Ervaringen met Starlink satelliet internet in Europa

Ervaringen met Starlink satelliet internet in Europa

geschreven door Pim op

Starlink satelliet internet biedt breedband internet zonder datalimiet in een groot deel van Europa voor één vast maandelijks tarief. Onze ervaringen met Starlink satelliet internet in Europa hebben we opgedaan door intensief gebruik van Starlink satelliet internet op verschillende locaties, waaronder ook vanuit onze camper. We maken daarbij de vergelijking met de 4G verbinding waarmee we gewend waren om onderweg verbinden met het internet. We zetten de belangrijkste vragen met antwoorden op een rij en beschrijven onze ervaringen met Starlink satelliet internet in Europa.

We werken dit blog in reactie op vragen bij met onze laatste ervaringen met Starlink satelliet internet in Europa.

Starlink satelliet internet in Europa met een camper

Speciaal voor zogenaamde campers, caravans etc. wordt het Starlink Roam abonnement voor satelliet internet aangeboden. Met dit abonnement ben je niet gebonden aan een vast verblijfadres. Wel gelden capaciteit limieten voor elke cel in het satellietnetwerk, waardoor de toegang bij drukte beperkt zou kunnen worden. De investering die je moet doen voor mobiel Starlink satelliet internet is aanzienlijk. Je krijgt daarbij te maken met meer apparaten die je moet monteren in/op je camper, zoals een schotel en WiFi router die moeten worden voorzien van stroom. Hieronder zie je een overzicht van de inhoud van de zogenaamde Starlink Kit, met alle hardware voor je aansluiting op het netwerk.

  • Alles uitvouwen Alles inklappen
  • 4G vs Starlink: Bereik en obstructies

    Er is op veel plekken 4G bereik, al blijven hoogteverschillen en anderszins afgelegen plekken nog wel voor problemen zorgen. Starlink heeft natuurlijk soortgelijke uitdagingen met objecten die het bereik verhinderen, al zijn dit vaker heel lokale problemen zoals een boom of gebouw. Een lokaal probleem is vaak makkelijker op te lossen; een boom is met de schotel makkelijker te ontwijken zijn dan een berg die je 4G bereik in de weg zit. Het helpt daarbij ook zeker dat er 23 meter kabel aan de schotel zit, om deze bijvoorbeeld eventueel wat verder van de camper te plaatsen.

  • 4G vs Starlink: Goede stabiele verbinding

    Bij 4G heb je gelegenheid om op basis van online informatie zelf een plek in de buurt van een zendmast op te zoeken, waar je dan bijna garantie hebt op goede stabiele verbinding. Zelfs dan kan zo’n verbinding bijna niet op tegen een redelijke Starlink verbinding die vele malen beter kan zijn. Je kan een stabiele verbinding vergelijken op een aantal punten, zoals snelheid, latency (vertraging op de lijn) en uptime. Onze ervaringen zijn samengevat:

    • Van 4G wordt gezegd dat een snelheid geboden wordt van maximaal 75 Mbps (download van bijna 10 MB per seconde). Starlink haalt met regelmaat meer dan het dubbele van 150 Mbps (download van bijna 20 MB per seconde).
    • Van 4G wordt gezegd dat een latency geboden wordt van 50-100 ms. Bij Starlink meten we vergelijkbare latencies tot zelfs betere met wat meer variatie van 20-100 ms.
    • Bij 4G is uptime vaak alles of niks. We hebben ervaren dat de signaalsterkte goed beschrijft hoe vaak je uitval van de verbinding merkt. Hoe dichter bij een zendmast, hoe meer zekerheid over de uptime. Bij Starlink hangt dit af van het vrije zicht op de hemel voor de schotel alsook de dichtheid en positie van satellieten. Starlink is daarom op dit vlak nu minder goed voorspelbaar. Dit kan verbeteren als het satelliet netwerk wordt uitgebreid.
  • 4G vs Starlink: Datalimiet

    Zelfs ‘unlimited’ 4G abonnementen hebben over de Nederlandse grens een datalimiet. De EU-wetgeving “Roam Like At Home” dicteert dat je binnen Europa gebruik moet kunnen maken van mobiel internet zoals je dat thuis ook doet, zonder extra kosten, maar je mag wel gebonden worden aan een Fair Use Policy. Daarin vind je bij alle providers een harde datalimiet, die in verhouding staat tot je maandelijkse abonnementskosten. We hebben geen Nederlands abonnement kunnen vinden dat, in het buitenland binnen Europa, meer biedt dan 50GB per maand. Starlink biedt daarentegen in een groot deel van Europa internet aan zonder datalimiet.

  • 4G vs Starlink: Hardware

    Verbinden met 4G kan eenvoudigweg met een telefoon, die tegelijkertijd ook kan dienen als hotspot voor andere apparaten. Eventueel kan een betaalbare mobiele WiFi (MiFi) router worden bijgekocht. Een Mifi router kan je makkelijker op een goede plek voor verbinding leggen en tegelijkertijd je telefoon in handbereik houden. Het heeft wel als nadeel dat je SIM-kaart dan uit je telefoon moet. Starlink heeft beduidend meer hardware afhankelijkheden; de Starlink Kit. Hierin zit een schotel met voet en 23 meter kabel, die verbinden met een flinke router die constant stroom nodig heeft. De Starlink Kit met de rechthoekige schotel verbruikt gemiddeld ongeveer 35 Watt in 220v via een omvormer.

  • 4G vs Starlink: Kosten

    Voor 4G in Europa met een datalimiet van 50GB per maand betalen we nu zo’n € 40,- per maand. Voor Starlink satelliet internet betalen we € 100,- per maand. Voor de Starlink Kit betaal je daarbij eenmalig € 450,-.

Ervaringen met Starlink Roam

We verzamelen onze ervaringen met Starlink Roamop verschillende locaties. Onze bevindingen per locatie lees je hieronder. We merken in de vergelijking dat Starlink nog niet bij uitstek gemaakt is voor een mobiele toepassing (dit wordt nog doorontwikkeld).

Starlink verzamelt gedurende de eerste 12 uur gegevens van obstructies in de omgeving van de schotel. In die periode worden obstructies en gebrek aan signaal genoteerd als ‘Unknown outages’. Tijdens Network issues en Zoeken naar signaal wordt de downtime in deze eerste periode wel afzonderlijk genoteerd in de app. Het logboek geeft altijd een zo gedetailleerd mogelijk beeld van de betrouwbaarheid van de verbinding.

Praktisch geeft dit bij vaak verplaatsen tussen verschillende locaties nog wel enige handigheid bij het gebruik van Starlink. Er staat immers vaak wel een boom dichtbij, sterker nog: we zoeken ze in een camper graag op voor wat schaduw en natuur. De Starlink app kan een visuele inventarisatie doen en een indicatie geven van deze beperkingen op de verbindingsmogelijkheden.

Binnen een half uur is echter meestal wel duidelijk of de verbinding goed genoeg is. Je hebt daarbij niet zoveel aan de app; des te meer aan je eigen inzicht en je bewustzijn van de omgeving. Een opvallende trend is dat in een groot deel van Europa de Starlink schotel op het noorden richt voor de beste ontvangst. Daar kan je op inspelen door de schotel direct te plaatsen op een plek die richting het noorden vrij zicht heeft op de hemel. Dat lukt vaak wel.

  • Alles uitvouwen Alles inklappen
  • Ervaringen met Starlink op een balkon in de stad

    Op een balkon sta je op een gebouw dat al snel voor meer dan de helft het vrije zicht op de hemel verhindert. Bovendien blijkt bij ons het balkon recht erboven een directe blokkade voor de GPS verbinding die de Starlink schotel aanvankelijk zoekt, vóór er gezocht wordt naar satellieten voor een dataverbinding. Verplaats ik de satelliet naar de uiterste rand van het balkon, dan lukt het om een behoorlijk stabiele verbinding te maken, al blijft de snelheid wel laag (max. zo snel als 4G). Ik krijg de indruk dat je hier een beetje geluk moet hebben om een satelliet te pakken te krijgen en nooit een topverbinding kan verwachten.

  • Ervaringen met Starlink op een redelijk open plek in de stad

    Met rondom zo’n 20 meter zonder hoge bomen en gebouwen lukt het vlot om een behoorlijk snelle en stabiele verbinding op te zetten. Dit vind ik voor een stedelijk gebied met appartementen in hoogbouw wel een meevaller. Het zou natuurlijk niet echt een plek zijn om langdurig met de camper te staan, niet eens zozeer om het stedelijke, maar wel om het feit dat ik hier bewust een open plek heb opgezocht, zonder enige vorm van schaduw.

    In een andere stad proberen we het daarom ook om naast wat bomen een goed werkbare verbinding op te zetten. Dat lukt ook binnen afzienbare tijd.

    We proberen het nog eens op een parkeerplaats bij een McDonalds, pal naast de iconische paal van de fast-food keten die kenmerkend hoog reikt. Het lukt om een behoorlijk stabiele verbinding te krijgen, na een kwartier van zoeken en nog een enkele outage. De schotel stelt zich af richting de hemel naast de paal en lijkt daar verder niet door gehinderd te worden. De latency varieert hier van een kleine 40ms tot 90ms. Speedtest geven een wisselend beeld, van zo’n 70 tot 150 Mbps download en 30 tot 54 Mbps upload.

  • Ervaringen met Starlink in een bos

    Het blijkt in een bos onmogelijk om een stabiele verbinding tot stand te brengen. Het lukt hier vlot om de benodigde GPS verbinding tot stand te brengen. Daarna richt de schotel zich hier echter nooit op een satelliet; hij blijft in een horizontale stand staan die hoort bij het zoeken naar een verbinding. Met tussenpozen van minutenlange downtime lukt het sporadisch wel om een paar seconden verbinding te krijgen, maar gedurende een avond slechts één keer lang genoeg om een speedtest te doen van een downloadsnelheid van zo’n 70Mbps.

    De tool in de Starlink app die obstructies meet via de camera van de telefoon meet in het bos zo’n 10-15% obstructie van de hemel. Dat lijkt me een onderschatting van de situatie. Als 100% zou betekenen dat je rondom jezelf vrij zicht hebt van de horizon tot het hoogste punt van de hemel, zou ik eerder inschatten dat maximaal 10-15% van de hemel hier vrij is.

  • Ervaringen met Starlink op een camping

    We proberen Starlink op twee campings. Op één ook voor het eerst langer dan 12 uur, op een plek voor de camper die we allereerst kozen voor comfort bij wat bomen. Ondanks zulke obstructies krijgen we op beide plekken vlot een stabiele verbinding met snelheden van meer dan 150Mbps download en 40Mbps upload. De Starlink app geeft na 12 uur aan dat de verbinding nog wel met enige regelmaat gehinderd wordt door de bomen. Na verplaatsing van de schotel – enkele meters verder – ervaren we een hele goede verbinding.

    Starlink verbruikte gemiddeld 35W stroom (3A bij 12V). We leveren dat hier uit de 200Ah LiFePO4 accu die verbonden is met het zonnepaneel op de Toyota HiAce. Er is overdag voldoende zon nodig om de schotel onafgebroken te kunnen blijven voeden.

  • Ervaringen met Starlink in het buitenland

    We gebruiken Starlink Roam om ook gebruik te kunnen maken van Starlink in het buitenland. De ervaringen met Starlink in het buitenland zijn vergelijkbaar met alle andere locaties.

    Bij een goede verbinding kunnen we ook met Starlink in het buitenland gebruik maken van snel internet met 150 Mbps download en zo’n 25 Mbps upload, zonder datalimiet. Starlink werkt ook zo goed in gebieden met een gebrekkige mobiele dataverbinding over 3G of 4G.

