Fox Glacier

geschreven door Jiska op

We rijden dwars door Westland (:)) National Park aan de westkust van het Zuidereiland om de Franz Josef en Fox Glaciers te bereiken. We zijn van plan om met een gids één van deze gletsjers op te gaan.

De Franz Josef Glacier en de Fox Glacier liggen 23 kilometer bij elkaar vandaan en volgens de Lonely Planet (uit 2012) worden er soortgelijke tours aangeboden. Er wordt ons bij aankomst in het Fox Glacier township een halve dagtour aangeboden voor $123. Volgens de Lonely Planet kan je bij Franz Josef Glacier voor ongeveer hetzelfde bedrag een soortgelijke tour, maar dan wordt je bovendien met een helicopter naar boven gebracht. Dus we rijden door naar Franz Josef Glacier om op dat aanbod in te gaan. Bij aankomst blijkt dat de tours veel duurder zijn (geworden). De goedkoopste tour is $325. We snappen nog niet echt waarom het zoveel duurder is geworden maar besluiten terug te rijden en een tour voor de volgende dag te boeken bij Fox Glacier Guiding.

Die middag vinden we een mooi gelegen camping aan Gillespies Beach en genieten van een wandeling over het strand. ‘s Avonds nemen we nog eens een kijkje op het strand en zitten met wat andere mensen bij een lekker vuurtje.

Terwijl we zitten te kletsen, ontstaat er een opening tussen de wolken aan de horizon achter ons. Daar doorheen zien we, als door de klep van een brievenbus, hoge bergen met sneeuw erop. Zouden we daar morgen heen gaan?

De volgende dag staan we al vroeg aan de voet van de Fox Glacier. We zijn al verschillende bordjes gepasseerd waarop staat in welk jaartal de gletsjer op dat punt was. Hij is flink gesmolten! Het is nog zeker 2 kilometer rijden en een half uur lopen als we langs het bordje met het jaar 1750 rijden. Eenmaal bij het punt waar de gletsjer nu begint (of eigenlijk eindigt), met onze ijsijzers onder onze schoenen gebonden, klaart de lucht op en zetten wij onze eerste stappen op het ijs. We lopen langs kleine riviertjes in de gletsjer en komen langs ijsgrotten. We genieten van een blauwe kleur in een ijshol en schieten mooie foto’s. Onze gids vertelt ons dat de gletsjer iedere dag 2 meter beweegt en we horen en zien af en toe wat stenen naar beneden rollen.

Via onze gids komen we er ook achter waarom de tours bij de Franz Josef Glacier zo duur zijn. In 2011 is er in één keer 2 kilometer gletsjer naar beneden gestort en de enige mogelijkheid om nu nog op de gletsjer te komen is met een helicopter en dan moet je gelijk een stuk hoger. Vandaar die hoge prijzen! Onze Lonely Planet lijkt nog niet helemaal goed te zijn bijgewerkt. Na dit gehoord te hebben, rijden we zelf naar de Franz Josef Glacier om er een kijkje te nemen en we lopen net als bij de Fox Glacier door een brede vallei waaraan duidelijk te zien is dat hier vroeger een gigantische gletsjer heeft gelegen. Dat blijft iets dat we ons moeilijk voor kunnen stellen. De hoeveelheid ijs die tussen bergen ligt is enorm. Toch kan dat ook snel smelten, de Franz Josef is daarvan een goed voorbeeld. We zijn dus blij dat we nog kunnen hebben genieten van dit mooie natuurfenomeen.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.