Ervaringen met Starlink satelliet internet in Europa

Ervaringen met Starlink satelliet internet in Europa

geschreven door Pim op

Starlink satelliet internet biedt breedband internet zonder datalimiet in een groot deel van Europa voor één vast maandelijks tarief. Onze ervaringen met Starlink satelliet internet in Europa hebben we opgedaan door intensief gebruik van Starlink satelliet internet op verschillende locaties, waaronder ook vanuit onze camper. We maken daarbij de vergelijking met de 4G verbinding waarmee we gewend waren om onderweg verbinden met het internet. We zetten de belangrijkste vragen met antwoorden op een rij en beschrijven onze ervaringen met Starlink satelliet internet in Europa.

We werken dit blog in reactie op vragen bij met onze laatste ervaringen met Starlink satelliet internet in Europa.

Starlink satelliet internet in Europa met een camper

Speciaal voor zogenaamde campers, caravans etc. wordt het Starlink Roam abonnement voor satelliet internet aangeboden. Met dit abonnement ben je niet gebonden aan een vast verblijfadres. Wel gelden capaciteit limieten voor elke cel in het satellietnetwerk, waardoor de toegang bij drukte beperkt zou kunnen worden. De investering die je moet doen voor mobiel Starlink satelliet internet is aanzienlijk. Je krijgt daarbij te maken met meer apparaten die je moet monteren in/op je camper, zoals een schotel en WiFi router die moeten worden voorzien van stroom. Hieronder zie je een overzicht van de inhoud van de zogenaamde Starlink Kit, met alle hardware voor je aansluiting op het netwerk.

 • Alles uitvouwen Alles inklappen
 • 4G vs Starlink: Bereik en obstructies

  Er is op veel plekken 4G bereik, al blijven hoogteverschillen en anderszins afgelegen plekken nog wel voor problemen zorgen. Starlink heeft natuurlijk soortgelijke uitdagingen met objecten die het bereik verhinderen, al zijn dit vaker heel lokale problemen zoals een boom of gebouw. Een lokaal probleem is vaak makkelijker op te lossen; een boom is met de schotel makkelijker te ontwijken zijn dan een berg die je 4G bereik in de weg zit. Het helpt daarbij ook zeker dat er 23 meter kabel aan de schotel zit, om deze bijvoorbeeld eventueel wat verder van de camper te plaatsen.

 • 4G vs Starlink: Goede stabiele verbinding

  Bij 4G heb je gelegenheid om op basis van online informatie zelf een plek in de buurt van een zendmast op te zoeken, waar je dan bijna garantie hebt op goede stabiele verbinding. Zelfs dan kan zo’n verbinding bijna niet op tegen een redelijke Starlink verbinding die vele malen beter kan zijn. Je kan een stabiele verbinding vergelijken op een aantal punten, zoals snelheid, latency (vertraging op de lijn) en uptime. Onze ervaringen zijn samengevat:

  • Van 4G wordt gezegd dat een snelheid geboden wordt van maximaal 75 Mbps (download van bijna 10 MB per seconde). Starlink haalt met regelmaat meer dan het dubbele van 150 Mbps (download van bijna 20 MB per seconde).
  • Van 4G wordt gezegd dat een latency geboden wordt van 50-100 ms. Bij Starlink meten we vergelijkbare latencies tot zelfs betere met wat meer variatie van 20-100 ms.
  • Bij 4G is uptime vaak alles of niks. We hebben ervaren dat de signaalsterkte goed beschrijft hoe vaak je uitval van de verbinding merkt. Hoe dichter bij een zendmast, hoe meer zekerheid over de uptime. Bij Starlink hangt dit af van het vrije zicht op de hemel voor de schotel alsook de dichtheid en positie van satellieten. Starlink is daarom op dit vlak nu minder goed voorspelbaar. Dit kan verbeteren als het satelliet netwerk wordt uitgebreid.
 • 4G vs Starlink: Datalimiet

  Zelfs ‘unlimited’ 4G abonnementen hebben over de Nederlandse grens een datalimiet. De EU-wetgeving “Roam Like At Home” dicteert dat je binnen Europa gebruik moet kunnen maken van mobiel internet zoals je dat thuis ook doet, zonder extra kosten, maar je mag wel gebonden worden aan een Fair Use Policy. Daarin vind je bij alle providers een harde datalimiet, die in verhouding staat tot je maandelijkse abonnementskosten. We hebben geen Nederlands abonnement kunnen vinden dat, in het buitenland binnen Europa, meer biedt dan 50GB per maand. Starlink biedt daarentegen in een groot deel van Europa internet aan zonder datalimiet.

 • 4G vs Starlink: Hardware

  Verbinden met 4G kan eenvoudigweg met een telefoon, die tegelijkertijd ook kan dienen als hotspot voor andere apparaten. Eventueel kan een betaalbare mobiele WiFi (MiFi) router worden bijgekocht. Een Mifi router kan je makkelijker op een goede plek voor verbinding leggen en tegelijkertijd je telefoon in handbereik houden. Het heeft wel als nadeel dat je SIM-kaart dan uit je telefoon moet. Starlink heeft beduidend meer hardware afhankelijkheden; de Starlink Kit. Hierin zit een schotel met voet en 23 meter kabel, die verbinden met een flinke router die constant stroom nodig heeft. De Starlink Kit met de rechthoekige schotel verbruikt gemiddeld ongeveer 35 Watt in 220v via een omvormer.

 • 4G vs Starlink: Kosten

  Voor 4G in Europa met een datalimiet van 50GB per maand betalen we nu zo’n € 40,- per maand. Voor Starlink satelliet internet betalen we € 100,- per maand. Voor de Starlink Kit betaal je daarbij eenmalig € 450,-.