    We gebruikten Starlink al in landen zoals Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Spanje, Slovenië en Kroatië. Ook dichter bij een grens van het huidige servicegebied (in het zuiden van Kroatië) werkt Starlink prima.

    Starlink biedt via de app in elk nieuw land nieuwe informatie over de lokale servicevoorwaarden. Geregeld zijn deze half in de lokale taal. Daarbij kun je doorklikken naar juridische documenten die betrekking lijken te hebben op de lokale registratie van het product en de vergunningen om dat aan te bieden. Dat is praktisch eigenlijk enkel ter informatie.

    Wel is relevant dat je met Starlink Roam buiten de cel van je registratieadres altijd lager geprioriteerd wordt dan lokale gebruikers van Starlink die gebruik maken van het netwerk vanaf hun registratieadres. Er zijn echter erg weinig plekken in Europa waar dit volgens de Starlink map voorkomt.

    De kwaliteit van de ontvangst is zoals elder vooral afhankelijk van de mate waarin de schotel vrij zicht heeft op de hemel. Eventuele lokale obstructies, zoals bomen of gebouwen kunnen een goede verbinding verhinderen. We zijn blij dat we naast een extra mount op het dak van de camper, ook de mobiele voet van Starlink mee hebben genomen (standaard inbegrepen bij de Starlink Kit). Dat maakt het goed plaatsen van de schotel makkelijker.

    Een opvallende trend is dat de schotel in een groot deel van Europa zichzelf afstelt naar het noorden voor de beste ontvangst. Daar kan je op inspelen door de schotel direct te plaatsen op een plek die richting het noorden vrij zicht heeft op de hemel.

  • Ervaringen met Starlink voor werken op afstand

    We gebruiken Starlink Roam voor verschillende soorten remote werk en online werk.

    We werken in veel videocalls met Starlink via Teams, Zoom of Google Meet, waarbij belangrijk zijn:

    • een ononderbroken verbinding
    • behoorlijke bandbreedte
    • lage vertraging op de verbinding
    • onbeperkte data

    Starlink biedt al het bovenstaande naar tevredenheid op praktisch alle plekken die we kiezen. De verbinding is stabiel, de bandbreedte is hoog genoeg voor scherpe videobeelden in videocalls, de vertraging is gewoonlijk laag tussen de 30ms en 70ms waardoor je makkelijk kan videobellen. De onbeperkte datalimiet is onmisbaar omdat het dataverbruik bij videocalls snel oploopt, voor ons soms richting de 150GB per maand.

    Ook voor andere werksoorten zoals webdevelopment of websitebeheer is Starlink praktisch. Daarbij zijn de downloadsnelheid en uploadsnelheid beter dan 4G en is ook de stabiliteit van de Starlink verbinding beter dan 4G. Ook de onbeperkte datalimiet is natuurlijk fijn.
    De toewijzing van een vast IP adres in het land dat bij het thuisadres staat ingesteld, is praktisch bij geofencing of andere blokkades op basis van IP adressen die bij dit werk soms van toepassing zijn.

  • Vraag en antwoord: Ervaringen met Starlink in Europa

    Alles uitvouwen Alles inklappen
  • Wanneer is Starlink satelliet internet het geld waard ten opzichte van 4G?

    Voor ons lijkt Starlink satelliet internet het geld waard omdat we voor zakelijke videocalls anders een goede 4G verbinding met meer dan 50GB data per maand nodig hebben.

    We hebben een aantal factoren meegenomen in onze overwegingen. We bespreken ze hier puntsgewijs.

    De voordelen van Starlink die voor ons tellen zijn:

    1. Betere dekking dan 4G
    2. Internet zonder datalimiet
    3. Sneller internet dan 4G

    Voor ons geldt daarbij:

    1. We hebben een stabiele verbinding nodig voor zakelijke videocalls.
    2. We verwachten 50GB+ per maand te verbruiken.
    3. We hebben behoorlijke internetsnelheden nodig voor zakelijke videocalls (minimaal HSPA+).

    Voor gebruik van meer dan 50GB over 4G moeten we:

    1. Vaak relatief dichtbij een zendmast blijven
    2. Meerdere internet abonnementen combineren voor voldoende data (2x Vodafone Red Unlimited).
    3. Zendmasten opzoeken gebruiken met 3G+ capaciteit, bij voorkeur via een niet-low-budget provider.

    In de praktijk is voor ons Starlink het geld waard omdat:

    1. We niet meer gebonden zijn aan zendmasten binnen het gebied waar we toch al wilden reizen.
    2. Qua terugkomende maandelijkse kosten ongeveer evenveel kwijt zijn. Het abonnement kan gepauzeerd worden.
    3. Idem ditto bij 1.

    Daartegenover staan ook nadelen van Starlink:

    • De kostbare investering in de schotel (Starlink Kit).
    • Het feit dat Starlink nog niet een volwassen product is, dat gaat samen met een gebrek aan relevante gebruikservaringen en betrouwbare/actuele informatie.
    • De fysieke omvang van de hardware en de beperkte mobiliteit hiervan.

    We gaan testen of de voordelen inderdaad opwegen tegen de nadelen. Dat kan omdat Starlink Roam 30 dagen geprobeerd kan worden. Als we niet tevreden zijn of de nadelen te zwaar blijken te wegen, kunnen we de kosten voor de Starlink kit terugbetaald krijgen.

  • Wat is het verschil tussen Starlink satelliet internet en 4G of 5G in het buitenland?

    Met een mobiel internet abonnement over 4G of 5G verbind je via een zendmast in je buurt. Het signaal voor de verbinding gaat dan praktisch horizontaal over de aarde. Gebouwen, bomen, heuvels en bergen kunnen daarbij een obstructie vormen, daardoor is niet overal dekking. Er gelden voor 4G in het buitenland altijd data-limieten (evt. fair use).

    Met Starlink satelliet internet verbind je via een schotel met een satelliet in een lage baan om de aarde. Het signaal voor de verbinding gaat dan praktisch verticaal richting de ruimte. Zolang je zicht hebt op de hemel en je in een cel bent met capaciteit voor satelliet dekking zou je een goede verbinding moeten krijgen. Er is nog geen wereldwijde dekking, maar een groot deel van Europa heeft wel dekking. Bekijk hier de kaart. Starlink satelliet internet heeft geen datalimiet.

  • In welke landen kan je gebruik maken van Starlink internet?

    Het overzicht van landen met Starlink internet vind je op starlink.com/map. De lijst met landen wordt telkens uitgebreid.

    Een live overzicht van de Starlink satellieten en grond-stations kan je zien op deze onofficiële kaart, maar houd er rekening mee dat je niet zondermeer van alle satellieten gebruik maakt, omdat de Starlink schotel zichzelf afstelt.

  • Welke indeling van continenten gebruikt Starlink voor het onderscheid tussen Regional Mobile en Global Mobile?

    Met het regional mobile abonnement, kan je Starlink Roam gebruiken op het gehele continent van je registratieadres voor Starlink. Met de ‘regio’ wordt dan het continent van het registratie-adres bedoeld.

    De opeenvolgende termen zijn: Residential (binnen dezelfde cel als het registratieadres), Regional Mobile (binnen het continent) en Global Mobile (wereldwijd in gebieden met dekking).

    Van de indeling van continenten die Starlink hanteert voor het onderscheid tussen Regional Mobile en Global Mobile is hier een kaart beschikbaar.

  • Wat zijn de totale aanschafkosten voor Starlink satelliet internet in Europa?

    De totale aanschafkosten zijn:

    • Starlink Internet Roam abonnement: €124 €100 per maand. Het abonnement kan gepauzeerd worden.
    • Starlink Kit: eenmalig €720 €450.
    • Starlink montage materiaal: €61 voor pivot mount.

    prijzen zijn incl. verzendkosten en 21% BTW

  • Wat kost Starlink Roam?

    Het Starlink Roam abonnement kost €59 per maand (NL) exclusief de eenmalige aanschaf van de Starlink Kit en extra montagemateriaal.

    Het abonnement kan gepauzeerd worden.

    prijzen zijn incl. verzendkosten en 21% BTW

  • Hoe werkt Starlink pauzeren?

    De voorwaarden van Starlink laten toe om Starlink te pauzeren voor Roam abonnementen, voorheen Starlink Roam. Je kan Starlink pauzeren met één druk op de knop, in het account-gedeelte van Starlink via de browser (niet in de app).

    De betaling voor Starlink gebeurt altijd in kalendermaanden. Sinds recent wordt bij activeren het een resterend deel van een maand naar rato berekend.

    Na pauzeren blijft Starlink nog actief voor de rest van de facturatieperiode. Je kan de Starlink service weer activeren op elk moment en krijgt dan per direct een factuur voor het resterende deel van de maand.

  • Stuurt Starlink een factuur?

    Starlink stuurt een factuur voor Starlink Roam vóór het begin van elke facturatieperiode. Daarop staat 21% BTW. De factuur is geadresseerd met een afzendadres in Dublin. De factuur kan automatisch worden geïncasseerd na een eerste transactie via iDEAL.

    Hieronder zie je een voorbeeldfactuur:

    Voorbeeld factuur Starlink

  • Wat kost de Starlink Kit?

    De Starlink Kit kost eenmalig € 450,-. Dat is inclusief verzendkosten en BTW, exclusief extra montage materiaal.

    prijzen zijn incl. verzendkosten en 21% BTW

  • Kan je Starlink huren?

    Huren van Starlink kan alleen voor de abonnementsvormen met een vaste locatie en kan dan inderdaad een interessante optie zijn. Voor Starlink Roam moet de Starlink Kit zelf aangeschaft worden.

  • Wat is het stroomverbruik van Starlink?

    Volgens de specificaties van Starlink is het stroomverbruik 50-75W. Gebruik van Starlink (meer dataverbruik) gaan samen met hoger stroomverbruik.

    Starlink verbruikte bij een meting door onszelf ongeveer 35W stroom (3A bij 12V). Daarbij was de functionaliteit om automatisch sneeuw van de schotel te smelten uitgeschakeld. Het stroomverbruik stijgt met dataverkeer, soms tot meer dan 65W (5,5A bij 12V).

    In combinatie met onze laptops en telefoons verbruiken we soms meer dan 30% van onze 200Ah accu op één dag. Omdat we de camper niet altijd in de volle zon willen zetten kan het zonnepaneel dat niet structureel bijladen. Daardoor moeten we soms aansluiten op netvoeding om de accu bij te laden. In de praktijk doen we dat tijdens werkweken in zomerse hitte ongeveer één keer per week.

  • Wat kost het montagemateriaal voor de Starlink schotel?

    Voor montage van de schotel kan extra montagemateriaal worden aangeschaft. De kosten verschillen per type montage. Een ‘pivot mount’ kost €61.

    We monteerden deze mount op het dak van onze camper. Toch zijn we blij dat we ook alsnog de mobiele voet hebben meegenomen, voor plekken waarop de camper niet geparkeerd kan worden met vrij zicht op de hemel.

    Meer interesse in montagemateriaal? Stel je vraag hieronder in de reacties.

    prijzen zijn incl. verzendkosten en 21% BTW

  • Hoe verloopt het bestelproces van Starlink Roam?

    • Starlink Kit bestellen via Starlink.com
    • Afrekenen met iDEAL
    • Account aanmaken na bestellen
    • Order status en facturen in account
    • Dag 0 – status: preparing shipment
    • Nabestellen mount (preparing shipment)
    • Dag 0 – status: order has shipped (uit Duitsland)
    • Dag 3 – status: Starlink Kit bezorgd
    • Na bezorging wordt Starlink Roam automatisch geactiveerd en kunnen we direct verbinden.
    • De facturatie van Starlink (Roam) start in de maand na bezorging.
    • We maken geen gebruik van de mogelijkheid om Starlink binnen 30 dagen te annuleren.
  • Kan je het service adres voor Starlink aanpassen?

