Fietsen mee op de camper of niet?

fietsen mee op de camper

geschreven door Pim op

We nemen fietsen mee op de camper van Nederland tot in Schotland en van daar tot en met Marokko. Met tussenpozen gebruiken we ze soms en met enige regelmatig vragen we ons af of het wel de moeite waard is, om fietsen mee op de camper te nemen. We overwegen ze zelfs ergens achter te laten. Toch komen ze in sommige situaties goed van pas en nemen we uiteindelijk overal de fietsen mee op de camper.

Als de camper eenmaal geparkeerd staat, is het fijn dat ‘ie niet meer van ze plek hoeft voor een kleine of grote boodschap. Tussen ons: voor die grote boodschap gebruiken we de fietsen in eerste instantie misschien wel het meest. Vanaf gratis camperplekken in Engeland, zonder faciliteiten, is vaak wel een openbaar toilet aan te fietsen. Zo komt het met enige regelmaat voor dat we blij en opgelucht zijn dat we de fietsen mee hebben op de camper.

In de natuur in Schotland is de oplossing voor die noodzaak vaker minder ver weg en blijven vaker de fietsen op de camper. Er zijn ook meer heuvels en bergen, wat fietsen een grotere opgave maakt. In zulke gebieden vragen we ons dan wel eens af of fietsen mee op de camper nog wel nuttig is. Vaak gebruiken we ze dan snel weer eens. Omdat het kan, pakken we de fiets naar een dorpje verder, langs de North Coast 500, waar een gratis douche is. Na een mooie fietstocht komen we opgefrist, maar ook alweer licht bezweet, terug over het heuvelachtige terrein

We gebruiken daarna de fietsen een tijdje niet. Naar de Orkney- en Shetlandeilanden gaan we met de auto. Pas als we, op onze weg naar het zuiden, in de buurt van Londen komen, overwegen we weer eens wat te doen met het feit dat we al die tijd ook de fietsen mee op de camper hebben. Een stad in fietsen kan praktisch en leuk zijn. Het scheelt parkeerkosten en je ziet makkelijk eens andere delen van een stad. Fietsend Londen in, vanuit een buitenwijk, is, door de omvang van de stad, toch al snel een flinke fietstocht. Omwille van de tijd nemen we de trein en blijven de fietsen op de camper.

Met de fiets in Frankrijk maken we de gedroomde tochtjes naar de bakker, voor een stokbrood en wat croissantjes. Ook fietsen we wat verder, naar de supermarkt of gewoon een mooi rondje. We weten van Frankrijk dat je er goed kan fietsen. De weg deel je wel vaak met wat autoverkeer, maar dat haalt netjes in op de anders baan en is weinig tot last. In Spanje weten we dat minder goed, maar vinden we rond steden soms fietspaden. Jiska en haar zus fietsen naar San Sebastian, vanaf de camping buiten de stad. En dat bevalt goed, ook al zijn het geen Nederlandse fietspaden, die in vergelijking met de Spaanse nóg beter zijn ingericht om het de fietser écht makkelijk te maken.

In Portugal maken we op rustige weggetjes op het platteland mooie tochtjes. Ook hier zijn bij de steden soms fietspaden. Vanaf de camping ten zuiden van Porto, fietsen we over een mooi fietspad naar het centrum. Naar Albufeira vinden we een prima fietspad, maar in de stad blijkt navigeren in eerste instantie een beetje een opgave, door alle kleine straatjes tussen de bebouwing aan de kust. Eigenlijk missen we in steden een hoesje voor de telefoon of het GPS apparaat om deze makkelijk aan ons stuur te kunnen bevestigen en hands-free mee te kunnen fietsen én navigeren.

Surfen bij Vila do Bispo doen we ook een keer met de fiets. Met het surfboard onder de arm rijd ik al remmend naar de kust. Terug wordt een aardig stukje klimmen. Een paar dagen later rijden we met de fietsen op de camper naar een afgelegen surfspot over een slechte weg. Eenmaal daar constateren we dat de klemmen van de fietsendrager deels zijn losgeglipt. Slechte wegen kunnen dus wel een probleem vormen als je de fietsen mee op de camper hebt. Met Marokko in het vooruitzicht geeft dit wel wat twijfel en we onderzoeken mogelijkheden om de fietsen achter te laten in Spanje. Dat kan bij Sevilla, bij een camperplaats/stalling aan de rand van de stad.

Eerst fietsen we Sevilla in, om er nog een keer van te genieten dat we de fietsen mee op de camper hebben. Er zijn goede fietspaden in de stad, maar we verwonderen ons ook lachend over hoe die soms abrupt ophouden, of hoe je soms gedwongen wordt om een kruispunt drie keer over te steken om je weg te kunnen vervolgen. De fietsen komen toch weer uitstekend van pas. De camper staat veilig buiten de stad en met de fiets komen we makkelijker bij onze AirBnB. Het besluit om ook naar Marokko de fietsen mee op de camper te nemen, wordt ook hierdoor bevestigd. Of ze daar van pas komen, gaan we meemaken!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.