Gastvrijheid in Marokko

Gastvrijheid in Marokko

geschreven door Pim op

Onze mening over Marokko wordt gevormd door verhalen van anderen, indrukken die sommige Marokkanen in Nederland geven en gelukkig steeds meer door de ervaringen die we zelf in het land opdoen. Elke ochtend, middag en avond schalt de oproep tot het gebed over het land. Er zijn meisjes, vrouwen, moeders en oma’s die hoofddoeken en andere bedekkende kleding dragen. Op veel plaatsen zijn gebedsruimtes ingericht voor mensen die onderweg zijn; we zijn welkom om een kijkje te nemen in een andere cultuur. We ervaren gastvrijheid in Marokko.

Op de camping in Casablanca vind ik mijzelf tussen een vrolijke verzameling van een grote groep Hollanders die samen reizen. In de late middagzon wordt de camping opgevrolijkt met een zangsessie waarin liederen als Vader Jacob in luid canon ten gehore worden gebracht. Het is een gezellige boel en het mag duidelijk zijn: er zijn Nederlanders aanwezig. Ons busje trekt de aandacht van deze mensen die allemaal zelf ook een camper hebben. Ik spreek er dus een aantal. We wisselen leuke reiservaringen uit.

Zonnepaneel in bagagebak op een Volkswagen T3 camper

Op de camping bij Casablanca

De Nederlanders maken een mooie georganiseerde reis door Marokko. Ook komt ook gastvrijheid in Marokko komt ter sprake. Die is er beslist. Eén man die ik spreek merkt op dat het er op lijkt dat “alle slechte Marokkanen naar Nederland zijn gekomen”. En hij “weet dat hij dat niet kan zeggen, omdat dat wel erg zwart wit is”, maar doet dat dus toch. Dat zet me aan het denken.

In de kasbah in Telouet

In Marokko geen kerkklokken om even voor 10 op zondag. Geen kort dankgebed voor het eten. Geen kruizen op graven. In plaats van meerdere kerken in zelfs het kleinste dorp, hier altijd een moskee. Het is dus wel even anders dan ‘thuis’. Maar er zijn ook vrouwen die zich meer kleden zoals wij dat over het algemeen in Nederland gewend zijn. Verder zijn wij welkom om ons eigen geloof mee te nemen het land in en worden we overal hartelijk ontvangen.

Jongens langs de weg in het Atlasgebergte.

We ervaren veel gemoedelijkheid en gastvrijheid in Marokko. We maken contacten met mensen op straat. We krijgen van iedereen een glimlach en worden meegenomen in gezellige geintjes bij elke gelegenheid; zelfs stoppen voor wegwerkzaamheden wordt op deze manier erg leuk. We zijn welkom om te overnachten op het land van een olijvenkweker en worden dan gelijk uitgenodigd om de maaltijd te delen. We hebben het samen gewoon leuk.

De gastvriendelijke Marokkaanse olijvenkweker laat trots zijn hasjpijp zien

Er is geen enkel excuus te maken voor een onterechte generalisering. En het is gelukkig niet nodig om de Marokkaan of de invloed van het Islamitische geloof in het geheel af te schrijven als slecht. Onze ervaring is dat de cultuur van de Marokkanen ons in de ontmoetingen met hen veel plezier brengt. Er is veel gastvrijheid in Marokko; meer dan in Nederland. Het is dus beslist niet nodig om stemming maken tegen de religie, het volk of de levenswijze, we kunnen die beter leren kennen en dan ervaren dat er vooral heel veel positief aan is.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.