    Je kan op elk moment het serviceadres voor Starlink aanpassen in je Starlink account. In het account heet dit het Home address. Voorwaarde is wel, dat het adres zich in een cel bevindt waar Starlink dekking en capaciteit heeft. Je kan dit controleren op Starlink.com/map.

    Let op: volgens de FAQ van Starlink is dit niet van toepassing op Roam en Maritime service plans. Wij hebben echter wel de optie bij onze Roam subscription. Wellicht wordt bedoeld dat dit niet relevant is voor deze diensten, wanneer je het adres verandert binnen hetzelfde continent.

  • Wat is de inhoud van de Starlink Kit?

    In de Starlink Kit zit de rechthoekige Starlink schotel met 23 meter ethernet kabel (PoE), een basis mount (4 poten) en WiFI router met stroomkabel (1,8 meter, 220V).

  • Wat zijn de afmetingen van de Starlink Kit?

    • De Starlink kit doos is 60 x 36 x 27 cm en 8,5 kilogram.
    • De Starlink schotel basis mount (4 poten) is 55 x 32 x 12cm
    • De Starlink schotel neemt in ‘opgeborgen’ stand 51,5 x 30,5 x 20 cm en 4,2 kilogram. De omvang wordt nadelig beïnvloed door het vaste deel van de voet waarin de kabel verwerkt zit, dat vastzit aan de schotel. Zonder deze voet is de schotel geen 20 cm maar 8 cm dik. De diameter van de voet is 3,4 cm.
    • De Starlink router is 25,5 x 18,5 x 6,5 cm.
  • Hoe werkt de verbinding tussen de Starlink schotel en satellieten?

    De Starlink schotel stelt zichzelf met elektromotoren af, om de verbinding te realiseren. Aanvankelijk richt de schotel zich horizontaal naar de hemel. Op basis van GPS en signaal past de schotel zijn richthoek aan, om de verbinding te optimaliseren. Dit gebeurt meestal binnen een kwartier. Daarna blijft de richthoek meestal lange tijd ongeveer gelijk.

    De Starlink schotel verzamelt tijdens de verbinding constant informatie over obstructies om feedback te geven over de plaatsing van de schotel.

  • Kan je Starlink handmatig afstellen?

    Nee, de verbinding tussen de Starlink schotel en de satellieten wordt automatisch gemaakt. Je hebt hierover geen controle, behalve de plaatsing van de schotel op een plek zonder obstructies.

    Een opvallende trend is dat de schotel in een groot deel van Europa zichzelf afstelt naar het noorden voor de beste ontvangst. Daar kan je op inspelen door de schotel te plaatsen op een plek die richting het noorden vrij zicht heeft op de hemel.

    Als je de schotel na het gebruik niet ‘stowed’ (terugzetten in de opbergstand), maar enkel van de stroom afhaalt, kan je later de schotel weer met dezelfde oriëntatie terugplaatsen. Starlink gaat dan gewoonlijk niet opnieuw in de zoekstand en verbindt zo sneller met het netwerk.

  • Kan je met Starlink online TV kijken?

    Net zoals thuis kan je gewoon verbinden met de WiFi, maar dan van de Starlink router. Dan kan je praktisch alles wat je ook op een normaal WiFi punt kan, waaronder online TV kijken via bijv. KPN, ZiggoGo, ViaPlay, NLZIET en NPO Start.

    Gewoonlijk krijg je van Starlink een uitgaand IP adres verbonden aan het land waarin je Starlink account geregistreerd staat. Daarmee is het ook op Starlink makkelijk om streaming media te bekijken die beperkt is voor weergave in het buitenland (geo-fenced).

  • Wat is de snelheid van Starlink internet?

    De officiele Starlink kaart toont naast de beschikbaarheid (availability) ook indicaties van de snelheden voor download/upload en latency (vertraging).

    De detailweergaven zijn in kleinere regio’s opgedeeld, waarmee je een indruk kan krijgen van de prestaties van Starlink op jouw locatie(s).

  • Wat is het bereik van de Starlink WiFi router?

    De ervaringen met het bereik van de Starlink WiFi router, (waarover je online leest) spreken van zo’n 30 meter (100ft).
    Er zijn mogelijkheden om het WiFi signaal te extenden. De beste oplossing om de Starlink verbinding over een afstand te verlengen is de Starlink Ethernet Adapter, die voor €40,- te koop is in de Starlink shop (voor het gebruik van de shop is een Starlink account vereist).
    De Starlink Ethernet Adapter wordt binnenshuis tussen de kabel van de schotel naar de router geplaatst. Op de adapter zit één uitgang voor een ethernet kabel (max. 1 Gbps). De ethernet kabel kan je vervolgens doortrekken.

  • Met hoeveel apparaten tegelijk kan je gebruik maken van Starlink?

    Er is geen beperking voor het aantal personen of apparaten op Starlink. Net zoals thuis kan je gewoon verbinden met de WiFi, maar dan van de Starlink router.

    Je deelt dan natuurlijk de satelliet verbinding van 50-150Mbps (onze ervaring). Daarmee kan je rekenen: Netflix HD streamen verbruikt ongeveer 5Mbps; op Starlink kunnen dan 10 tot 30 apparaten Netflix streamen.

  • Is Starlink offline?

    Bij structurele downtime kan een melding verschijnen in de app:

    Degraded service. Our team is investigating and will resolve as soon as possible.

    Meldingen van gebruikers over downtime van Starlink worden verzameld op https://downdetector.com/status/starlink/.

    Het netwerk van Starlink wordt nog uitgebreid en er komen tegelijk veel nieuwe klanten bij. Dit geeft merkbare groeipijn in bepaalde regio’s. Dat is ook zichtbaar op de kaart van Starlink.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

203 reacties

Alles uitvouwen Alles inklappen
    Jan-Kees
    12 jul 2022

    Goedendag, ik heb al vaker gezocht of Starlink een factuur stuurt of niet. Kunt u mij dat misschien vertellen? Hartelijk dank. M.v.g. Jan-Kees Smitshoek

      Pim
      13 jul 2022

      Starlink stuurt een factuur aan het eind van elke kalendermaand, voor de volgende kalendermaand. Daarop staat 21% BTW. De factuur is geadresseerd met een afzendadres in Dublin. De factuur kan automatisch worden geïncasseerd na een eerste transactie via iDEAL. Ik plaats in het bericht hierboven een voorbeeld factuur. Laat het weten als je nog andere vragen hebt.

      W.H. Boonstra
      14 mrt 2023

      Ik betaal momenteel 125 euro per maand voor RV, echter volgens mij moet dat 105 euro zijn. Hoe kan ik dat wijzigen?

      Pim
      15 mrt 2023

      Hoi, bij ons werd het automatisch toegepast op de factuur. De prijs kan per land (van registratieadres) verschillen. Je kan via de app en website de support afdeling benaderen. Succes!

      Cdt
      29 mrt 2023

      Kan ik met Startlink tv kijken in de camper in EU landen

      Pim
      31 mrt 2023

      Hi Jan-Kees, je krijgt een internetverbinding die eigenlijk net zo werkt als thuis, maar dan in de camper in EU landen. Let wel: streaming diensten van bijv. KPN en Ziggo zijn gewoonlijk wel verbonden aan een abonnement bij die providers.
      Wij zien dat we (vaak) ook een Nederlands IP-adres krijgen toegewezen, waarmee het ook op Starlink makkelijk is om streaming media te bekijken die beperkt is voor weergave in het buitenland (zoals bijv. op NPO Start).

    Sonia Jennings
    17 aug 2022

    Hoeveel personen of apparaten kunnen gebruik maken van een Starlink verbinding?

      Pim
      17 aug 2022

      Hi Sonia,
      Er is geen beperking voor het aantal personen of apparaten op Starlink. Net zoals thuis kan je gewoon verbinden met de WiFi van de Starlink router.
      Je deelt dan natuurlijk de satelliet verbinding van 50-150Mbps (onze ervaring). Daarmee kan je rekenen: Netflix HD streamen verbruikt ongeveer 5Mbps; op Starlink kunnen dan 10 tot 30 apparaten Netflix streamen. Zou genoeg moeten zijn toch 🙂?
      Laat het weten als je verder nog vragen hebt!

      Sonia Jennings
      17 aug 2022

      Hi Pim
      Super bedankt voor je snelle reactie.
      We wonen op een woonboot en hebben veel storingen en slecht net (kpn). Kabel of glasvezel komt niet op onze locatie. Met thuiswerken is er een nog intensiever gebruik vandaar de zoektocht naar een alternatief. Starlink lijkt de oplossing. We hebben ook een ruimte aan de wal , zou het daar dan ook bereikbaar en beschikbaar zijn (ongeveer 30 meter)?
      Gr Sonia

      Pim
      18 aug 2022

      De ervaringen met het bereik van de Starlink WiFi router, (waarover je online leest) spreken van zo’n 30 meter (100ft). Er zijn mogelijkheden om het WiFi signaal te extenden. De beste oplossing om de Starlink verbinding over een afstand te verlengen is de Starlink Ethernet Adapter, die voor €40,- te koop is in de Starlink shop (voor het gebruik van de shop is een Starlink account vereist). De Starlink Ethernet Adapter wordt binnenshuis tussen de kabel van…

      Lees meer
    Dennis
    9 sep 2022

    Hey Pim, ik was benieuwd hoe de ervaringen met Starlink in het buitenland zijn, verbinding en snelheden, en eventueel in welke landen je deze dan al hebt gebruikt. Mvg, Dennis.

      Pim
      9 sep 2022

      Hi Dennis, Ik heb onder de ervaringen zojuist onze ervaringen met Starlink in het buitenland beschreven. Onze ervaringen met Starlink in het buitenland zijn goed, vergelijkbaar met alle andere locaties. Bij een goede verbinding (hoofdzakelijk afhankelijk van lokaal vrij zicht op de hemel) kunnen we ook met Starlink in het buitenland gebruik maken van snel internet met 150 Mbps download en zo’n 25 Mbps upload, zonder datalimiet. We hebben Starlink gebruikt in landen zoals Duitsland,…

      Lees meer
      Dennis
      9 sep 2022

      Super Pim, dank voor je snelle reactie!

    Iris
    26 sep 2022

    Dag Pim, wat fijn deze beoordeling. Ik ben benieuwd naar de voorwaarden voor het tussentijds stopzetten. Ik werk 1 maand per kwartaal in Frankrijk op het platteland, met dus erg slecht internet. Die maanden zullen niet altijd overeenkomen met de factuur periode. Wat zijn jouw ervaringen met het tussentijds pauzeren? Bedankt alvast voor jouw reactie!

      Pim
      27 sep 2022

      Update: Pauzeren van Starlink is mogelijk bij Roam abonnementen. Je kan pauzeren met één druk op de knop, in het account-gedeelte van Starlink via de browser (niet in de app). Je pauzeert dan vanaf de volgende facturatiecyclus. Na pauzeren blijft Starlink nog actief voor de rest van de facturatieperiode. Je kan de service op elk moment weer activeren en betaalt dan naar rato de abonnementskosten voor de rest van de maand. Je ziet de berekende…

      Lees meer
    Wil
    19 okt 2022

    Beste,
    Wij overwinteren in Spanje met de camper, kan ik dan 4 maanden gebruiken en 8 maanden stoppen. Wat zijn dan de abonnementskosten ?

      Pim
      19 okt 2022

      Hoi Wil,
      Ja, dat kan. Je kan Starlink RV pauzeren. De abonnementskosten worden dan enkel per actieve maand gerekend. Bekijk hierboven even bij de veelgestelde vragen voor info over de abonnementskosten en voorwaarden voor pauzeren.