Ervaringen met Starlink Roam

We verzamelen onze ervaringen met Starlink Roamop verschillende locaties. Onze bevindingen per locatie lees je hieronder. We merken in de vergelijking dat Starlink nog niet bij uitstek gemaakt is voor een mobiele toepassing (dit wordt nog doorontwikkeld).

Starlink verzamelt gedurende de eerste 12 uur gegevens van obstructies in de omgeving van de schotel. In die periode worden obstructies en gebrek aan signaal genoteerd als ‘Unknown outages’. Tijdens Network issues en Zoeken naar signaal wordt de downtime in deze eerste periode wel afzonderlijk genoteerd in de app. Het logboek geeft altijd een zo gedetailleerd mogelijk beeld van de betrouwbaarheid van de verbinding.

Praktisch geeft dit bij vaak verplaatsen tussen verschillende locaties nog wel enige handigheid bij het gebruik van Starlink. Er staat immers vaak wel een boom dichtbij, sterker nog: we zoeken ze in een camper graag op voor wat schaduw en natuur. De Starlink app kan een visuele inventarisatie doen en een indicatie geven van deze beperkingen op de verbindingsmogelijkheden.

Binnen een half uur is echter meestal wel duidelijk of de verbinding goed genoeg is. Je hebt daarbij niet zoveel aan de app; des te meer aan je eigen inzicht en je bewustzijn van de omgeving. Een opvallende trend is dat in een groot deel van Europa de Starlink schotel op het noorden richt voor de beste ontvangst. Daar kan je op inspelen door de schotel direct te plaatsen op een plek die richting het noorden vrij zicht heeft op de hemel. Dat lukt vaak wel.

 • Alles uitvouwen Alles inklappen
 • Ervaringen met Starlink op een balkon in de stad

  Op een balkon sta je op een gebouw dat al snel voor meer dan de helft het vrije zicht op de hemel verhindert. Bovendien blijkt bij ons het balkon recht erboven een directe blokkade voor de GPS verbinding die de Starlink schotel aanvankelijk zoekt, vóór er gezocht wordt naar satellieten voor een dataverbinding. Verplaats ik de satelliet naar de uiterste rand van het balkon, dan lukt het om een behoorlijk stabiele verbinding te maken, al blijft de snelheid wel laag (max. zo snel als 4G). Ik krijg de indruk dat je hier een beetje geluk moet hebben om een satelliet te pakken te krijgen en nooit een topverbinding kan verwachten.

 • Ervaringen met Starlink op een redelijk open plek in de stad

  Met rondom zo’n 20 meter zonder hoge bomen en gebouwen lukt het vlot om een behoorlijk snelle en stabiele verbinding op te zetten. Dit vind ik voor een stedelijk gebied met appartementen in hoogbouw wel een meevaller. Het zou natuurlijk niet echt een plek zijn om langdurig met de camper te staan, niet eens zozeer om het stedelijke, maar wel om het feit dat ik hier bewust een open plek heb opgezocht, zonder enige vorm van schaduw.

  In een andere stad proberen we het daarom ook om naast wat bomen een goed werkbare verbinding op te zetten. Dat lukt ook binnen afzienbare tijd.

  We proberen het nog eens op een parkeerplaats bij een McDonalds, pal naast de iconische paal van de fast-food keten die kenmerkend hoog reikt. Het lukt om een behoorlijk stabiele verbinding te krijgen, na een kwartier van zoeken en nog een enkele outage. De schotel stelt zich af richting de hemel naast de paal en lijkt daar verder niet door gehinderd te worden. De latency varieert hier van een kleine 40ms tot 90ms. Speedtest geven een wisselend beeld, van zo’n 70 tot 150 Mbps download en 30 tot 54 Mbps upload.

 • Ervaringen met Starlink in een bos

  Het blijkt in een bos onmogelijk om een stabiele verbinding tot stand te brengen. Het lukt hier vlot om de benodigde GPS verbinding tot stand te brengen. Daarna richt de schotel zich hier echter nooit op een satelliet; hij blijft in een horizontale stand staan die hoort bij het zoeken naar een verbinding. Met tussenpozen van minutenlange downtime lukt het sporadisch wel om een paar seconden verbinding te krijgen, maar gedurende een avond slechts één keer lang genoeg om een speedtest te doen van een downloadsnelheid van zo’n 70Mbps.

  De tool in de Starlink app die obstructies meet via de camera van de telefoon meet in het bos zo’n 10-15% obstructie van de hemel. Dat lijkt me een onderschatting van de situatie. Als 100% zou betekenen dat je rondom jezelf vrij zicht hebt van de horizon tot het hoogste punt van de hemel, zou ik eerder inschatten dat maximaal 10-15% van de hemel hier vrij is.

 • Ervaringen met Starlink op een camping

  We proberen Starlink op twee campings. Op één ook voor het eerst langer dan 12 uur, op een plek voor de camper die we allereerst kozen voor comfort bij wat bomen. Ondanks zulke obstructies krijgen we op beide plekken vlot een stabiele verbinding met snelheden van meer dan 150Mbps download en 40Mbps upload. De Starlink app geeft na 12 uur aan dat de verbinding nog wel met enige regelmaat gehinderd wordt door de bomen. Na verplaatsing van de schotel – enkele meters verder – ervaren we een hele goede verbinding.

  Starlink verbruikt gemiddeld 35W stroom (3Ah bij 12V). We leveren dat hier uit de 200Ah LiFePO4 accu die verbonden is met het zonnepaneel op de Toyota HiAce. Er is overdag voldoende zon nodig om de schotel onafgebroken te kunnen blijven voeden.

