Eten in China

geschreven door Jiska op

Wanneer het tijd is om te gaan eten begint er een heel avontuur. Voor ons, maar waarschijnlijk ook voor de serveersters.

Terwijl we over straat lopen hebben we veel keuze. We kunnen kiezen uit aangeklede restaurants met sfeerverlichting of straatstalletjes met tl verlichting die er niet al te mooi uit zien.

Als we het tentje van onze keuze binnenlopen, kijken alle mensen ons glimlachend aan. We kiezen een tafeltje en gaan bestellen. Soms hebben we het geluk van een menukaart met plaatjes, een Engelse menukaart of menuborden aan de muur waarop we kunnen aanwijzen wat we willen eten. Bij gebrek hieraan wijzen we naar onze, inmiddels weer, smakkende buren (als hun eten er lekker uit ziet) in de hoop dat de serveerster snapt dat we hetzelfde willen.

Als we er met wijzen en gebaren nog niet uitkomen en de serveerster maar ongemakkelijk blijft lachen, pakken we onze vertaalboekjes erbij en zoeken we het teken voor noodles en kip/varkensvlees op. Als de serveerster snapt wat we willen, vraagt ze met gebaren of we een grote of kleine kom willen. We zeggen welke grootte we willen, al kan dit bij het opdienen alsnog anders zijn dan we dachten.

Met stokjes in de handen beginnen we aan onze maaltijd; noodles met kip/varkensvlees, een soort sla, bosui, koriander en een lekker sausje. We slurpen minder dan onze buren, maar hangen ook met ons hoofd boven onze kom. Als we de stokjes in een goede greep hebben, gaat het eten best goed; hebben we geen goede greep, dan zijn we soms wat gefrustreerd.

Met een lege kom en wat spetters op onze kleren en op de tafel lopen we naar de serveerster toe om te vragen hoeveel we moeten betalen. Als ze het bedrag noemt gebaren we meteen dat we het niet kunnen verstaan. Het bedrag wordt dan uitgebeeld of opgeschreven en wij betalen. Vervolgens lopen we met een glimlach en een goed gevulde maag naar buiten.

De bovenstaande gang van zaken speelt zich ondertussen steeds vaker af in een straatstalletje met tl verlichting waar veel Chinezen zitten. Daar is het eten het lekkerst én het goedkoopst. Een top-tip, die we ooit hebben gekregen via backpackgek.nl.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Joke van Raamsdonk
  15 sep 2013

  Stoer hoor om vlees te durven eten!! Kan je alle indrukken ‘n beetje verwerken? Het is prachtig om jullie reis zo mee te kunnen beleven!

   15 sep 2013

   Bedankt Joke! Het zijn inderdaad een hoop indrukken en het is leuk om deze met andere reizigers en jullie te delen.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.