    Jeroen
    16 nov 2022

    Hoi Pim,

    Wij gaan met het gezin voor onbepaalde tijd reizen door Europa. Wij zullen remote werken en vlogs oploaden, tv willen we streamen(Netflix) zou je ons Starlink aanbevelen?
    Groet,
    Jeroen

      Pim
      18 nov 2022

      Hi Jeroen,
      Als de kosten passen bij je gebruik en budget, levert Starlink op dat je niet per land een simkaart hoeft te kopen, niet dichtbij 4G masten hoeft te blijven en meer bandbreedte hebt om die data in en uit te laten. Dan vind ik het zeker een aanrader!
      Leuk om te horen wat je overweging is geweest als je een keuze hebt gemaakt! Mooie reis gewenst!

    Wil
    16 nov 2022

    Beste, Heb sinds 3 weken Starlink RV, het werkt perfect. Let wel op dat de schotel vrij zicht moet hebben. Werkt dus niet onder bomen. Gestart in Nederland, Frankrijk nu in Spanje overal perfect internet en tv. Enigste nadeel is dat de router een slecht wifi signaal heeft. In de directe omgeving van onze camper werkt het nog, maar loop je 20 meter verder dan is het signaal weg. Dus als iemand hier een oplossing…

    Lees meer
      Pim
      18 nov 2022

      Leuk om te lezen Wil! Bedankt voor het delen. Kijk even onder het kopje Wat is het bereik van de Starlink WiFi router?. Er zijn mogelijkheden om het WiFi signaal te extenden. Een andere oplossing om de Starlink verbinding over een grote afstand te verlengen, is de Starlink Ethernet Adapter, die voor €40,- te koop is in de Starlink shop. Al het metaal van je auto kan het signaal ook verstoren. Het is geen gesloten…

      Lees meer
    WIL van Hulst
    18 jan 2023

    Nog een vraag, heb nu Starlink RV, kan je nog een set bestellen voor thuis met / op hetzelfde abonnement? Zou dan mijn huidige provider kunnen opzeggen. Wil nl. Onderweg internet en gelijktijdig thuis voor bv alarm etc te kunnen bedienen. Hoor graag of iemand dat weet.

      Pim
      24 jan 2023

      Hi Wil, ik weet niet zeker of je twee sets aan één abonnement kan koppelen.
      Je gebruik via een account is gekoppeld aan één adres. Daarom denk ik dat je twee sets en twee abonnementen zou moeten aanschaffen om tegelijkertijd op twee adressen van Starlink gebruik te kunnen maken.

    Albert
    24 jan 2023

    Ik woon op een schip, en vaar 8 tot 10 uur per dag op het binnenwater, is het bekend of er internet verbinding blijft tijdens verplaatsing met zo’n 15 km p/u?

      Pim
      24 jan 2023

      Hoi Albert, voor toepassingen op het water is er een ‘speciaal’ Starlink Maritime abonnement. Er zijn aanzienlijke verschillen tussen Starlink Maritime en Starlink RV. De beweging op water kan invloed hebben op de snelheid van upload/download en latency via de schotel. Ik ben benieuwd naar je eventuele ervaringen!

      Albert
      24 jan 2023

      Tot zover als mij bekend is, is Starlink Maritieme er nog niet voor Nederland.
      Maar is ook een stuk duurder..

      Pim
      1 feb 2023

      Hi Albert, je hebt gelijk. Zoals Wil hieronder ook aangevuld heeft zijn er behoorlijke verschillen tussen RV en Maritime.

      Wil
      1 feb 2023

      Beste, de schotel voor maritieme is groter en zitten veel meer antennes in zodat deze meer satellieten kunnen ontvangen. Begrip wel dat deze schotel veel duurder is en het abonnement ook.

      Pim
      1 feb 2023

      Bedankt voor de aanvulling! Ik zal het aanpassen.

    Guus
    1 mrt 2023

    Hallo Ik heb aandachtig het hele artikel gelezen en de kaart met landen bekeken. Wij zitten en werken heel veel vanuit ons vakantiehuis in Zweden en de datakosten via 4G beginnen behoorlijk op te lopen. Glasvezel is meer dan 2000,- euro aansluitkosten + modem+ ik denk zo’n 40-50 euro per maand snel internet abonnement. Daarnaast een heel gedoe omdat we geen Zweeds persoonsnummer hebben. Het kan allemaal wel maar is omslachtig. Als ik uw verhaal…

    Lees meer
      Pim
      2 mrt 2023

      Hoi Guus, Je kan Starlink kostenloos uitproberen onder de voorwaarden van de return policy. De 3-4 dagen die je noemt lijken me in het beste geval, ik zou met iets meer verzendtijd rekening houden. Je locatie zit in de meest noordelijke breedtegraden. Daarvoor worden soms vergelijkingen gemaakt met Alaska (al is dat niet per definitie terecht omdat de banen van de satellieten niet strict over breedtegraden gaan). De ervaringen in Alaska zijn voor zover ik…

      Lees meer
      Guus
      5 apr 2023

      Nog even een mogelijk “domme?” vraag. Als ik op het normale huisadres in Nederland de basis kit bestel (en ook abonnement) kan ik die dan zonder problemen in Zweden gebruiken? Of maakt dat allemaal niet uit? Als ik het adres in Zweden intyp dan kan ik ook bestellen maar dan wil het systeem alles in Zweedse kronen etc en dat wil ik niet.

      Wil
      5 apr 2023

      Beste, gewoon in Nederland bestellen. Je moet wel de RV versie bestellen zodat je Starlink in heel Europa kan gebruiken.

      Guus
      5 apr 2023

      Dank maar ik zie alleen het kopje “Residential” als basis en de rest is Business,Roam,Maritime,Aviation en IoT

      Ronald
      5 apr 2023

      Het is de Roam versie, die werd voorheen de RV genoemd

      Wil
      5 apr 2023

      Denk dat het Roam moet zijn gelet op de prijs per maand.
      (gemodereerd)

      Guus
      5 apr 2023

      Ok, dat is jammer. Fors duurder in aanschaf (150,-) maar vooral abonnement stuk hoger.
      Hmm..wellicht slimmer om dan op het Zweedse adres te bestellen. (We hebben daar een vakantiehuis van ons zelf) Antenne wordt alleen daar opgesteld. Mocht u er anders over denken dan verneem ik dat graag.

    Ronald
    31 mrt 2023

    Hoi Pim, Het pauzeren van het (RV)abonnement is me toch niet helemaal duidelijk. Wat ik snap is dat er per hele maand gerekend wordt en dat je, ook als je bijvoorbeeld op de 5e stop zet, de rest van de maand betaald en ook gebruikt kunt blijven maken. Maar hoe snel kun je het weer geactiveerd hebben? Ik heb bijvoorbeeld op de 5e opgezegd omdat de maand erna geen gebruik zou zijn. Nu blijkt op…

    Lees meer
      Pim
      31 mrt 2023

      Hi Ronald,
      Voor ons is de factuurdatum telkens de 25e van de maand. Pauzeren we de 5e, dan wordt er op de 25e die volgt geen factuur gestuurd en kunnen we Starlink Roam daarna alleen gebruiken als we de dienst weer opnieuw activeren.
      Bij activeren worden de kosten voor heractiveren naar rato voorgerekend, tot de volgende facturatiecyclus. Vervolgens gaat de gewone facturatiecyclus weer verder. Er is geen wachttijd voor het activeren.
      Wordt het zo duidelijker?
      gemodereerd

      Ronald
      5 apr 2023

      Het blijft een beetje onduidelijk maar… het belangrijkste. Je kunt op elk moment hervatten en je hoeft dan niet te wachten tot er een nieuwe periode aanbreekt. Je kunt direct gebruik maken van de Starlink verbinding. Nog een vraag die misschien een beetje off topic is. Maar wij staan op het punt om door de EU en UK te reizen voor ons werk en een deel van ons werk is het verzorgen van Livestreams. Nu…

      Lees meer
      Pim
      5 apr 2023

      All right. Voor je vraag betreffende IP adres is me niet helemaal duidelijk wat je precies nodig hebt. Je krijgt van Starlink wel een IP adres dat technisch gezien publiek is. Onze ervaring is dat we met Starlink Roaming geen static IP adres toegewezen krijgen; het IP adres wisselt soms (dat lijkt te gebeuren nadat we ons over grote afstand verplaatst hebben). We zien ook dat het IP adres dat we krijgen toegewezen gekoppeld is…

      Lees meer
    Vera Tielen
    5 mei 2023

    Goedemorgen Pim, Wat fijn te lezen dat iemand antwoord geeft wanneer je er niet uit komt, dank alvast! Wij zijn verhuist van Nederhorst den Berg naar Warmond en hebben Starlink al sinds 2021, tussentijds ook verhuist in Zeewolde en nergens problemen mee gehad alleen nu wil starlink niet doen wat wij willen dat hij doet:) het lichtje op de ontvanger blijft wit, en niet blauw, We hebben stekkers eruit gehad, ge-stowed, maar niets helpt.. heb…

    Lees meer
      Pim
      5 mei 2023

      Hi Vera, in alle gevallen is het bij problemen het best om contact op te nemen met de support afdeling van Starlink. Een paar dingen die bij me opkomen: heb je een roaming abonnement, of het registratieadres al aangepast? Zodat je netwerktoegang kan krijgen in de nieuwe cel waarin je je nu bevindt? Mijn indruk is geweest dat het voor support aanvragen helpt het als de schotel al enige tijd aanstaat. Mogelijk kan de supportafdeling…

      Lees meer
      Pim
      10 mei 2023

      We kregen e-mailbericht van Vera:

      Inmiddels opgelost na stekkers eruit/stow/ en ineens had manlief idee om het straatadres erbij te zetten ipv alleen plaatsnaam😵‍💫
      Dat was de oplossing🙃
      Pfff wat n gedoe, 2 dgn aan t puzzelen geweest en jullie meteen behulpzaam dank anyway😎

      Gr Vera

      Wil van Hulst
      5 mei 2023

      Heb je je ook aangemeld op je nieuwe locatie?
      Indien je werkt vanaf een vaste locatie moet je wanneer je verhuist dit doorgeven aan starlink, zie je app.

    Anke van Drempt-Dienske
    21 jun 2023

    Is het mogelijk schotel en router mee te nemen naar buitenland ( Slowakije)

      Pim
      21 jun 2023

      Hi Anke, je kan een Starlink schotel meenemen naar Slowakije. Met een Roam abonnement kan je daar verbinden zoals op elke plek met dekking van het Starlink netwerk. Fijne reis!

    Arnoud
    29 jun 2023

    Goedenavond, waarom richt de starlink antenne zich altijd naar het noorden ?
    Is dit ook aan te passen?

      Wil van Hulst
      29 jun 2023

      Omdat daar het sterkste signaal vandaan komt hier in Europa. Is zover ik weet niet aan te passen. Of je moet een gat boren en de stekker van de moter demonteren.

    Edwin Menzing
    28 aug 2023

    Wij gebruiken Starlink nu op bouwplaats(en) in Duitsland. De eerste ervaringen zijn zeer positief. Snel in de lucht, en niet meer maanden wachten op een vaste aansluiting. LTE router(s) die wij gebruiken, geven vaak te weinig bandbreedte.