 • Ervaringen met Starlink in het buitenland

  We gebruiken Starlink Roam om ook gebruik te kunnen maken van Starlink in het buitenland. De ervaringen met Starlink in het buitenland zijn vergelijkbaar met alle andere locaties.

  Bij een goede verbinding kunnen we ook met Starlink in het buitenland gebruik maken van snel internet met 150 Mbps download en zo’n 25 Mbps upload, zonder datalimiet. Starlink werkt ook zo goed in gebieden met een gebrekkige mobiele dataverbinding over 3G of 4G.

  We gebruikten Starlink al in landen zoals Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Spanje, Slovenië en Kroatië. Ook dichter bij een grens van het huidige servicegebied (in het zuiden van Kroatië) werkt Starlink prima.

  Starlink biedt via de app in elk nieuw land nieuwe informatie over de lokale servicevoorwaarden. Geregeld zijn deze half in de lokale taal. Daarbij kun je doorklikken naar juridische documenten die betrekking lijken te hebben op de lokale registratie van het product en de vergunningen om dat aan te bieden. Dat is praktisch eigenlijk enkel ter informatie.

  Wel is relevant dat je met Starlink Roam buiten de cel van je registratieadres altijd lager geprioriteerd wordt dan lokale gebruikers van Starlink die gebruik maken van het netwerk vanaf hun registratieadres. Er zijn echter erg weinig plekken in Europa waar dit volgens de Starlink map voorkomt.

  De kwaliteit van de ontvangst is zoals elder vooral afhankelijk van de mate waarin de schotel vrij zicht heeft op de hemel. Eventuele lokale obstructies, zoals bomen of gebouwen kunnen een goede verbinding verhinderen. We zijn blij dat we naast een extra mount op het dak van de camper, ook de mobiele voet van Starlink mee hebben genomen (standaard inbegrepen bij de Starlink Kit). Dat maakt het goed plaatsen van de schotel makkelijker.

  Een opvallende trend is dat de schotel in een groot deel van Europa zichzelf afstelt naar het noorden voor de beste ontvangst. Daar kan je op inspelen door de schotel direct te plaatsen op een plek die richting het noorden vrij zicht heeft op de hemel.

 • Ervaringen met Starlink voor werken op afstand

  We gebruiken Starlink Roam voor verschillende soorten remote werk en online werk.

  We werken in veel videocalls met Starlink via Teams, Zoom of Google Meet, waarbij belangrijk zijn:

  • een ononderbroken verbinding
  • behoorlijke bandbreedte
  • lage vertraging op de verbinding
  • onbeperkte data

  Starlink biedt al het bovenstaande naar tevredenheid op praktisch alle plekken die we kiezen. De verbinding is stabiel, de bandbreedte is hoog genoeg voor scherpe videobeelden in videocalls, de vertraging is gewoonlijk laag tussen de 30ms en 70ms waardoor je makkelijk kan videobellen. De onbeperkte datalimiet is onmisbaar omdat het dataverbruik bij videocalls snel oploopt, voor ons soms richting de 150GB per maand.

  Ook voor andere werksoorten zoals webdevelopment of websitebeheer is Starlink praktisch. Daarbij zijn de downloadsnelheid en uploadsnelheid beter dan 4G en is ook de stabiliteit van de Starlink verbinding beter dan 4G. Ook de onbeperkte datalimiet is natuurlijk fijn.
  De toewijzing van een vast IP adres in het land dat bij het thuisadres staat ingesteld, is praktisch bij geofencing of andere blokkades op basis van IP adressen die bij dit werk soms van toepassing zijn.

 • Vraag en antwoord: Ervaringen met Starlink in Europa

  Alles uitvouwen Alles inklappen
 • Wanneer is Starlink satelliet internet het geld waard ten opzichte van 4G?

  Voor ons lijkt Starlink satelliet internet het geld waard omdat we voor zakelijke videocalls anders een goede 4G verbinding met meer dan 50GB data per maand nodig hebben.

  We hebben een aantal factoren meegenomen in onze overwegingen. We bespreken ze hier puntsgewijs.

  De voordelen van Starlink die voor ons tellen zijn:

  1. Betere dekking dan 4G
  2. Internet zonder datalimiet
  3. Sneller internet dan 4G

  Voor ons geldt daarbij:

  1. We hebben een stabiele verbinding nodig voor zakelijke videocalls.
  2. We verwachten 50GB+ per maand te verbruiken.
  3. We hebben behoorlijke internetsnelheden nodig voor zakelijke videocalls (minimaal HSPA+).

  Voor gebruik van meer dan 50GB over 4G moeten we:

  1. Vaak relatief dichtbij een zendmast blijven
  2. Meerdere internet abonnementen combineren voor voldoende data (2x Vodafone Red Unlimited).
  3. Zendmasten opzoeken gebruiken met 3G+ capaciteit, bij voorkeur via een niet-low-budget provider.

  In de praktijk is voor ons Starlink het geld waard omdat:

  1. We niet meer gebonden zijn aan zendmasten binnen het gebied waar we toch al wilden reizen.
  2. Qua terugkomende maandelijkse kosten ongeveer evenveel kwijt zijn. Het abonnement kan gepauzeerd worden.
  3. Idem ditto bij 1.

  Daartegenover staan ook nadelen van Starlink:

  • De kostbare investering in de schotel (Starlink Kit).
  • Het feit dat Starlink nog niet een volwassen product is, dat gaat samen met een gebrek aan relevante gebruikservaringen en betrouwbare/actuele informatie.
  • De fysieke omvang van de hardware en de beperkte mobiliteit hiervan.

