Filmpje van een zelfgebouwde Toyota HiAce camper

geschreven door Pim op

Het is een beetje onbesproken gebleven, hoe het interieur van de camper uiteindelijk voor de reis is geworden. En het stond nog op de planning om nog eens een filmpje van een zelfgebouwde Toyota HiAce camper te maken. Dat wachtte op een mooie dag waarop we er wat tijd voor wilden maken. Die hadden we in Marokko.

Banken in 7 delen vormen de basis van de inbouw, tussen twee wanden die zo’n beetje tot het dak van de camper reiken. Je ziet in onderstaand filmpje van een zelfgebouwde Toyota HiAce camper maken hoe daarvan een bed kan worden gemaakt, waarop we al maanden heerlijk slapen. Eén wand staat wat verder van de binnenzijde van de auto, om ruimte te laten voor wat stoelen. De plank die de grote opening afsluit waar de stoelen door passen, doet dubbel dienst als tafel, die zowel binnen als buiten gebruikt kan worden.

De grote kussens maakte ik met mijn moeder, die handiger met stof en een naaimachine is dan ik. Schuimrubber van 12 centimeter dik, bekleedden we met stevige stof. De afmetingen van de kussens zijn resultaat van een puzzel, want de kussens voor de camper moeten het hele oppervlakte van het bed kunnen bedekken (190x140cm), maar ook een plek kunnen krijgen als we de banken inschuiven. Ze kunnen op het bed allemaal in de breedte liggen, maar gaandeweg vonden we uit dat het lekkerder slaapt om een deel van de kussens over de lengte te leggen. Dat heeft te maken met de precieze plek waar de gleuven tussen de kussen uitkomen, daar wil je niet precies op liggen.

We zitten het liefst buiten, maar op de banken is het ook lekker om in de auto te zitten. De vloer kan wel erg koud worden, ondanks dat onder het laminaat nog een laag warmtewerend folie ligt. We zijn dan ook erg blij met de bekleding die we op de binnenzijden van de kastdeurtjes ónder de banken hebben gemaakt. Klappen we die uit, dan ontstaat een tijdelijk tapijtje. Daarop zit ook de opbouwrozet waarin de tafelpoot kan worden gezet, voor als we de tafel binnen willen gebruiken. Dat komt in de praktijk niet heel vaak voor. Eigenlijk is ‘ie daar net te groot voor.

Kasten vullen de ruimte achter de passagiersbank en de bestuurdersstoel. Een hoge kolom van kastjes staat achter de bestuurdersstoel en wordt door de ronding van de auto naar boven toe smaller. Onderin deze kast staat de huishoudaccu. Erboven zijn 3 plankjes met elk een deurtje. Hier liggen de meeste voorraden van eten. Aan de zijkant van deze kast is ruimte gehouden voor bestek, dat is zo mooi bij de hand. Achter de bestuurdersstoel is een groot deel van de electra gemonteerd, zoals een acculader, laadregelaar voor het zonnepaneel en een zekeringkastje.

Naast de kolomkast staat een lager kastje met een wasbak en kraantje. Onder de wasbak staat de gasfles. Op dit moment is dat een gasfles uit Spanje, die maar net past. In het kastje zit ook de omvormer, die het stopcontact op de kolomkast met 220v voedt. Op deze plek kunnen we gas en stroom (220v) makkelijk afsluiten. Het stopcontact voor walstroom zit ook in deze kast, met een stekkerdoos voor de buitenstekker tussen de passagiersbank en de bestuurdersstoel. Er blijft ruimte over die altijd van pas komt voor meer voorraden en spulletjes.

Een brede lage kast staat naast het kastje met de wasbak. Onderin deze kast zit een grote watertank, die over bijna de hele breedte de halve hoogte van de kast vult, goed voor 48 liter drinkwater, dat door een pomp uit het kraantje komt. Boven de tank staat een gasstel dat, dankzij een lange slang, ook buiten gebruikt kan worden. Buiten koken scheelt een hoop vocht in de auto en is natuurlijk wat veiliger. Ook in deze kast is nog wat ruimte voor andere spullen, zoals een niet zo praktische maar wel erg prettige koekenpan.

De rest van de afgemeten uitrusting heeft plaats in de lade en kastjes onder de banken. De la zit vol met bovenkleding. In de kastjes staan een aantal kratjes, zoals twee met onderkleding, één met boeken en gidsen en één met allerlei kampeerspullen. Een groter kratje staat bij de hand in het kastje dat onder de bank opent bij de zijdeur van de auto. Ver weggestopt hebben we ook nog een tent, matras en slaapzakken, voor als we op outdoor avontuur willen, of helemaal klaar zijn met de zelfgebouwde Toyota HiAce camper 😉.

Meer weten? Check het bericht over een bestelbus ombouwen naar een camper en bericht over de constructie van de Toyota HiAce camper schuifbank.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.