    Mitzi
    9 sep 2023

    Hoi! Wat een mega fijne en uitgebreide beoordeling over de starlink. Ik zie dat het ook mogelijk is om de materialen te huren. Hierbij is de normale maandelijkse prijs 65 euro + aanschaf van 450 euro, maar wanneer je huurt zijn de totale maandelijkse kosten 80 euro. Maar een klein verschil vind ik. ik kan alleen nergens ervaringen vinden van mensen die het gehuurd hebben. Ben jij hier bekend mee en vanwaar de keuze voor…

    Lees meer
      Pim
      10 sep 2023

      Hi Mitzi, bedankt! Huren kan volgens mij alleen voor de abonnementsvormen met een vaste locatie en kan dan inderdaad een interessante optie zijn. Die artikel gaat hoofdzakelijk over Starlink Roam, waarvoor je de Starlink Kit voor zover ik weet zelf moet aanschaffen. We zijn benieuwd naar je ervaringen als je voor huren van Starlink kiest!

    Thomas
    27 sep 2023

    Beste Pim,
    Wij willen de starlink roaming aan te kopen voor vakantie in Zweden Luxemburg Nederland….
    Wij zijn zelf van belgie maar nu bij het bestellen kan je kiezen tussen Regionaal of wereldwijd welke abonnement kiezen wijn voor op reis te gaan?
    Mvg
    Thomas

      Pim
      27 sep 2023

      Hi Thomas, Starlink Roam Regional biedt internetverbinding in landen met dekking op hetzelfde continent als het registratieadres. Bij registratie in België zal Starlink Roam Regional volstaan voor Starlink internet in Zweden, Luxemburg en Nederland. Starlink Global biedt uitgebreidere mogelijkheden, maar is duurder. Fijne reis!

    Guus
    28 sep 2023

    Beste Pim, Wij zitten nu zo’n 3 maanden in Zweden (noord Varmland) en internetten nog steeds op 4G. Dat ben ik eigenlijk wel zat en heb ook gelezen dat je nu voor zo’n € 65,-/maand kunt “Starlinken”. Toch ben ik nog wat huiverig voor het gebruik ondanks dat de site van hun zegt dat hier goede ontvangst is. Zijn er mensen die ervaring hebben met Teamsen en dan vooral of de vertragingstijd redelijk/niet irritant is?…

    Lees meer
      Pim
      29 sep 2023

      Hoi Guus, een mooie plek met vast wat uitdagingen! Onze ervaringen met Teams/videocalls zijn goed. Jiska belt de hele dag en de vertraging is laag, tussen de 30ms en 70ms gemiddeld. De verwarming kan worden ingeschakeld op 2 standen: automatisch (detecteert sneeuwval en warmt zo nodig op) en voorverwarmen (houdt de schotel warm om sneeuwvorming beter te weerstaan, gebruikt meer stroom). We hebben verder geen ervaring met sneeuwval/verwarming. Voor de starterskit en de bestelling voor…

      Lees meer
      Guus
      29 sep 2023

      Hallo Pim,

      Ok, dank je. Ondertussen de knoop doorgehakt: Gisteravond de basis kit besteld. We zullen zien hoe het gaat werken, ben heel benieuwd. En mocht het goed werken dan zullen we Canal Digital opzeggen want die € 20,- per maand hoeft dan ook niet meer. Ook tv kijken kan dan via internet. De schotel kan dan in de vuilnisbak:-)

    Guus
    10 okt 2023

    Dag Pim en andere belangstellenden die overwegen Starlink aan te schaffen. Geen vraag dit keer maar een stukje ervaring delen. Gisteren is de kit na ca. anderhalve week keurig door de post besteld. We hadden al wat proef opstellingsplaatsen bedacht en de eerste was ca 7 meter van het huis in de tuin op een tafel. Alles uitgepakt, aangesloten (nog zonder ethernetadapter) en daarna de stekker erin. Alles bij elkaar 10 minuten en we waren…

    Lees meer
      Pim
      11 okt 2023

      Hi Guus, leuk om te lezen dat het zo bevalt. We zijn benieuwd hoe jullie de winter doorkomen! 🙂 Succes daar!

    Peter van Velthoven
    11 okt 2023

    Kun je met starlink vanaf je telefoon tv e.d. Kijken? Ik heb de kpn tv app op mijn telefoon. Eventueel Viaplay en Netflix? Ik kan streamen naar mijn tv.

      Pim
      11 okt 2023

      Hi Peter, op Starlink kan je praktisch alles wat je ook op een normaal WiFi punt kan. Wij zien dat we (vaak) ook een Nederlands uitgaand IP-adres krijgen toegewezen, waarmee het ook op Starlink makkelijk is om streaming media te bekijken die beperkt is voor weergave in het buitenland (zoals bijv. op NPO Start). Veel kijkplezier!

      Wil
      2 nov 2023

      Helaas in het buitenland (Frankrijk en Spanje) heb ik nu een buitenlands ipadres ontvangen van Starlink. Gevolg is nu wel dat ik een VPN nodig heb om bv. KPN en ITV en Netflix nodig heb. Maar via de VPN verbinding werkt alles perfect.

      Pim
      3 nov 2023

      Hi Wil, bedankt voor het melden. Is dat met een Nederlands registratieadres in je Starlink account?

      Wil
      3 nov 2023

      Met Nederlands adres, in België nog ipadres nl in Frankrijk kreeg ik ander ipadres.

      Peter van Velthoven
      11 nov 2023

      Hoi Pim, ik heb mijn starlink uitgeprobeerd. Maar ik kon niet streamen naar mijn televisie. Doe ik iets fout of moet ik een moderne tv hebben? Via mijn thuis WiFi kan ik wel streamen. Gr. Peter

    Mich Biesbroek
    2 nov 2023

    Hi Pim,

    misschien lees ik er overheen maar wij, 2 aankomende vanlifers hier, zijn benieuwd hoe je de kit uberhaupt aansluit op de camper. Hoe sluit je de elektra aan? Heb je een stopcontact nodig of een omvormer, etc. Dankcje wel voor alle info die op de site staat, echt superhelder:)

      Pim
      2 nov 2023

      Hi Mich, de kit heeft inderdaad een stopcontact nodig. Dat kan natuurlijk een verlengsnoer zijn, aangesloten op de stroom van een camping. Zoek je een vrijer bestaan, dan kan je overwegen om een accu te laden. Dat kan ook met een zonnepaneel. Aan de 12V accu kan je een omvormer aansluiten, die dan weer 220V kan maken. We schreven elders meer over het inbouwen van een stroomvoorziening in een camper. We zijn benieuwd naar jullie…

      Lees meer
    Peter van Velthoven
    11 nov 2023

    Ik heb inmiddels een starlink aangeschaft. De WiFi doet het maar ik kan niet bijv. Netflix streamen vanaf mijn telefoon naar de tv. Hoe moet ik dat doen?
    Met vriendelijke groet
    Peter van Velthoven
    [email protected]

      Guus
      11 nov 2023

      Als je Starlink wifi op andere toestellen goed werkt en voldoende snelheid heeft dan moet het kunnen. Zoektocht ergens anders beginnen, wij hadden een dergelijk probleem (hier in Zweden). Via de ipad met HDMI kabel etc ging het prima naar de tv maar is omslachtig. Daar de smart tv reeds een paar jaar oud is kan hier de NLZIET app er niet op. Dus gezocht en gezocht op internet om dat op te lossen. De…

      Lees meer
    Peter van Velthoven
    16 nov 2023

    Als ik een standaard service afsluit voor een plaats in Frankrijk, kan ik dat gewoon doen zoals ik dat in Nederland doe? Dus naar de app en afsluiten op een frans adres?
    Of moet ik allerlei kunstgrepen uithalen?

      Wil
      16 nov 2023

      Wat voor abonnement heb je?

      Peter van Velthoven
      16 nov 2023

      Een standaard abonnement voor € 65. En hier werkt het prima. Maar ik ga in januari voor 4 maanden naar Frankrijk. En wil daar het abonnement weer afsluiten. Gr. Peter

    Van wonterghem
    6 dec 2023

    Kan ik de starlink kit kopen in duitsland en deze gebruiken in belgie

      Pim
      6 dec 2023

      Ja, dat kan, met het juiste abonnement of instellingen. Met Roam Mobile Regional kan het zonder twijfel. Er is onduidelijkheid of het mogelijk (en vanuit Starlink gewenst) is, dat je na aanschaf je service adres voor Starlink Residential aanpast naar een ander land.

      Peter van Velthoven
      13 dec 2023

      Hoi Pim,
      Dank je wel voor je antwoord. Moet ik ter plaatse dan nog wel de locatie invoeren of gaat dat met Roam mobile automatisch?
      Gr. Peter

      Pim
      13 dec 2023

      Hallo Peter, met Roam Mobile wordt je bij het inschakelen van de schotel automatisch aangemeld in de cel waarin je je bevindt. Dat gaat voor ons doorgaans binnen 5-15 minuten. De kleine lettertjes zijn dat er dekking moet zijn (dat heeft bijna heel Europa inmiddels) en er beschikbaarheid is (Residential gebruik heeft voorrang op Roam). Succes!

    Jeroen Clardeij
    17 jan 2024

    Goedemiddag, voor mij is nog wat onduidelijkheid. Ik wil Starlink aanschaffen voor ons 2e huisje in Italie. Maar aangezien wij daar nu niet zijn wil ik het pakket af laten leveren in NL maar het abonnement moet op Italie staan (daar ga ik het ook enkel maar gebruiken dus ik heb geen roaming nodig). Kan dit ? Of moet ik echt het afleveradres op op Italie zetten ?

      Pim
      17 jan 2024

      Hi Jeroen, wat op dit moment de mogelijkheden zijn in de bestelstraat, weet ik niet precies; je zou dat moeten navragen bij Starlink support. Wat wel altijd mogelijk is, is om je service-adres aan te passen in je Starlink account. In je Starlink account heet dit het ‘Home address’. Dit kan elk moment worden aangepast. De cel waarin je dan registreert moet wel capaciteit hebben voor service in dat gebied. Hopelijk helpt dit je verder!…

      Lees meer
      Wil
      17 jan 2024

      Zover ik weet moet je het home-adres in Italië hebben, wil je van het italiaanse tarief gebruik maken. Kosten in Italië zijn goedkoper. Let wel op je heb dan een vast contract voor 12 maanden . Geloof 40 euro per maand in Italië. Met een RV (mobiel contract) ben je 100 euro per maand kwijt maar kan je per maand stopzetten en kan je op elke gewenst moment weer activeren. Dus even rekenen.

    Albert Halsema
    17 jan 2024

    Ik vraag mij af of ik de starlink gewoon bedraad naar mijn wifi router binnen kan aansluiten. Mijn binnen router verdeeld het internet naar verschillende ruimtes in mijn schip. Ik zie de noodzaak niet om starlink maritiem aan te schaffen omdat ik alleen in de schoolvakanties vaar en dan ook gewoon op het binnenwater. Internet wordt eigenlijk alleen gebruikt als ik stil lig, ( of ik nu met een camper aan de waterkant sta of…

    Lees meer
      Wil
      17 jan 2024

      Ja dat is mogelijk, heb zelf mijn Starlink router ertussenuit gehaald en rechtstreeks op mijn wifi router van Linksys op aangesloten. Je zal wel de kabelaansluiting aan moeten passen. Staat op YouTube voldoende over geschreven.

      Wil
      18 jan 2024

      Sorry nog een aanvulling, de Starlink wordt voorzien van stroom via de router van Starlink (40 if 45 volt) Dus je zal de Starlink router ertussen moeten laten en een bypass module moeten aanschaffen. De omleidingsmodus kan worden ingeschakeld met de Starlink-app onder ‘Instellingen’. Bypassmodus schakelt de ingebouwde Starlink wifi-routerfunctionaliteit volledig uit. Voor het gebruik van deze functie is een ethernetadapter vereist. Het handmatig herstellen van de fabrieksinstellingen is vereist om de instelling om te…

      Lees meer
    Guus
    18 jan 2024

    Voor degene die het eenvoudig willen houden:
    Ik heb ook de ethernet adapter erbij gekocht. Die kabel gaat rechtstreeks een switch in en van daaruit de apparatuur die ik per se op een UTP kabel wilde aansluiten.
    Werkt allemaal prima.
    Ondertussen van medio oktober 2023 tot heden gebruiken we Starlink (Zweden) en kan niet anders zeggen dat het subliem werkt. Afgelopen maandag min 34 en probleemloos internet. Gisteren de hele dag forse sneeuwval en ook geen enkel probleem.