  We gaan testen of de voordelen inderdaad opwegen tegen de nadelen. Dat kan omdat Starlink Roam 30 dagen geprobeerd kan worden. Als we niet tevreden zijn of de nadelen te zwaar blijken te wegen, kunnen we de kosten voor de Starlink kit terugbetaald krijgen.

 • Wat is het verschil tussen Starlink satelliet internet en 4G of 5G in het buitenland?

  Met een mobiel internet abonnement over 4G of 5G verbind je via een zendmast in je buurt. Het signaal voor de verbinding gaat dan praktisch horizontaal over de aarde. Gebouwen, bomen, heuvels en bergen kunnen daarbij een obstructie vormen, daardoor is niet overal dekking. Er gelden voor 4G in het buitenland altijd data-limieten (evt. fair use).

  Met Starlink satelliet internet verbind je via een schotel met een satelliet in een lage baan om de aarde. Het signaal voor de verbinding gaat dan praktisch verticaal richting de ruimte. Zolang je zicht hebt op de hemel en je in een cel bent met capaciteit voor satelliet dekking zou je een goede verbinding moeten krijgen. Er is nog geen wereldwijde dekking, maar een groot deel van Europa heeft wel dekking. Bekijk hier de kaart. Starlink satelliet internet heeft geen datalimiet.

 • In welke landen kan je gebruik maken van Starlink internet?

  Het overzicht van landen met Starlink internet vind je op starlink.com/map. De lijst met landen wordt telkens uitgebreid.

  Een live overzicht van de Starlink satellieten en grond-stations kan je zien op deze onofficiële kaart.

 • Wat zijn de totale aanschafkosten voor Starlink satelliet internet in Europa?

  De totale aanschafkosten zijn:

  • Starlink Internet Roam abonnement: €124 €100 per maand. Het abonnement kan gepauzeerd worden.
  • Starlink Kit: eenmalig €720 €450.
  • Starlink montage materiaal: €61 voor pivot mount.

  prijzen zijn incl. verzendkosten en 21% BTW

 • Wat kost Starlink Roam?

  Het Starlink Roam abonnement kost €100 per maand exclusief de eenmalige aanschaf van de Starlink Kit en extra montagemateriaal.

  Het abonnement kan gepauzeerd worden.

  prijzen zijn incl. verzendkosten en 21% BTW

 • Hoe werkt Starlink pauzeren?

  De voorwaarden van Starlink laten toe om Starlink te pauzeren voor Roam abonnementen, voorheen Starlink Roam. Je kan Starlink pauzeren met één druk op de knop, in het account-gedeelte van Starlink via de browser (niet in de app).

  De betaling voor Starlink gebeurt altijd in kalendermaanden. Sinds recent wordt bij activeren het een resterend deel van een maand naar rato berekend.

  Na pauzeren blijft Starlink nog actief voor de rest van de facturatieperiode. Je kan de Starlink service weer activeren op elk moment en krijgt dan per direct een factuur voor het resterende deel van de maand.

 • Stuurt Starlink een factuur?

  Starlink stuurt een factuur voor Starlink Roam vóór het begin van elke facturatieperiode. Daarop staat 21% BTW. De factuur is geadresseerd met een afzendadres in Dublin. De factuur kan automatisch worden geïncasseerd na een eerste transactie via iDEAL.

  Hieronder zie je een voorbeeldfactuur:

  Voorbeeld factuur Starlink

 • Wat kost de Starlink Kit?

  De Starlink Kit kost eenmalig € 450,-. Dat is inclusief verzendkosten en BTW, exclusief extra montage materiaal.

  prijzen zijn incl. verzendkosten en 21% BTW

 • Kan je Starlink huren?

  Huren van Starlink kan alleen voor de abonnementsvormen met een vaste locatie en kan dan inderdaad een interessante optie zijn. Voor Starlink Roam moet de Starlink Kit zelf aangeschaft worden.

 • Wat is het stroomverbruik van Starlink?

  Starlink verbruikt gemiddeld 35W stroom (3Ah bij 12V). Daarbij is de functionaliteit om automatisch sneeuw van de schotel te smelten uitgeschakeld. Het stroomverbruik stijgt met dataverkeer, soms tot meer dan 65W (5,5Ah bij 12V).

  In combinatie met onze laptops en telefoons verbruiken we soms meer dan 30% van onze 200Ah accu op één dag. Omdat we de camper niet altijd in de volle zon willen zetten kan het zonnepaneel dat niet structureel bijladen. Daardoor moeten we soms aansluiten op netvoeding om de accu bij te laden. In de praktijk doen we dat tijdens werkweken in zomerse hitte ongeveer één keer per week.

 • Wat kost het montagemateriaal voor de Starlink schotel?

  Voor montage van de schotel kan extra montagemateriaal worden aangeschaft. De kosten verschillen per type montage. Een ‘pivot mount’ kost €61.

  We monteerden deze mount op het dak van onze camper. Toch zijn we blij dat we ook alsnog de mobiele voet hebben meegenomen, voor plekken waarop de camper niet geparkeerd kan worden met vrij zicht op de hemel.

  Meer interesse in montagemateriaal? Stel je vraag hieronder in de reacties.

  prijzen zijn incl. verzendkosten en 21% BTW

 • Hoe verloopt het bestelproces van Starlink Roam?

