blind één te hoeven kopen) is door eens een Volkswagen T3 te huren. Zo krijg je de tijd om er eens eentje te proberen en te bestuderen. Je krijgt contact met een eigenaar, die weer meer ervaring heeft. Een T3 campertje is snel gezocht via een goede site voor camper-verhuur. En de huur is vaak heel betaalbaar!

Pech met een Volkswagen T3

Veel van onze ervaringen met onze Volkswagen T3 behoren nog steeds tot de hoogtepunten van al onze reiservaringen. Onderdeel van die avonturen in een oude camper zijn echter ook behoorlijk wat pechgevallen. Dat hoort er misschien een beetje bij. Al op de eerste roadtrip raakte er bijna een wiel los (dat hoort er zeker niet bij! Misschien een foutje van de garage?). We verloren altijd wel wat motorolie en de camper had problemen met het koelvloeistof-systeem, dat lang minder of meer lekte. Een abonnement op internationale pechhulp met de Wegenwacht® van de ANWB was geen overbodige luxe.

Onderhoud van een Volkswagen T3

Zelfs de jongste Volkswagen T3’s zijn inmiddels 33 jaar oud. Wij kochten een Volkswagen T3 die net zo oud was als wij zelf waren! In die tijd is er vaak al het één en ander aan de motor gedaan; ofwel gereviseerd. Het is handig om te weten wat er aan de motor gedaan is, maar ook de realiteit dat je zelf moet verwachten dat je er nog het één en ander aan zal laten doen. Gelukkig zijn dit auto’s waaraan veel te repareren valt en zijn ook de onderdelen nog best goed te vinden!

Goed om te weten; de motor ligt bij de T3 achterin de auto. Door een grote klep in de achterbak, die tevens de bodem voor het bed vormt, kan je de motor goed bekijken. Laat de motor starten, het liefst koud. Gebruik dan al je zintuigen, terwijl je de motor inspecteert bij de aanschaf van een Volkswagen T3. Kijk, luister en ruik – zelfs als je denkt niets van motoren te weten. Het zal je niet ontgaan als de koelvloeistof eruit loopt, de motor onregelmatig loopt of ongewoon veel gassen produceert.

Roest is een ander aandachtspunt. De T3 bestaat uit veel plaatdelen, waar roesten bijna altijd al gaande is. De wielkasten hebben bijna altijd wel last van roest, door het opspattend vuil en water. Als je er op leert letten, wordt het een makkelijk spelletje om de kwetsbare plekken te herkennen bij alle T3’s die je ziet. Dat zal je ook ontdekken als je een Volkswagen T3 camper huurt. Er valt te beargumenteren dat het bij een aankoop fijner is om de roest te kunnen zien, dan dat deze is verstopt achter plamuur en verse verf; je weet dan beter waar je aan toe bent, tenzij de verkoper goed kan vertellen wat er aan gebeurt is. Als eigenaar hoort het tijdrovende klusje er bij.

Het interieur

Sorry, maar het interieur van de camper komt bij de aankoop op de laatste plaats, al wil dat niet zeggen dat het onbelangrijk is. De meeste T3’s er van binnen en buiten leuk uit, het wordt immers ook een klein huisje. Een schuifdeur biedt toegang tot het leefgedeelte. Daar zijn interessant of de scharnieren van de klapbank nog goed werken (evt. vervangbaar) en of er een draaibare passagiersstoel is gemonteerd. Bij aanwezigheid van een koelkast, is het goed om na te vragen of deze nog werkt. Verder is het natuurlijk een pluspunt als er een huishoudaccu is of dat er zelfs zonnepaneel op de Volkswagen T3 camper ligt; al kan het ook een mooi project zijn om dat zelf te doen. Bij een hefdak of vast hoogdak is het altijd goed om op waterschade te letten. Het tentdoek kan schimmelen, maar is ook goed vervangbaar.

Zelf een Volkswagen T3 camper aanschaffen

We kunnen het niet genoeg aanmoedigen om het avontuur aan te gaan! Niet alleen koop je er een superleuk campertje mee, je doet ook een investering. In tegenstelling tot veel andere campers kan een Volkswagen T3 tijdens je jaren van mooie reizen zelfs meer waard worden, mits je er een beetje voor zorgt. Het kan dus echt een goede investering zijn. En als je het niet over je hart kan verkrijgen kan je zelf ook kiezen om het iconische campertje te verhuren. Profit! Twijfel je nog, vergeet dan niet je voordeel te doen met onze tip om een Volkswagen camper te huren! Veel plezier!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.