    Albert Halsema
    3 feb 2024

    Ik heb Starlink mobile, regionale aan boord van mijn schip en dat werkt perfect. Echter toch een probleem. Internet denkt dat we in G.B. Zitten. Op zich niet erg maar Netflix geeft andere films en vaak zonder ondertiteling. Nederlandsche of Belgische films worden niet weergegeven. Dus zitten we nu nog steeds op de hotspot te kijken. Iets met DNS server? Of IP adres? Ik kom er niet uit. Als iemand weet hoe dit op te…

    Lees meer
      Albert Halsema
      3 feb 2024

      Ps, we liggen op dit moment in Schiedam.

      Pim
      5 feb 2024

      Hoi Albert, zoals Dennis hieronder al heeft geschreven, kan een VPN het oplossen. ProtonVPN is een goede aanbieder met gratis servers in Nederland om mee te verbinden.

      Dennis
      3 feb 2024

      VPN kan het oplossen voor je.

    John
    4 feb 2024

    Dank voor de heldere uitleg.
    De vraag die rest is of Starlink ook tijdens rijden is te gebruiken.
    Alvast dank voor jullie reacties.

      Albert
      4 feb 2024

      Het schijnt dat het tot 15 km per uur nog wel goed gaat, ik heb het nog niet geprobeerd. Aangezien ik op een schip woon en doorgaans zo rond die 15 km/u zit zal ik daar eerdaags een verslag van doen. Even geduld rond april pas dat ik het kan testen.

      Albert
      28 feb 2024

      Inmiddels heb ik de ervaring opgedaan met het varen. We zijn van Schiedam richting de biesbos gevaren tot ergens in de buurt van Raamsdonksveer. Al met al valt er weinig over te zeggen om de simpele reden dat de internet verbinding van begin tot eind in stand is gebleven. Mij is wel opgevallen dat gedurende de hele reis de antenne/ schotel aldoor dezelfde kant op bleef staan. We hebben toch de nodige koersveranderingen gedaan maar…

      Lees meer
    Oscar Ruiters
    9 feb 2024

    Hoi Pim, ben aan het kijken of ik Starlink thuis én in de camper kan gebruiken. Thuis is Nieuwegein wonend in een appartement met balkon op het ZZW. Op het Noorden richten is een probleem. Op de kaart kijkend via jouw link zie ik dat er echter ook over zuid Nederland satelieten lopen. Denk je dat ik op het ZZW een stabiele verbinding kan opzetten? Of is dat alleen mogelijk op het noorden gericht. Overigens…

    Lees meer
      Pim
      10 feb 2024

      Hi Oscar, bedankt! We hebben min of meer hetzelfde geprobeerd thuis. Doordat de schotel zelfsturend is en de voorkeur lijkt te geven aan de noordelijke zijde, kwamen we daar niet uit. Onlangs merkte ik wel één keer op dat de schotel niet op het noorden afstelde, misschien verandert dit nog met de verdichting van het satellietnetwerk. Ook gaan er verhalen over het uitschakelen van de motoren in de schotel en handmatig afstellen, maar dan vervalt…

      Lees meer
    Wil van Hulst
    10 feb 2024

    Hoi mensen ter info Starling RV mobiel kost met ingang van deze maand nog maar € 59.00 .

    Peter van Velthoven
    12 feb 2024

    Goedemorgen, op mijn starlink app zeg starlink dat de ontvangst gedeeltelijk is verstoord. De antenne staat al 4 weken op dezelfde plek en de obstructie door de app zegt dat de plek waar de antenne nu staat prima is. Is hier een oplossing voor nodig ?

      Wil van Hulst
      12 feb 2024

      Peter, Als er geen obstructies zijn de schotel gewoon laten staan. Zou gewoon de Starlink opnieuw opstarten en kijken of er dan nog een probleem is. Horen het graag

      Van der Wiel. Margrete
      15 mrt 2024

      Kan je 1 abonnement gebruiken voor thuis en op je vakantie in de camper?Hoeveel kost een abonnement als je met de camper naar het buitenland gaat. Blijft dit € 59.00?

    Michelle
    12 feb 2024

    Hi Pim, Ik verblijf op dit moment in Mexico en ik overweeg Starlink aan te schaffen. Doordat ik online lesgeef, heb ik minimaal 100mbps nodig. Bij alles daaronder is de verbinding erg slecht. Redt Starlink dit? Nog een andere vraag. Wanneer ik er nu op de plaats waar ik verblijf eentje bestel, kan ik hem dan op andere plaatsen in Mexico gebruiken wanneer ik het abonnement Mobile Regionaal kies? En wat als ik doorreis naar…

    Lees meer
      Pim
      13 feb 2024

      Hi Michelle, dat verbaast me. Jiska geeft ook online les, via Teams, terwijl ik ook het internet gebruik voor mijn werk. Qua bandbreedte komen we samen zelden boven 1 MB/s seconde uit, wat gelijkstaat aan 8 Mbps. Dat redden we op een 4G verbinding al, maar zeker op Starlink. Wel tellen de stabiliteit van de verbinding en de vertraging (latency) op de verbinding ook erg mee. Ook daarin presteert Starlink goed en makkelijker beter dan…

      Lees meer
      Michelle
      14 feb 2024

      Dank je wel Pim voor je uitgebreide reactie! Ik ga er dan vanuit dat het te maken heeft met de vertragingstijd. Ik verhuis volgende week naar een plek die zowaar al Starlink heeft, dus daar probeer ik het even uit!

      Pim
      14 feb 2024

      Graag gedaan. Ik ben benieuwd naar je ervaringen met Starlink.

      Als je op het netwerk zit, kan je misschien de statistieken van de verbinding bekijken door via een browser naar het lokale adres http://192.168.1.1/ te navigeren. Dat kan dan ook zonder toegang tot de app/of het account waarmee het netwerk beheerd wordt. Je kan daar dan ook o.a. inzicht krijgen in de vertragingstijd van de verbinding.

      Succes!

    Christian
    28 feb 2024

    Hi Pim, Ik heb sinds sept 2023 een vaste Starlink antenne (Starlink Flat High Performance) op mijn camper die gekoppeld is aan een Teltonika router. Op deze router heb ik naast AppleTV ook o.a. mijn elektronica van Victron gekoppeld. Zeer tevreden met deze set en reis door geheel Europa. Eigenlijk altijd goede verbinding, veelal 280Mbit down. Ook tijdens het rijden, dit komt door het abonnement ‘ Mobile-Global ‘. Deze kost € 190 per maand. Mijn…

    Lees meer
      Peter van Velthoven
      28 feb 2024

      Hoi Christian,

      Met een account op NordVPN los je dit probleem op. Dan denken Nederlandse tv providers dat je in Nederland bent.

      John Dooms
      11 jul 2024

      Goedenavond Peter,
      Ik ben in het bezit van de Gen3 Roaming. Ik lees dat je soms een buitenlands IP adres krijgt van SL. Oplossing blijkt een VPN te zijn.
      Ik heb al enige tijd NordVPN op mijn IPhone geïnstalleerd. Is dat voldoende of moet je de VPN op je Starlink router installeren en hoe doe je dat dan?
      Alvast dank voor je antwoord.

      Pim
      12 jul 2024

      VPN tunneling werkt vanaf het apparaat. Heb je een VPN op je iPhone verbonden met NL, dan zal je daarmee zaken kunnen zien die voor andere landen zijn afgeschermd. Wil je ook andere apparaten gebruiken, dan zul je die apart van een VPN verbinding moeten voorzien. De Starlink router op zichzelf kan niet worden ingesteld met een VPN. Je kan de Starlink router wel in “bypass modus” met een VPN router combineren.

    Ronnie
    5 mrt 2024

    Starlink nu €59 per maand en de hardware voor €225 aan te schaffen. Als dat geen goede deal is breek ik mijn klomp.

    Mario
    9 mrt 2024

    Hallo Pim, Nu Starlink steeds aantrekkelijker wordt en dan bedoel ik roaming € 59,- p/mnd onbeperkt. Valt het mij op dat er expliciet bij staat ” binnen Nederland”. Ik kan nergens vinden wat dan de kosten zijn buiten NL. want daar wil ik hem dan vooral gebruiken in onze camper. Heb je hier een antwoord op. Want de site van Starlink is typisch Amerikaan het gemakkelijk maken voor de gebruiken moet je het niet maken…

    Lees meer
      Wil van Hulst
      9 mrt 2024

      Deze prijs is voor Europa

      Mario
      9 mrt 2024

      Heeft dit te maken met de vertaling? En sorry voor de verkeerde benaming, Wil.

      Pim
      11 mrt 2024

      Met de ‘regio’ wordt in geval van het Mobile/Roam aanbod het continent van het registratie-adres bedoeld.

      De opeenvolgende termen zijn: Residential (binnen dezelfde cel als het registratieadres), Regional Mobile (binnen het continent) en Global Mobile (wereldwijd in gebieden met dekking).

      Van de indeling van continenten die Starlink hanteert voor het onderscheid tussen Regional Mobile en Global Mobile is hier een kaart beschikbaar.

      Mario
      11 mrt 2024

      Bedankt voor je antwoord Pim.
      Dus als ik het goed heb begrepen is het gebruik onbeperkt voor € 59,- p/mnd binnen heel Europa. En per maand in pauze te zetten.

      Wil
      11 mrt 2024

      Klopt helemaal.

      Mario
      11 mrt 2024

      Bedankt voor de snelle reactie.

      Ronnie
      9 mrt 2024

      Met deze vraag worstel ik ook, als ik lees Mobile Regionaal ga ik er vanuit dat er Nederland word bedoeld. Maar aangezien het hier om internet vanuit het heelal gaat denk ik dat er met regionaal dus heel Europa word bedoeld. Maar correct me if i am wrong.

    Gerard
    11 mrt 2024

    De volgende vraag, heb nu een schotel bij onze caravan welke verplaatsbaar is, waar de bekabeling (RF connectoren) via buitenwand stekkerdoos lopen de standaard gemonteerd word op de caravan.. Wanneer ik de starlink schotel wil aansluiten via de router, heeft de Starlink speciale connectoren aan de UTP RJ45 kabel, dit heeft tot gevolg dat de bekabeling door de deur/raam/dakluik moet lopen, dat houd in dat de horren niet meer gesloten kunnen worden , is hier…

    Lees meer
      Pim
      11 mrt 2024

      Hi Gerard, in de shop van Starlink zijn voor het doorvoeren van de Starlink kabel door muren en wanden verschillende zogenaamde Cable routing kits voor Starlink beschikbaar (vanaf €55,-).
      Je kan de shop pas benaderen als je een Starlink account hebt, ik heb daarom de handleiding gelinkt. Misschien lukt het daarmee? Succes!

      Gerard
      12 mrt 2024

      Pim, Bedankt voor de info, maar dit is voor een thuis situatie (vaste aansluiting woning), ik ben aan het zoeken voor een caravan of camper. Zoals ik al in het vorige bericht schreef om het buiten stopcontact te gebruiken van de Caravan of Camper, maar dan moet ik de UTP kabel doorknippen en er nieuwe connectoren op monteren, vraag me af of iemand dat al gedaan had, gezien de kabel afgeschermd is. Heb wel een…

      Lees meer
      Pim
      12 mrt 2024

      Hi Gerard, met het doorknippen hebben we geen ervaring. De beste info daarover vind je denk ik op Reddit (gedateerd voorbeeld). Je zou desgewenst ook een nieuwe doorvoer kunnen maken in een caravan of camper met zo’n cable routing kit.