  • Starlink Kit bestellen via Starlink.com
  • Afrekenen met iDEAL
  • Account aanmaken na bestellen
  • Order status en facturen in account
  • Dag 0 – status: preparing shipment
  • Nabestellen mount (preparing shipment)
  • Dag 0 – status: order has shipped (uit Duitsland)
  • Dag 3 – status: Starlink Kit bezorgd
  • Na bezorging wordt Starlink Roam automatisch geactiveerd en kunnen we direct verbinden.
  • De facturatie van Starlink (Roam) start in de maand na bezorging.
  • We maken geen gebruik van de mogelijkheid om Starlink binnen 30 dagen te annuleren.
 • Wat is de inhoud van de Starlink Kit?

  In de Starlink Kit zit de rechthoekige Starlink schotel met 23 meter ethernet kabel (PoE), een basis mount (4 poten) en WiFI router met stroomkabel (1,8 meter, 220V).

 • Wat zijn de afmetingen van de Starlink Kit?

  • De Starlink kit doos is 60 x 36 x 27 cm en 8,5 kilogram.
  • De Starlink schotel basis mount (4 poten) is 55 x 32 x 12cm
  • De Starlink schotel neemt in ‘opgeborgen’ stand 51,5 x 30,5 x 20 cm en 4,2 kilogram. De omvang wordt nadelig beïnvloed door het vaste deel van de voet waarin de kabel verwerkt zit, dat vastzit aan de schotel. Zonder deze voet is de schotel geen 20 cm maar 8 cm dik. De diameter van de voet is 3,4 cm.
  • De Starlink router is 25,5 x 18,5 x 6,5 cm.
 • Hoe werkt de verbinding tussen de Starlink schotel en satellieten?

  De Starlink schotel stelt zichzelf met elektromotoren af, om de verbinding te realiseren. Aanvankelijk richt de schotel zich horizontaal naar de hemel. Op basis van GPS en signaal past de schotel zijn richthoek aan, om de verbinding te optimaliseren. Dit gebeurt meestal binnen een kwartier. Daarna blijft de richthoek meestal lange tijd ongeveer gelijk.

  De Starlink schotel verzamelt tijdens de verbinding constant informatie over obstructies om feedback te geven over de plaatsing van de schotel.

 • Kan je Starlink handmatig afstellen?

  Nee, de verbinding tussen de Starlink schotel en de satellieten wordt automatisch gemaakt. Je hebt hierover geen controle, behalve de plaatsing van de schotel op een plek zonder obstructies.

  Een opvallende trend is dat de schotel in een groot deel van Europa zichzelf afstelt naar het noorden voor de beste ontvangst. Daar kan je op inspelen door de schotel te plaatsen op een plek die richting het noorden vrij zicht heeft op de hemel.

  Als je de schotel na het gebruik niet ‘stowed’ (terugzetten in de opbergstand), maar enkel van de stroom afhaalt, kan je later de schotel weer met dezelfde oriëntatie terugplaatsen. Starlink gaat dan gewoonlijk niet opnieuw in de zoekstand en verbindt zo sneller met het netwerk.

 • Kan je met Starlink online TV kijken?

  Net zoals thuis kan je gewoon verbinden met de WiFi, maar dan van de Starlink router. Dan kan je praktisch alles wat je ook op een normaal WiFi punt kan, waaronder online TV kijken via bijv. KPN, ZiggoGo, ViaPlay, NLZIET en NPO Start.

  Gewoonlijk krijg je van Starlink een uitgaand IP adres verbonden aan het land waarin je Starlink account geregistreerd staat. Daarmee is het ook op Starlink makkelijk om streaming media te bekijken die beperkt is voor weergave in het buitenland (geo-fenced).

 • Met hoeveel apparaten tegelijk kan je gebruik maken van Starlink?

  Er is geen beperking voor het aantal personen of apparaten op Starlink. Net zoals thuis kan je gewoon verbinden met de WiFi, maar dan van de Starlink router.
  Je deelt dan natuurlijk de satelliet verbinding van 50-150Mbps (onze ervaring). Daarmee kan je rekenen: Netflix HD streamen verbruikt ongeveer 5Mbps; op Starlink kunnen dan 10 tot 30 apparaten Netflix streamen.

 • Wat is het bereik van de Starlink WiFi router?

  De ervaringen met het bereik van de Starlink WiFi router, (waarover je online leest) spreken van zo’n 30 meter (100ft).
  Er zijn mogelijkheden om het WiFi signaal te extenden. De beste oplossing om de Starlink verbinding over een afstand te verlengen is de Starlink Ethernet Adapter, die voor €40,- te koop is in de Starlink shop (voor het gebruik van de shop is een Starlink account vereist).
  De Starlink Ethernet Adapter wordt binnenshuis tussen de kabel van de schotel naar de router geplaatst. Op de adapter zit één uitgang voor een ethernet kabel (max. 1 Gbps). De ethernet kabel kan je vervolgens doortrekken.

 • Is Starlink offline?

  Bij structurele downtime kan een melding verschijnen in de app:

  Degraded service. Our team is investigating and will resolve as soon as possible.

  Meldingen van gebruikers over downtime van Starlink worden verzameld op https://downdetector.com/status/starlink/.

  Het netwerk van Starlink wordt nog uitgebreid en er komen tegelijk veel nieuwe klanten bij. Dit geeft merkbare groeipijn in bepaalde regio’s. Dat is ook zichtbaar op de kaart van Starlink.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Jan-Kees
  12 juli 2022 om 19:49 uur

  Goedendag, ik heb al vaker gezocht of Starlink een factuur stuurt of niet. Kunt u mij dat misschien vertellen? Hartelijk dank. M.v.g. Jan-Kees Smitshoek

  Lees meer
   Pim
   13 juli 2022 om 05:35 uur

   Starlink stuurt een factuur aan het eind van elke kalendermaand, voor de volgende kalendermaand. Daarop staat 21% BTW. De factuur is geadresseerd met een afzendadres…

   Lees meer
   W.H. Boonstra
   14 maart 2023 om 23:39 uur

   Ik betaal momenteel 125 euro per maand voor RV, echter volgens mij moet dat 105 euro zijn. Hoe kan ik dat wijzigen?

