Gezond op reis!

geschreven door Jiska op

Een lekker eettentje op iedere hoek van de straat, verschillende snacks die je op de stoep worden aangeboden en leuk uitziende tuktuks waarin je heerlijk kunt uitwaaien. Allemaal leuke ervaringen die je op reis tegenkomt, maar die misschien niet altijd even gezond zijn. Hoe ga je daar mee om?Als je drie weken op vakantie gaat, ben je je niet altijd bewust van je eetpatroon en de activiteiten die je op een dag doet. Na drie weken ben je weer thuis en kom je zo weer in het ‘normale’ eet en sport ritme. Maar tijdens een lange reis is dat wel wat anders.
Al in Nepal maakten we kennis met de lekkere roti’s en andere snacks die op de straat worden verkocht. In Vietnam genoten we van verse loempia’s en in Chiang Mai vonden we een heerlijke bakker met verse croissant.  Heerlijk om elke dag wat van dit heerlijks te proeven. Maar als we dat 9 maanden elke dag zouden hebben gedaan, waren we tonnetje rond thuis gekomen. Ook de tuk tuks zien er aantrekkelijk uit om je even naar het busstation te laten brengen, maar echt gezond is het allemaal niet. Hoe zorg je ervoor dat je fit blijft tijdens je reis?

1. In een nieuw land is het altijd leuk om de nieuwe lokale gerechten en snacks te proeven. Dit deden wij dan ook wanneer we net aankwamen. We kochten in het begin in Sri Lanka bijna elke dag een lekkere roti, maar stopten na een dag of drie hier weer mee. Weer even wat minder snoepen en gewoon drie keer per dag een goede maaltijd eten. En dan kan je natuurlijk heus wel een paar keer in de week iets lekkers snoepen.

Een snack in Laos

2. Een heerlijk tussendoortje is fruit! Hoe leuk is het niet om lekker het lokale fruit te gaan proeven. We hebben in Vietnam kennis gemaakt met dragonfruit en genoten in Maleisië van heerlijke verse ananas. Het verse tropische fruit is heerlijk om te eten wanneer je een beetje honger hebt en nog gezond ook! Het is heel leuk om het fruit bij een fruitstalletje langs de weg te kopen.

3. Wij namen zelden een tuk tuk als we ergens naar toe wilden. We hebben wat kilometers afgelopen naar een busstation of een plek die we wilden bezoeken. Je bent lekker in beweging en krijgt ook nog eens veel mee van het straatleven. En de keren dat je dan in een tuk tuk zit, wij namen soms een tuk tuk om langere afstanden af te leggen zoals ons bezoek aan  Beng Mealea en het strand van Rekawa, is het iedere keer weer een ervaring om door het verkeer heen te rijden. Zo blijven de verschillende tuk tuks toch speciaal (er zijn er soms echt enorm veel).

Wandelend naar de Moeraki Boulders

4. Sporten op reis is wat lastiger. Zeker in landen in Zuid Oost Azië. Je bent op sommige plekken constant op zoek naar schaduw, dan is hardlopen geen pretje! Toch kom je misschien tijdens je reis in een land waar het klimaat minder warm is en hardlopen mogelijk is. Zo kochten wij in Maleisië hardloopschoenen om daarna in Nieuw Zeeland te gaan hardlopen. Best lekker om na lange tijd weer een rondje te rennen en het gevoel te hebben dat je echt hebt gesport!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.