      Mario
      12 mrt 2024

      Hai Gerard, bijsluitend wat Youtube filmpjes over wat jij zoekt. De eerste laat zien over een doorvoer plug. succes.
      Convert Your Starlink To 12-Volt DC How To Bypass The Starlink Router To Use Your Own
      (gemodereerd)

      John Dooms
      11 jul 2024

      Dag Pim,
      Op de website van Amazon zijn legio vaste waterdichte wandaansluitmogelijkheden voor de RJ45 connectoren.

    Oscar
    11 mrt 2024

    Ben net terug uit Spanje. Daar loopt een aanbieding: €49,- per maand en hardware voor € 225,-. Ga daar wonen en hoop dat het dan nog beschikbaar is. Leuk hè!

      Wil
      11 mrt 2024

      Let wel op, hier in Spanje komt er nog € 9,00 euro bij p.mnd zijnde belastingen, die Starlink separaat moet afdragen.

      Mario
      12 mrt 2024

      Als gebruiker? Bovenop het maand tarief? Dat zou wel heel raar zijn.

      Wil van Hulst
      12 mrt 2024

      Ja heel raar, maar het is toch zo
      Hier de tekst waarvoor ; De Nationale Commissie voor Markten en Concurrentie (NCMC) van Spanje legt aanzienlijke licentiekosten op voor toegang tot het elektromagnetische spectrum die nodig is om de service te kunnen verlenen. U vindt meer informatie over het “Reservering van de vergoeding voor het publieke radio-elektrische domein” in de Algemene staatsbegroting voor 2022.

    Kennes Walter
    15 mrt 2024

    Hoi, hoever is het bereik van Starlink binnenshuis. Wij hebben een huis met 2 verdiepingen en een aanbouw. Grtz Walter

      Pim
      17 mrt 2024

      Dat is moeilijk te zeggen omdat het van van alles afhangt.
      Je kan altijd een ethernet adapter of WiFi extenders gebruiken om plekken te bereiken die de Starlink router niet haalt.

    Van der Wiel. Margrete
    15 mrt 2024

    Kan je 1 abonnement gebruiken voor thuis en op je vakantie in de camper?Hoeveel kost een abonnement als je met de camper naar het buitenland gaat. Blijft dit € 59.00?

      Wil van Hulst
      15 mrt 2024

      Het kostenplaatje blijft voorlopig 59 euro. Prijs is sinds 1 maand verlaagt. Je kan het pakket overal in Europa gebruiken op 1 plaats tegelijk. Het abonnement zit gekoppeld aan je schotel. In de schotel zit de software, welke gekoppeld is aan je abonnement.

    Bruno Naessens
    25 mrt 2024

    Bij de abonnementen (Roam)staat altijd in binnenland.
    Ik ga ook naar frankrijk?
    Gaat dat ook in frankrijk en belgie?

      Wil van Hulst
      25 mrt 2024

      Heb je het abonnement van 59 euro [red: Starlink Mobile Regional]? Dat is in heel Europa geldig.

      Bruno Naessens
      26 mrt 2024

      Bedankt

      Ludovicus Beckers
      15 jul 2024

      Beste ik betaalde voor roaming 59 € via bankcontakt vanuit België. Nu krijg ik de melding ” verbonden zonder internet ” Kunt u mij vertellen hoe ik dit kan verhelpen?

    Bruno Naessens
    29 mrt 2024

    25 maart besteld. Wnr bij mij?

      Wil van Hulst
      29 mrt 2024

      Normaal binnen een paar dagen, echter het kan nu iets langer duren ivm met de feestdagen

    Martin de Vries
    9 apr 2024

    Hoi hoi,
    Wat zijn nu de kosten voor de aanschaf van Starlink met het RV abonnement heden ten dagen?
    En bestel je alles online of kan ik ook naar een willekeurige elektronica shop bv de Mediamark?
    MvG

      Mario
      9 apr 2024

      kijk op hun site en kies welke je wilt en je ziet het direct!

      Pim
      13 apr 2024

      Hi Martin,
      De kosten voor aanschaf van Starlink Roam Mobile Regional (RV) hangen af van je registratieadres. Voor een adres in Nederland zie ik op dit moment € 59,- p/m voor de service en € 225,- voor de hardware, € 23,- verzendkosten, met 30 dagen trial.
      Je moet alles online bestellen. Er zijn voor zover ik weet geen officiële resellers in Nederland.

    Elise Akkerman
    13 apr 2024

    Mijn starlink blijft offline in Zwitserland terwijl het wel gewerkt heeft. Alles geprobeerd, met Starlink zelf krijg je geen contact.

      Dennis
      13 apr 2024

      Al een paar keer contact met de helpdesk gehad, zelfs telefonisch. Dus dat komt wel goed.
      Ga via de app naar ondersteuning en zoek je vraag/probleem op.
      Gevraagde gegevens opgeven en ze nemen contact met je op.

      Pim
      13 apr 2024

      Hi Elise, balen dat ‘t niet werkt. Ik onderschrijf de reactie van Dennis. De Starlink helpdesk zit grotendeels in de VS, dus de responstijden zijn beter tijdens Amerikaanse kantoortijden. Verwacht de standaard vragen voordat het issue evt. geëscaleerd wordt naar iemand met echte technische kennis; heb je de aansluiting van de hardware (kabel, schotel, router) gecontroleerd? Is er ‘recent’ iets veranderd; heb je de schotel in de tussentijd afgekoppeld/verhuisd/etc.? Wij werden eens om 22:00u teruggebeld….

      Lees meer
    John
    13 apr 2024

    Goedemorgen,
    Als je nu bestelt krijg je dan de gen2 of gen3 voor die 225,00 euro?
    Weten jullie dat? En alvast bedankt voor jullie antwoord.

    Wil
    13 apr 2024

    Gen 2

    Jan
    16 apr 2024

    Hallo een vraag nu wil ik het gebruiken voor thuis en dat daar de camera’s blijven werken en voor op vakantie moet je dan twee systemen hebben.
    En als je 1 account pauzeert hoelang mag dat .
    Groetjes Jan

      Pim
      16 apr 2024

      Hi Jan, als je op twee locaties tegelijk internet wilt hebben, heb je twee keer een abonnement en hardware nodig. Pauzeren kan zo vaak je wilt en zo lang je wilt. De service wordt per facturatiecyclus van 1 maand aangeboden. Je kan elk moment weer activeren en betaalt dan de rest van de maand naar rato. Als je pauzeert, blijft de dienst nog gedurende de rest van de facturatiecyclus actief.

      Jan
      17 apr 2024

      Bedankt voor je reactie

    Maurice Lokker
    17 apr 2024

    Heb alles al in camper, waar kan ik starlink sim / abb bestellen.

    Kijk uit naar reactie

      Pim
      17 apr 2024

      Hi Maurice, je kan alles bestellen op Starlink.com. Bedenk dat je niet alleen een abonnement, maar ook de Starlink Kit (hardware) nodig hebt om verbinding te maken. Succes!

    Vera Tielen
    21 apr 2024

    Goedemiddag, kan iemand ons vertellen hoeveel stroom de starlink gebruikt s’nachts tijdens niet gebruik vh internet?

      Pim
      22 apr 2024

      Volgens de specificaties van Starlink is het stroomverbruik 50-75W. Gebruik van Starlink (meer dataverbruik) gaan samen met hoger stroomverbruik. In rust zou ik dan dichter bij de 50W verwachten. We hebben het zelf eens nagemeten en kwamen toen lager uit. Starlink verbruikte toen gemiddeld 35W stroom (3A bij 12V). Daarbij was de functionaliteit om automatisch sneeuw van de schotel te smelten uitgeschakeld. Het stroomverbruik steeg met dataverkeer, soms tot meer dan 65W (5,5A bij 12V).

    Joost
    24 apr 2024

    Goedenavond, Word na bovenstaand verhaal steeds enthousiaster om het starlinkpakket aan te schaffen om te gebruiken in de caravan. Zeker nu ook de prijs veel aantrekkelijker is geworden en de prestaties steeds stabieler. Maak nu gebruik vh internet op de campings wat vooral in t buitenland nog al eens te wensen overlaat. Maak daarbij gebruik van de ‘EZ Hotspot Extender v5 WiFi 5 Hoog vermogen hotspot versterker’. Weet iemand of ik deze icm de router…

    Lees meer
      Pim
      3 mei 2024

      Hi Joost, Het hangt een beetje af van de configuratie die je wilt. Om de extender als access point te gebruiken zul je een ethernet adapter van Starlink moeten kopen (€40), om de extender bekabeld aan te kunnen sluiten. De extender als repeater gebruiken is waarschijnlijk het makkelijkst. Je boet dan wel iets in aan performance t.o.v. een access point. De naam van de Starlink Gen 2 Mesh Wifirouter zegt al dat het een mesh-protocol…

      Lees meer
    Jan
    29 apr 2024

    Hallo allemaal een vraag ik ben nu in Spanje is het mogelijk om in spanje een set te kopen in de buurt van Tarragona.
    En dat ik deze ook thuis kan gebruiken, in Nederland.
    Welk abonnement heb ik nodig voor Europa en wat kost dit.
    Ik hoor het graag groetjes Jan

      Pim
      3 mei 2024

      Hi Jan, met een facturatie-/bezorgadres in Spanje, kan je een bestelling plaatsen. Kies voor een Roaming abonnement, dat kan je op het hele continent van het registratieadres gebruiken. Dan ook in Nederland. De kosten verschillen per land, onlangs kregen we een reactie dat de maandelijkse kosten op een Spaans registratieadres nu €49,- bedragen. Je kan het checken op Starlink.com. Succes!

      Wil
      3 mei 2024

      Let op in Spanje komt er 9 euro bij voor de Spaanse overheid. Dus abonnement totaal hetzelfde als in Nederland. Bij garantie sturen ze het pakket altijd naar het adres waar je het voor het eerst besteld hebt.

    Max van Rooijen
    2 mei 2024

    Hallo,
    Is het abonnement van €59 p/m onbeperkt internet in heel Europa? Of alleen in Nederland?

      Pim
      3 mei 2024

      Hi Max, het Roaming abonnement is bij aanschaf in Nederland inderdaad te gebruiken op het hele Europese continent (in alle landen met dekking), voor € 59 p/m.

      Max van Rooijen
      3 mei 2024

      Ahh top, ja ik snapte namelijk niet wat starlink bedoelt met onbeperkt mobiele data in het binnenland…

      Pim
      3 mei 2024

      Ja, dat is een verwarrende vertaling, lijkt ‘t. De Nederlandse vertalingen die Starlink gebruikt laten op meer plekken te wensen over (ik heb er zojuist een support ticket voor ingediend). Zie ter bevestiging van de voorwaarden eventueel deze FAQ.

    Marja Geusebroek
    17 mei 2024

    Goeiemiddag
    Wat kost de starlink schotel vast voor op dak caravan .
    Dus geen verplastsbare unit met kabel op de grond

      Wil
      17 mei 2024

      Beste Marja, de Starlink gen2 zal aangepast moeten worden voor vaste montage op het dak. Kijk zoek maar eens op youtube op flat mount Starlink

      Marja
      17 mei 2024

      Ja dat filmpje hebben we gezien maar mijn vraag was wat de schotel het materiaal dus kost
      We laten hem door onze dealer er op zetten.
      Ik kom nl steeds andere bedragen tegen!