   Pim
   15 maart 2023 om 09:33 uur

   Hoi, bij ons werd het automatisch toegepast op de factuur. De prijs kan per land (van registratieadres) verschillen. Je kan via de app en website…

   Lees meer
   Cdt
   29 maart 2023 om 11:15 uur

   Kan ik met Startlink tv kijken in de camper in EU landen

   Pim
   31 maart 2023 om 17:04 uur

   Hi Jan-Kees, je krijgt een internetverbinding die eigenlijk net zo werkt als thuis, maar dan in de camper in EU landen. Let wel: streaming diensten…

   Lees meer
  Sonia Jennings
  17 augustus 2022 om 10:29 uur

  Hoeveel personen of apparaten kunnen gebruik maken van een Starlink verbinding?

   Pim
   17 augustus 2022 om 17:21 uur

   Hi Sonia, Er is geen beperking voor het aantal personen of apparaten op Starlink. Net zoals thuis kan je gewoon verbinden met de WiFi van…

   Lees meer
  Sonia Jennings
  17 augustus 2022 om 18:05 uur

  Hi Pim Super bedankt voor je snelle reactie. We wonen op een woonboot en hebben veel storingen en slecht net (kpn). Kabel of glasvezel komt…

  Lees meer
   Pim
   18 augustus 2022 om 05:55 uur

   De ervaringen met het bereik van de Starlink WiFi router, (waarover je online leest) spreken van zo’n 30 meter (100ft). Er zijn mogelijkheden om het…

   Lees meer
  Dennis
  9 september 2022 om 10:36 uur

  Hey Pim, ik was benieuwd hoe de ervaringen met Starlink in het buitenland zijn, verbinding en snelheden, en eventueel in welke landen je deze dan…

  Lees meer
   Pim
   9 september 2022 om 12:00 uur

   Hi Dennis, Ik heb onder de ervaringen zojuist onze ervaringen met Starlink in het buitenland beschreven. Onze ervaringen met Starlink in het buitenland zijn goed,…

   Lees meer
   Dennis
   9 september 2022 om 12:05 uur

   Super Pim, dank voor je snelle reactie!

  Iris
  26 september 2022 om 18:08 uur

  Dag Pim, wat fijn deze beoordeling. Ik ben benieuwd naar de voorwaarden voor het tussentijds stopzetten. Ik werk 1 maand per kwartaal in Frankrijk op…

  Lees meer
   Pim
   27 september 2022 om 09:39 uur

   Hi Iris, We hebben deze maand voor het eerst gepauzeerd, dus ik val hoofdzakelijk nog even terug op de voorwaarden van Starlink. Pauzeren van Starlink…

   Lees meer
   Mich Biesbroek
   2 november 2023 om 15:51 uur

   Hi Pim, misschien lees ik er overheen maar wij, 2 aankomende vanlifers hier, zijn benieuwd hoe je de kit uberhaupt aansluit op de camper. Hoe…

   Lees meer
   Pim
   2 november 2023 om 18:28 uur

   Hi Mich, de kit heeft inderdaad een stopcontact nodig. Dat kan natuurlijk een verlengsnoer zijn, aangesloten op de stroom van een camping. Zoek je een…

   Lees meer
  Wil
  19 oktober 2022 om 19:18 uur

  Beste,
  Wij overwinteren in Spanje met de camper, kan ik dan 4 maanden gebruiken en 8 maanden stoppen. Wat zijn dan de abonnementskosten ?

   Pim
   19 oktober 2022 om 21:01 uur

   Hoi Wil, Ja, dat kan. Je kan Starlink RV pauzeren. De abonnementskosten worden dan enkel per actieve maand gerekend. Bekijk hierboven even bij de veelgestelde…

   Lees meer
  Jeroen
  16 november 2022 om 09:52 uur

  Hoi Pim, Wij gaan met het gezin voor onbepaalde tijd reizen door Europa. Wij zullen remote werken en vlogs oploaden, tv willen we streamen(Netflix) zou…

  Lees meer
   Pim
   18 november 2022 om 16:59 uur

   Hi Jeroen, Als de kosten passen bij je gebruik en budget, levert Starlink op dat je niet per land een simkaart hoeft te kopen, niet…

   Lees meer
  Wil
  16 november 2022 om 11:50 uur

  Beste, Heb sinds 3 weken Starlink RV, het werkt perfect. Let wel op dat de schotel vrij zicht moet hebben. Werkt dus niet onder bomen….

  Lees meer
   Pim
   18 november 2022 om 17:18 uur

   Leuk om te lezen Wil! Bedankt voor het delen. Kijk even onder het kopje Wat is het bereik van de Starlink WiFi router?. Er zijn…

   Lees meer
  WIL van Hulst
  18 januari 2023 om 13:29 uur

  Nog een vraag, heb nu Starlink RV, kan je nog een set bestellen voor thuis met / op hetzelfde abonnement? Zou dan mijn huidige provider…

  Lees meer
   Pim
   24 januari 2023 om 12:11 uur

   Hi Wil, ik weet niet zeker of je twee sets aan één abonnement kan koppelen. Je gebruik via een account is gekoppeld aan één adres….

