Goede wandelschoenen voor in de bergen

geschreven door Pim op

Wat goede wandelschoenen voor in de bergen zijn is typisch een vraag voor een reiziger die verwacht nog eens een klimmetje te maken en goed voorbereid op reis wil gaan. Als je goede wandelschoenen voor in de bergen hebt, moeten makkelijkere tochten immers ook te doen zijn. Dat is waar, maar niet het hele verhaal. We spreken uit ervaring als we zeggen dat het de moeite waard is om vanuit meerdere opzichten even na te denken over de schoen die je koopt.

Ga je echt elke keer een berg op?

Zware wandelschoenen zijn snel synoniem voor goede wandelschoenen. Voor in de bergen is dat terecht, maar voor veel andere scenario’s kan een zware wandelschoen een beetje overkill zijn. Ga je echt elke keer een berg op? En dan ook over onbedekte rotsen en stenen? Waarschijnlijk niet altijd en minstens zo waarschijnlijk kunnen ook lichte wandelschoenen dit soort terrein aan.

Zoek je inderdaad iets goeds voor verschillende soorten terrein, bijvoorbeeld als backpacker en/of wereldreiziger, dan kunnen lichte wandelschoenen ook een prima optie zijn. Er is dan nog steeds veel keus, maar een aantal eigenschappen van goede wandelschoenen, voor in de bergen én elders, vinden wij in het bijzonder belangrijk bij een aankoop. We nemen ze hieronder door en nemen daarbij Lowa Renegade wandelschoenen als voorbeeld, omdat ze goed voldoen aan de eigenschappen die wij zoeken in goede lichte wandelschoenen.

Gewicht

Lichte wandelschoenen draag je makkelijker mee. Zware wandelschoenen zijn weliswaar met meer zekerheid goede wandelschoenen voor in de bergen, maar op bijna alle andere plekken zijn het grote ondingen. Zoals in mijn backpack toen we op onze slippers door Zuid-Oost Azië trokken. Ik had goed gebruik gemaakt van de zware wandelschoenen tijdens de hike op het Annapurna Circuit in Nepal, maar werd de kilo’s in mijn tas daarna snel zat. Jiska had dat met haar lichte wandelschoenen beter voor elkaar. Op een langere wandeling merk je dat verschil ook aan je voeten. Met 1110 gram per paar zijn de Lowa Renegade wandelschoenen zomaar een halve kilo lichter dan bergschoenen.

Steun

In alle gevallen verwacht je van goede wandelschoenen, voor in de bergen of niet, dat je er lang op kan lopen. Denk dan ook aan de steun die een schoen kan geven, zeker bij ongelijk terrein. Vanuit dit opzicht kiezen we graag voor een hoge schoen, die de enkel goed ondersteunt en kan voorkomen dat we ons bezeren bij een misstap. Lage schoenen zijn natuurlijk nog lichter en makkelijker mee te nemen, maar kennen beslist hun beperkingen en zijn zeker niet zo veelzijdig als hoog uitgevoerde schoenen. De Lowa Renegade heeft zo’n goede hoge schacht die wij zoeken.

Stevig

Tussen een zware en lichte wandelschoen lever je waarschijnlijk het meest in in op de stevigheid van de zool. Dan is de vraag of je de hardheid van een zool van zwaardere wandelschoenen echt nodig hebt. Met een meer flexibele zool kunnen lichtere schoenen ook goede wandelschoenen voor in de bergen zijn en meer meegeven bij makkelijkere omstandigheden. Het kan op ander terrein juist heerlijk zijn dat de zool een beetje meegeeft. Je loopt dan niet altijd op van die zware klompen en voelt wat van een zacht pad.  Voor een relatief lichte schoen heeft de Lowa Renegade nog een behoorlijk robuuste zool.

Waterdicht

Geen enkele schoen is écht waterdicht, wat de beschrijvingen ook beweren, er zit altijd een groot gat aan de bovenkant, die waar je voet in moet; waar water vrolijk langs loopt. Dat is, als je in een plas stapt die net te diep is, of je regenbroek juist net een beetje boven je schoenen ophoudt. Met goede wandelschoenen voor in de bergen durven we door een waterstroompje te lopen en maakt het niet uit als het de hele dag regent. De hoogte van de Lowa Renegade telt telt daarom op dit vlak extra mee, maar ook GORE-TEX en de waterdichte afwerking dragen eraan bij om je voeten droog te houden.

Lopen lekker

Jouw wandelschoenen moeten natuurlijk lekker lopen! Boven alle eerdergenoemde eisen staat de voorwaarde dat je schoen je goed past. Al kan het soms ook even duren voordat je echt aan een schoen gewend bent. Het heeft wel zin om verschillende schoenen te proberen, om te vergelijken hoe dat voelt. Let daarbij gelijk op de bovenstaande eisen en je kan er zeker van zijn dat je een goede wandelschoen koopt waarmee je de wereld rond kan! Er is genoeg keus, de Lowa Renegade komt in verschillende uitvoeringen dus er is een goede kans van slagen.

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.