      Wil van Hulst
      17 mei 2024

      Beste Marja, de starlink kost op dit moment 349 euro, abonnement 59 euro. De benodigde omkasting rond de 100 euro. Maar dan moet je nog de motor eruit snijden. De kabel moet over het dak gelegd worden + dakdoorvoer, aansluiting stroom
      Wat doet je dealer dan en wat kost het ?

      Pim
      17 mei 2024

      Zoals Wil zegt, kost de standaard Starlink kit € 349 (excl. abonnement). Daarin zit dan de Gen 2 Starlink schotel, die verplaatsbaar is. De Flat High Performance Starlink schotel is geschikt gemaakt montage op bewegende voertuigen, maar nog een stuk duurder en wordt alleen bij zakelijke bestellingen aangeboden. De hardware kost dan via Starlink € 2.891. Je kan hier de Flat High Performance Starlink schotel particulier bestellen. Zie hier de specificaties van de verschillende uitvoeringen…

      Lees meer
      Marja
      17 mei 2024

      Ahhhh kijk dat is mooi heb t nl ook al voor 3100 gezien.
      Dan kan ik em daar bestellen, dank voor de informatie

      Vr.gr. marja

      Jaco dam
      29 mei 2024

      Kan je die dan ook terwijl je rijd gebruiken?

      Pim
      29 mei 2024

      De Flat High Performance Starlink schotel is geschikt gemaakt montage op bewegende voertuigen, maar nog een stuk duurder en wordt alleen bij zakelijke bestellingen aangeboden. De hardware kost dan via Starlink € 2.891. Je kan hier de Flat High Performance Starlink schotel particulier bestellen. Bij mobiel gebruik, heb je dan ook een mobiel abonnement nodig.

    Pieter
    24 mei 2024

    Voor het internet (Wifi geen glasvezel mogelijk) onze vakantiewoning in Spanje hebben wij Cableworld aangevraagd. Zij garanderen 50 Mps. Heeft iemand ervaring met Starlink en levert Starlink een betere Wifi?

      Wil van Hulst
      26 mei 2024

      Beste Pieter, wij gebruiken Starlink op onze camper een half jaar in Spanje en daarna in de rest van Europa. Dit werkt prima, heb meer dan voldoende wifi- snelheid. Wij hebben het Mobile Regionaal abonnement omdat wij mobiel zijn. Als je alleen in Spanje op een vaste locatie wil dan zou ik aanbevelen het permanent abonnement. Snelheden variëren tussen de 100 en 300 Mbps. Dit is ruim voldoende voor een goed internet incl streamen van…

      Lees meer
      Pieter
      27 mei 2024

      Dank!

    René Kruyswijk
    26 mei 2024

    Geacht team wij wonen zes maanden in Spanje en zes maanden in Frankrijk en willen een starlink aanschaffen wat is uw advies

      Wil van Hulst
      26 mei 2024

      Beste Rene, in uw geval adviseer ik om Starlink Mobile te nemen, dit abonnement is flexibel, je kan het door heel Europa gebruiken, dus in uw geval zowel in Frankrijk als Spanje. Voor de rest zie mijn vorige reactie naar Pieter

    Jaco dam
    29 mei 2024

    Ik heb begrepen dat er een 239 volt versie en een 12 volt versie is.
    Zit er dan verschil in prijs en stroom verbruik??

    Mario
    1 jun 2024

    Wie kan mij fysiek helpen met het volgende. Ik ben al mnd bezig om mijn kabel via de zijkant afneembaar gekoppeld te krijgen en dan op 12v via een modem. Maar ik krijg de verbinding/koppeling niet goed. Is het mogelijk dat ik naar je toe kom en dat ik daarmee geholpen wordt. Alles heb ik dan bij me. Ik doe het nu via een 2è extra kabel op 230v maar dat verbruikt wel veel stroom…

    Lees meer
    Bert en Cora Buiter
    5 jun 2024

    Hallo
    Wij zijn op zoek naar een zo incognito manier van internetten. Via 4g met vpn zouden we dat aardig voor elkaar hebben, maar hoe zit het met het starlink gebruik van internet?
    Zou hier ook een vpn op gezet kunnen worden? Heeft dat zin?
    Onze voorkeur zou gaan naar een platte dak schotel zodat we ook onderweg met de navigatie via starlink kunnen blijven rijden?

      Wil van Hulst
      6 jun 2024

      VPN, is gewoon een software programma die overal op werkt als u die instelt. Werkt gewoon ook als u Starlink gebruikt.

    Jan
    6 jun 2024

    Hallo, is het een maand of 30 dagen Facturatie?
    Wat voor pakket krijg je? Is het de nieuwste schotel?

      Wil van Hulst
      6 jun 2024

      Facturering is per maand. Je krijgt bij bestelling de 2e generatie Starlink.

      Joost
      6 jun 2024

      Facturering per maand: dat houdt in dat als je halverwege de maand met vakantie gaat en dan dus het abbo activeert je voor 2 weken €59, betaald?

      Wil van Hulst
      6 jun 2024

      Nee, de factuurdatum is de eerste activatiedatum. Vb. 15 mei koop je Starlink, dan loopt je abonnement door tot en met 14 juni et cetera. Als je je abonnement stopzet op 10 juni, dan loopt je abonnement door tot 14 juni. Start je je abonnement weer op 23 september dan betaal van 23 september tot en met 14 oktober. Dus 3 weken. Hoop dat het duidelijk is.

      Joost
      6 jun 2024

      Dank voor je reactie Wil. Helder. Snap alleen het verhaal van september niet. Start op 23 september zou dan toch eindigen op 22 oktober? Of loopt het abbo van de 1e tot de 31e en van de 15e t/m de 14e?

      Pim
      11 jun 2024

      Hi Joost, de reactie van Wil klopt, maar ik zal het aanvullend anders verwoorden. Vanaf de eerste activatiedatum is er een maandelijks facturatiemoment voor de komende periode. Je kan vóór dat moment pauzeren, dan houd je internettoegang via Starlink tot het eind van de periode. Als je vervolgens weer halverwege een periode activeert, worden de kosten voor de rest van die periode naar verhouding voorgerekend en gefactureerd. Aan het eind van die ‘halve’ periode gaat…

      Lees meer
    Ad van Amersvoort
    6 jun 2024

    Kan ik met een Nederlands account met de camper ook in andere delen van Europa met hetzelfde abonnement gebruik maken van Starlink?

      Wil van Hulst
      6 jun 2024

      Met mobiel regionaal abonnement, deze kunt u in heel Europa gebruiken. Kosten abonnement €59,00.

    Joost
    16 jun 2024

    Ben inmiddels in bezit van de Starlink. Idd binnen kwartier internet en nu op de camping een aantal dagen tv kijken en via Sonos muziek luisteren. Werkt perfect! Schotel staat naast de dissel. Wil nog iets op de het dak van de caravan maken zodat ik de schotel daarop kan zetten. De router is behoorlijk hoog waardoor die helaas niet op een plank in de caravan kan staan en ik merk dat het zendvermogen niet…

    Lees meer
    Erna Loman
    17 jun 2024

    Dag, ik woon afwisselend in Frankrijk en Nederland. Om dubbele wifikosten te besparen overweeg ik een Starlink roaming abonnement. Ik krijg niet helder hoeveel dit momenteel kost en of ik inderdaad vanaf 2 adressen kan ontvangen.
    Daarnaast zie ik bij Starlink geen mogelijkheid om zonder hardware aan te schaffen een abonnement af te sluiten.

      Mario
      17 jun 2024

      €250,- €349,- voor de schotel en €59,- p/m incl pauze mogelijkheid. En ja je kunt hem gewoon meenemen.
      Deze reactie is bewerkt door de moderator: prijscorrectie o.b.v. Starlink.com

      Pim
      17 jun 2024

      Dag Erna, de Starlink hardware (op dit moment eenmalig €349,-) is nodig om satellietverbinding te maken. Het maandelijkse abonnement is nodig om die verbinding te gebruiken. Het mobiel regionaal abonnement (€59,- p/m, pauzeerbaar) geeft mogelijkheid om het abonnement afwisselend in Frankrijk en Nederland te gebruiken.

    Bastian Krijt
    20 jun 2024

    Goede avond, Ik heb een huis in Spanje in een gebeid zonder postadres. Iedereen om mij heen heeft bijna een Starlink dus het werkt wel. Nu wil ik in Nederland een Starlink kopen en mee nemen naar mijn huis in Spanje. Kan dit en werkt een Nederlandse Starlink op een Spaans huis nabij Valencia? En niet de Starlink die je op campers zet, die zijn duurder, en ik reis niet met mijn stenen huis ;)…

    Lees meer
    Rob
    29 jun 2024

    Oyster Vision 1/2 ombouw naar toekomst bestendig of aanschaf Starling kit met roaming abonnement. Sedert recente frequentie wijzigingen heeft mijn sat-schotel op de caravan geen mogelijkheid meer om Astra 3 automatisch te vinden. Met enig geluk lukt het handmatig om via Bvn kanaal 57 om in de buurt van de positie van Astra 3 te komen. Ombouw set naar toekomstgericht systeem komt minimaal op € 529 nog los van het te kiezen vakantieflex abonnement bij…

    Lees meer
    Peter van Velthoven
    29 jun 2024

    Hoi Rob, wij hebben speciaal voor vakantie in het buitenland vorig jaar een Starlink kit aangeschaft. Drie maanden in Frankrijk geweest en heel veel plezier beleefd aan Starlink. Schotel plaatsen zender aansluiten en genieten. Snelle wifi, facetimen met de kinderen, streamibekijkdn en via teams werken. Ideaal en goedkoper dan de schotels. Zelfs tv kijken via jouw eigen provider. Dan heb je wel een vpn abonnement nodig. Gr. Peter.

      John Dooms
      29 jun 2024

      Dag Peter,
      Bedankt voor je bericht. Ik heb ook VPN maar nog steeds geeft Delta TV de melding dat zenders enkel op het huisadres te ontvangen zijn.
      Die ik iets fout?
      Vriendelijke groeten,
      John

      Peter van Velthoven
      29 jun 2024

      Dan denk ik dat je iets niet helemaal goed doet. Jouw provider moet “denken” dat jij in Nederland bent. Dus in de app van voor moet aangeven dat je in Nederland bent. Op de kaart kun je dat aangeven. Succes. Het is mij ook gelukt en ik ben niet heel goed digitaal onderlegd. Dus …..

      Rob
      29 jun 2024

      Peter, dank voor de reactie, voer om hier op door te borduren en het verder te onderzoeken

    Jan
    30 jun 2024

    Hallo wie weet welke Tv app’s er werken in spanje zonder vpn

    Guus
    30 jun 2024

    Geen Spanje maar Zweden: Wij hebben vanaf oktober vorig jaar Starlink en het werkt subliem. Tv kijken met de NL Ziet app. Zal zeker ook wel in Spanje werken. VPN hebben we niet.
    Verder bellen via Wifi, gewoon internet, Teamsen etc, alles kan.
    Succes.
    Guus

    Marc
    6 jul 2024

    Hallo , is het makkelijk om een roaming abonnement te activeren!
    Zijn er fysieke winkels waar men kan aankopen ?

    Wil van Hulst
    6 jul 2024

    Roaming activeren en of uitzetten via de app, geen enkel probleem. Hardware rechtstreeks bij Starlink bestellen is het goedkoopste, binnen 4 á 5 dagen heb je alles binnen na betaling natuurlijk .

    Ludovicus Beckers
    15 jul 2024

    Beste, ik betaalde 59 € via bankcontakt vanuit België en nu krijg ik de melding “verbonden zonder internet “.Kunt u mij vertellen hoe ik dit kan verhelpen? Alvast bedankt

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.