   Lees meer
  Albert
  24 januari 2023 om 12:06 uur

  Ik woon op een schip, en vaar 8 tot 10 uur per dag op het binnenwater, is het bekend of er internet verbinding blijft tijdens…

  Lees meer
   Pim
   24 januari 2023 om 12:14 uur

   Hoi Albert, voor toepassingen op het water is er een ‘speciaal’ Starlink Maritime abonnement. Er zijn aanzienlijke verschillen tussen Starlink Maritime en Starlink RV. De…

   Lees meer
  Albert
  24 januari 2023 om 13:05 uur

  Tot zover als mij bekend is, is Starlink Maritieme er nog niet voor Nederland.
  Maar is ook een stuk duurder..

   Pim
   1 februari 2023 om 09:21 uur

   Hi Albert, je hebt gelijk. Zoals Wil ook aangevuld heeft zijn er behoorlijke verschillen tussen RV en Maritime.

  Wil
  1 februari 2023 om 12:49 uur

  Beste, de schotel voor maritieme is groter en zitten veel meer antennes in zodat deze meer satellieten kunnen ontvangen. Begrip wel dat deze schotel veel…

  Lees meer
   Pim
   1 februari 2023 om 13:03 uur

   Bedankt voor de aanvulling! Ik zal het aanpassen.

  Guus
  1 maart 2023 om 21:20 uur

  Hallo Ik heb aandachtig het hele artikel gelezen en de kaart met landen bekeken. Wij zitten en werken heel veel vanuit ons vakantiehuis in Zweden…

  Lees meer
   Pim
   2 maart 2023 om 19:00 uur

   Hoi Guus, Je kan Starlink kostenloos uitproberen onder de voorwaarden van de return policy. De 3-4 dagen die je noemt lijken me in het beste…

   Lees meer
  Ronald
  31 maart 2023 om 16:06 uur

  Hoi Pim, Het pauzeren van het (RV)abonnement is me toch niet helemaal duidelijk. Wat ik snap is dat er per hele maand gerekend wordt en…

  Lees meer
   Pim
   31 maart 2023 om 17:00 uur

   Hi Ronald, Voor ons is de factuurdatum telkens de 25e van de maand. Pauzeren we de 5e, dan wordt er op de 25e die volgt…

   Lees meer
   Ronald
   5 april 2023 om 10:22 uur

   Het blijft een beetje onduidelijk maar… het belangrijkste. Je kunt op elk moment hervatten en je hoeft dan niet te wachten tot er een nieuwe…

   Lees meer
   Pim
   5 april 2023 om 10:59 uur

   All right. Voor je vraag betreffende IP adres is me niet helemaal duidelijk wat je precies nodig hebt. Je krijgt van Starlink wel een IP…

   Lees meer
  Guus
  5 april 2023 om 19:20 uur

  Nog even een mogelijk “domme?” vraag. Als ik op het normale huisadres in Nederland de basis kit bestel (en ook abonnement) kan ik die dan…

  Lees meer
  Wil
  5 april 2023 om 19:27 uur

  Beste, gewoon in Nederland bestellen. Je moet wel de RV versie bestellen zodat je Starlink in heel Europa kan gebruiken.

  Guus
  5 april 2023 om 19:32 uur

  Dank maar ik zie alleen het kopje “Residential” als basis en de rest is Business,Roam,Maritime,Aviation en IoT

  Ronald
  5 april 2023 om 19:52 uur

  Het is de Roam versie, die werd voorheen de RV genoemd

  Wil
  5 april 2023 om 19:52 uur

  Denk dat het Roam moet zijn gelet op de prijs € 105,00 per maand.
  Inderdaad Roam schollen maar nasr beneden op hun site.

  Guus
  5 april 2023 om 19:58 uur

  Ok, dat is jammer. Fors duurder in aanschaf (150,-) maar vooral abonnement stuk hoger. Hmm..wellicht slimmer om dan op het Zweedse adres te bestellen. (We…

  Lees meer
  Vera Tielen
  5 mei 2023 om 08:14 uur

  Goedemorgen Pim, Wat fijn te lezen dat iemand antwoord geeft wanneer je er niet uit komt, dank alvast! Wij zijn verhuist van Nederhorst den Berg…

  Lees meer
   Pim
   5 mei 2023 om 09:38 uur

   Hi Vera, in alle gevallen is het bij problemen het best om contact op te nemen met de support afdeling van Starlink. Een paar dingen…

   Lees meer
   Pim
   10 mei 2023 om 13:49 uur

   We kregen e-mailbericht van Vera: Inmiddels opgelost na stekkers eruit/stow/ en ineens had manlief idee om het straatadres erbij te zetten ipv alleen plaatsnaam😵‍💫 Dat…

   Lees meer
  Wil van Hulst
  5 mei 2023 om 10:43 uur

  Heb je je ook aangemeld op je nieuwe locatie? Indien je werkt vanaf een vaste locatie moet je wanneer je verhuist dit doorgeven aan starlink,…

  Lees meer
  Anke van Drempt-Dienske
  21 juni 2023 om 15:42 uur

  Is het mogelijk schotel en router mee te nemen naar buitenland ( Slowakije)

   Pim
   21 juni 2023 om 18:38 uur

   Hi Anke, je kan een Starlink schotel meenemen naar Slowakije. Met een Roam abonnement kan je daar verbinden zoals op elke plek met dekking van…

   Lees meer
  Arnoud
  29 juni 2023 om 19:59 uur

  Goedenavond, waarom richt de starlink antenne zich altijd naar het noorden ?
  Is dit ook aan te passen?

