Gele koorts

vaccinaties in ons vaccinatieboekje

geschreven door Pim op

Ter voorbereiding op onze reis naar Azië, kregen we een serie vaccinaties toegediend die ons hielpen bij het behoud van onze gezondheid op reis door Azië. Eén specifieke vaccinatie was daarbij gelukkig niet nodig, die voor gele koorts, een virus dat in een heleboel landen buiten Azië heerst.

Al lang voor we op reis door Azië gingen kreeg Jiska een ziekte die haar nieren permanent beschadigde. Naar Azië namen we daarom een lading medicijnen mee die een day pack vulde, die ze gedurende de reis nodig had. In Nieuw Zeeland zouden we een nieuw pakketje ontvangen vanuit Nederland, met daarin medicijnen voor de laatste reisperiode, voor we weer teruggingen naar Nederland. Ze werden bij de douane vastgehouden, omdat we niet aan de invoerregels voldeden. Na door een aantal bureaucratische hoepels te springen, mochten we ze toch ophalen in Christchurch.

Het zijn deze medicijnen die conflicteren met het gele koorts vaccin. Het vaccin bevat een halflevend virus, in tegenstelling tot de dode virussen in andere vaccins. De medicijnen onderdrukten Jiska’s afweersysteem en haar reactie op het virus in de vaccinatie. Het risico op echte besmetting is daardoor te groot.

Zuid Amerika en Centraal Afrika waren daarmee direct van de kaart. Het zou onverstandig zijn om hierheen te reizen zonder de voorbereiding die de vaccinatie biedt. De kans is aanwezig dat je het geheel levende virus oploopt. Hoe mooi de bestemmingen ook mochten zijn, we moesten ze links laten liggen.

Tot net na de reis, toen de arts van Jiska besloot het medicijn af te bouwen. Iets wat voor de reis niet kon. Het had een hoop gesleep met medicijnen gescheeld. Het duurde even voor het besef doordrong dat dit betekende dat Jiska wellicht het gele koorts vaccin weer toegediend mocht krijgen. Dat was nog niet heroverwogen. Voor de zekerheid belde ze het nog even na. Zo kregen we het goede nieuws: gele koorts landen staan weer op de kaart! Tijd voor een nieuwe bucketlist.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.