Foto’s van…huisjes

geschreven door Pim op

Terwijl we tijdens de reis natuurlijk telkens weer een nieuwe plek opzoeken, beoordelen we stiekem voor elke plek of we er zouden willen blijven wonen. Is het wat, dan maken we een foto. Onwillekeurig zijn dit foto’s van huisjes, en vaak de kleinste, eenvoudigste huisjes.

Schilderachtiger dan dit huisje langs de route om het Annapurna gebergte in Nepal wordt het niet. Bewoonbaar lijkt het niet niet meer, bewoond is het in ieder geval niet, temeer omdat het midden in een beek van smeltwater staat. Toch spreekt het tot de verbeelding!

In de Ha Long Bay in Vietnam varen we langs de eerste drijvende dorpen. Het zijn een soort woonboten eigenlijk; huisjes met het hele hebben en houden van een familie op een vlot. Als het weer goed is, ziet dat er best aantrekkelijk uit.

Langs de Sangker rivier bij Battambang in Cambodja staan de huisjes op palen om wat afstand te nemen van het water. Gedroogde vis hangt in het raamkozijn, waar overigens natuurlijk geen glas in zit. Het leven onder de golfplaten ziet er eenvoudig uit.

Op het Tonlé Sap meer in Cambodja zien we weer drijvende huisjes. Ze blijven ons aanspreken, de waterrijke omgeving en de vindingrijkheid om van de meest eenvoudige materialen een drijvend huis te maken, maakt elk huis hier een plaatje. Je zal er opgroeien!

In de jungle van Thailand mogen we een nachtje overblijven in een van de weinige eenvoudige huisjes in een vallei. ‘s Avonds tekent de zon vanachter een berg een mooie kleurencontrast op de bomen. Dit lijkt prachtig! Maar het huisje vol kieren en gaten blijkt nog niet helemaal te voldoen aan onze Westerse eisen van wooncomfort.

Tot slot zien we in Mongolië nog een uitzonderlijk huisje. Temeer omdat het grootste deel van de bevolking in Mongolië in gers leeft en je hier dus maar weinig huisjes ziet. Met een fundering van stapeltjes stenen lijkt het niet de stevigste constructie, maar er zitten wel echte ramen in en wie weet – misschien kan het ook wel drijven. Nog een pluspuntje, je hebt een flinke tuin; een door de horizon afgebakende zanderige grasvlakte.

Moesten we kiezen, dan zou het spannend worden tussen het eerste en laatste huisje. Zowel het Annapurna gebied als de Mongolische steppe zijn prachtige gebieden om te leven, in het goede seizoen. Of de huisjes in de koudere seizoenen ook nog zo’n charme hebben durven we te betwijfelen. Dan heeft ons eigen huis in Nederland toch ook wel z’n charme.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.