  Wil van Hulst
  29 juni 2023 om 21:09 uur

  Omdat daar het sterkste signaal vandaan komt hier in Europa. Is zover ik weet niet aan te passen. Of je moet een gat boren en…

  Lees meer
  Edwin Menzing
  28 augustus 2023 om 10:36 uur

  Wij gebruiken Starlink nu op bouwplaats(en) in Duitsland. De eerste ervaringen zijn zeer positief. Snel in de lucht, en niet meer maanden wachten op een…

  Lees meer
  Mitzi
  9 september 2023 om 17:12 uur

  Hoi! Wat een mega fijne en uitgebreide beoordeling over de starlink. Ik zie dat het ook mogelijk is om de materialen te huren. Hierbij is…

  Lees meer
   Pim
   10 september 2023 om 10:15 uur

   Hi Mitzi, bedankt! Huren kan volgens mij alleen voor de abonnementsvormen met een vaste locatie en kan dan inderdaad een interessante optie zijn. Die artikel…

   Lees meer
  Thomas
  27 september 2023 om 12:33 uur

  Beste Pim, Wij willen de starlink roaming aan te kopen voor vakantie in Zweden Luxemburg Nederland…. Wij zijn zelf van belgie maar nu bij het…

  Lees meer
   Pim
   27 september 2023 om 13:29 uur

   Hi Thomas, Starlink Roam Regional biedt internetverbinding in landen met dekking op hetzelfde continent als het registratieadres. Bij registratie in België zal Starlink Roam Regional…

   Lees meer
  Guus
  28 september 2023 om 09:18 uur

  Beste Pim, Wij zitten nu zo’n 3 maanden in Zweden (noord Varmland) en internetten nog steeds op 4G. Dat ben ik eigenlijk wel zat en…

  Lees meer
   Pim
   29 september 2023 om 10:20 uur

   Hoi Guus, een mooie plek met vast wat uitdagingen! Onze ervaringen met Teams/videocalls zijn goed. Jiska belt de hele dag en de vertraging is laag,…

   Lees meer
  Guus
  29 september 2023 om 15:38 uur

  Hallo Pim, Ok, dank je. Ondertussen de knoop doorgehakt: Gisteravond de basis kit besteld. We zullen zien hoe het gaat werken, ben heel benieuwd. En…

  Lees meer
  Guus
  10 oktober 2023 om 17:34 uur

  Dag Pim en andere belangstellenden die overwegen Starlink aan te schaffen. Geen vraag dit keer maar een stukje ervaring delen. Gisteren is de kit na…

  Lees meer
   Pim
   11 oktober 2023 om 12:55 uur

   Hi Guus, leuk om te lezen dat het zo bevalt. We zijn benieuwd hoe jullie de winter doorkomen! 🙂 Succes daar!

  Peter van Velthoven
  11 oktober 2023 om 12:36 uur

  Kun je met starlink vanaf je telefoon tv e.d. Kijken? Ik heb de kpn tv app op mijn telefoon. Eventueel Viaplay en Netflix? Ik kan…

  Lees meer
   Pim
   11 oktober 2023 om 12:59 uur

   Hi Peter, op Starlink kan je praktisch alles wat je ook op een normaal WiFi punt kan. Wij zien dat we (vaak) ook een Nederlands…

   Lees meer
   Wil
   2 november 2023 om 20:21 uur

   Helaas in het buitenland (Frankrijk en Spanje) heb ik nu een buitenlands ipadres ontvangen van Starlink. Gevolg is nu wel dat ik een VPN nodig…

   Lees meer
   Pim
   3 november 2023 om 11:07 uur

   Hi Wil, bedankt voor het melden. Is dat met een Nederlands registratieadres in je Starlink account?

   Wil
   3 november 2023 om 12:53 uur

   Met Nederlands adres, in België nog ipadres nl in Frankrijk kreeg ik ander ipadres.

   Peter van Velthoven
   11 november 2023 om 16:02 uur

   Hoi Pim, ik heb mijn starlink uitgeprobeerd. Maar ik kon niet streamen naar mijn televisie. Doe ik iets fout of moet ik een moderne tv…

   Lees meer
  Peter van Velthoven
  11 november 2023 om 13:45 uur

  Ik heb inmiddels een starlink aangeschaft. De WiFi doet het maar ik kan niet bijv. Netflix streamen vanaf mijn telefoon naar de tv. Hoe moet…

  Lees meer
  Guus
  11 november 2023 om 16:42 uur

  Antwoord voor Peter: Als je Starlink wifi op andere toestellen goed werkt en voldoende snelheid heeft dan moet het kunnen. Zoektocht ergens anders beginnen, wij…

  Lees meer
  Peter van Velthoven
  16 november 2023 om 09:23 uur

  Als ik een standaard service afsluit voor een plaats in Frankrijk, kan ik dat gewoon doen zoals ik dat in Nederland doe? Dus naar de…

  Lees meer
   Wil
   16 november 2023 om 09:32 uur

   Wat voor abonnement heb je

  Peter van Velthoven
  16 november 2023 om 11:09 uur

  Een standaard abonnement voor € 65. En hier werkt het prima. Maar ik ga in januari voor 4 maanden naar Frankrijk. En wil daar het…

  Lees meer
  Van wonterghem
  6 december 2023 om 15:46 uur

  Kan ik de starlink kit kopen in duitsland en deze gebruiken in belgie

   Pim
   6 december 2023 om 15:57 uur

   Ja, dat kan, met het juiste abonnement of instellingen. Met Roam Mobile Regional kan het zonder twijfel. Er is onduidelijkheid of het mogelijk (en vanuit…

   Lees meer

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.