Family food

geschreven door Jiska op

Onze gids Boogii kan heerlijk voor ons koken. Met paprika, kool, wortel en aardappel maakt ze iedere keer een heerlijke lunch en diner. De Mongolen zelf eten geen groenten en hebben het liefst alleen maar vlees. Af en toe krijgen we dus, als we bij een familie in de ger overnachten, family food als diner.

Wanneer we bij een familie aan komen rijden, laten we onze bagage in de auto staan en gaan we eerst een ger binnen om thee te drinken. De meeste families hebben melkthee. Dit is meestal groene thee met melk van geit, yak of koe en een ‘snufje’ zout. We drinken dit altijd uit een soort toetjesschaaltje. Naast de melkthee drinken we ook warme geitenmelk en gefermenteerde yakmelk. Dat laatste bevalt ons beter dan geitenmelk.

Naast wat te drinken krijgen we ook eten aangeboden. Er staat een volle schaal koekjes voor ons met daarnaast boter. De koekjes, ze doen ons een beetje aan lange vingers denken, moeten in de boter worden gedoopt. Wij eten de koekjes met een dunne laag boter, maar de Mongolen nemen hele porties boter op hun koekjes.

Het avondeten bestaat voornamelijk uit vlees. Variërend van geit, koe, kameel, yak tot de ingewanden van de dieren. In de lente worden er geen dieren geslacht, dus vaak eten we gedroogd vlees wat voor de winter te drogen is gelegd. Het vlees wordt soms gecombineerd met zelfgemaakte noedels of wordt in een stukje deeg gedaan waar dumplings van worden gemaakt. Deze dumplings worden of gestoomd of gefrituurd of gekookt. Een aantal keer mogen we helpen met het maken van de dumplings, wat nog best moeilijkt blijkt te zijn, omdat de Mongolen het vlees erg snel en mooi in het deeg verpakken.

In het gebied rond de 8 meren hebben de families vaak yaks. Van de melk van de yaks wordt heerlijke yoghurt gemaakt, waar we af en toe mee ontbijten. Toch houden we het westerse er een beetje in en eten we muesli en jam in onze yoghurt.

Het zelf maken van boter of yoghurt neemt veel tijd in beslag voor de nomaden. Eerst moeten de dieren met de hand gemolken worden, waar wij ook een keer bij helpen. Vervolgens zien we een vrouw uren bij de ketel zitten en de melk heel vaak omscheppen om de volgende ochtend een laagje boter op de melk te hebben. Gefermenteerde melk maken neemt wel een paar dagen in beslag en moet meerdere keren aangestampt worden voordat je het kan drinken. Het is dus best een werk om al dit eten te maken.

Het Mongoolse eten bij de families is niet altijd even lekker en gevariëerd, maar we hebben genoten van de yak yoghurt en de dumplings gevuld met yak- of  kamelenvlees, ui en knoflook. Houd je niet echt van dit eten, is het toch zeker de moeite waard om een keer te dineren met een familie, omdat de Mongolen enorm gastvrij zijn en erg hun best voor je doen. Bovendien is het prima als je alleen een klein beetje proeft. Daarna mag je bedanken. Saihan hoollooroi!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.