Genieten in Nieuw Zeeland

geschreven door Pim op

In Nieuw Zeeland heb je bij het genieten van de indrukwekkende natuur, rekening te houden met de natuur. Poepen, zandvliegen, internet en mooie kampeerplekjes, het kan allemaal met de juiste voorkennis. In dit blog de informatie voor een paar belangrijke en minder belangrijke levensbehoeften zodat je echt kan genieten in Nieuw Zeeland!

1. WC of niet? Waar je gaat poepen en plassen is waarschijnlijk niet direct je eerste zorg als je er over denkt om naar Nieuw Zeeland op reis te gaan. Door de enorme hoeveelheid andere toeristen die met jou naar dit land komen is de regelgeving echter wat aangescherpt, waardoor deze vraag opeens best bepalend is voor je vakantie. Als je geen eigen (chemisch) toilet met je mee hebt in je camper of caravan (niet ‘self-contained’ bent), moet je overnachten bij een publieke WC of natuurlijk in een motel of B&B. Dat betekent dat, zonder WC, wildkamperen er niet meer bij is. Met WC moet je af een toe langs een loosplaats, maar heb je verder meer vrijheid.

2. Klamboe en deet. Met Azië vers in het geheugen, leek het ons onwaarschijnlijk dat we in Nieuw Zeeland zo blij zouden zijn met de restjes deet en onze klamboe. Muggen dragen hier immers geen malaria met zich mee. Ze zijn zelfs relatief eenvoudig mee te leven in vergelijking met de ‘sandflies’. Zandvliegen zijn, in tegenstelling tot muggen, ook overdag irritant, als ze in zwermen rond je hoofd vliegen op zoek naar een stukje huid om op te landen. Als ze voor je oor gaan ben je er wel op tijd bij om te voorkomen dat ze prikken, elders – vooral op je voeten – is het vaak te laat. Dat prikt even, maar de jeuk is het vervelendst. Deet helpt een uurtje, word je daarna alsnog geprikt dan maakt krabben de jeuk alleen maar erger. Je krijgt dus even heerlijk rust als je ‘s nachts lekker onder een klamboe ligt.

3. Vuurtje? Zomers in Nieuw Zeeland kunnen droog zijn. Een vonkje kan daarom een groot gevaar vormen als hij landt op een dorre grasvlakte. Is het een vonkje van jouw kampvuur, dan vormt het bovendien een gevaar voor je bankrekening; voor het blussen van een bosbrand krijgt de aanstichter de rekening gepresenteerd. Je wilt denk ik niet weten wat er onder de streep op die factuur staat. Houd daarom in de gaten waar je wél en niet vuur mag maken. Over het algemeen staat dat duidelijk aangegeven, bij twijfel is het wellicht slimmer om het risico niet te nemen. Zoek wel eens een keer een plekje op waar vuur mag, want echt genieten van Nieuw Zeeland doe je aan een kampvuur, midden in de natuur, met een zak saucijzen en marshmallows!

4. Meer internet? In onze tips voor camperen schreven we al dat internet in Nieuw Zeeland vaak beperkt is. Voor 50MB of een half uur internet betaal je gewoonlijk $5 of moet je in een café eerst een consumptie kopen. Gratis wifi bij de New World supermarkten is daarom best relaxt. Nog relaxter blijken de openbare bibliotheken. De meeste stadjes hebben er wel één en vaak is er dan ook gratis wifi, zitruimte en stroom. Met het laatste kun je bovendien de noodzaak voor een kampeerplekje met stroom vermijden, zodat je lekker midden in de natuur kan kamperen mét een volle batterij in je camera om al het moois vast te leggen. Laat de locals ook eens merken dat je blij bent met wat ze betekenen voor het legertje toeristen dat elke dag hun bibliotheek bezet.

5. DOC campings. Veel van de mooie natuur in Nieuw Zeeland wordt zo mooi gehouden onder het beheer van de Department of Conservation (DOC). Onderdeel van hun programma zijn Conservation Campsites. De DOC biedt door heel Nieuw Zeeland deze campgrounds aan. De voorzieningen verschillen per camping, in vier categorieën: van basic (een WC, gratis) tot serviced (met warme douche en drinkwater, $7-19 p.p.). Wat ons betreft levert de DOC de beste kampeerplekken voor de beste prijs. Als we een watervoorraadje hebben gaan we graag voor een gratis camping met weinig meer dan prachtige natuur!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  Ada
  3 apr 2014

  Deze tips heb ik uitgeprint om mee te nemen!!
  Thanks.

   Pim
   4 apr 2014

   Gaaf! Als je nog meer wilt weten, moet je het maar laten weten 🙂

  Hans
  17 okt 2015

  Goeie tips! Over dat muskietennet bijv., want ik stond juist te twijfelen of ik het mee zou nemen:-) En die tip over wifi in ob lijkt me ook nuttig. Dank je wel.

   21 okt 2015

   Graag gedaan Hans. Leuk dat je er wat aan hebt. We zijn benieuwd naar je ervaringen. Veel plezier in Nieuw Zeeland.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.