Golden Circle in IJsland

geschreven door Pim op

Een must voor elke toerist is de Golden Circle in IJsland. Een route langs een aantal bijzondere bezienswaardigheden waarlangs een goede weg is aangelegd zodat je in een dag een prachtig rondje kan rijden; de Golden Circle.

Þingvellir National Park

Een informatiecentrum biedt de nodige uitleg bij Þingvellir National Park, dat op het eerste gezicht misschien niet al te bijzonder oogt. Voor ons als leken, is het moeilijk in te schatten wat hier precies gebeurt. We staan op de rand van de Noord Amerikaanse tektonische plaat die zich met twee centimeter per jaar van de Euraziatische plaat verwijdert. Ertussen zakt de grond, met een halve centimeter per jaar. Het resultaat is een brede kloof waarop het leven op de relatief korte termijn onverstoord verder kan gaan. We spreken dan van duizenden jaren, zolang als de geschiedenis verteld, die voor deze plek ook nog bijzonder ver terug gaat. Al vanaf 930 na Christus verzamelden de grondleggers van de IJslandse natie zich hier jaarlijks om het bestuur van het land te vormen.

Geysir en Strokkur

Deze twee geisers worden altijd in één zin genoemd. Beiden staan bekend om hun hoogte wanneer ze uitbarsten in een wolk van stoom. Geysir komt het hoogst, maar spuit niet vaak. Strokkur steelt daarom de show. Met een enorme kracht komt uit een grote bubbel een spuit water vrij waarvoor je je hoofd in je nek moet leggen. En elke 4-8 minuten is het raak. We kunnen er geen genoeg van krijgen. Dat het gebied rond de geisers weer niet is ommuurd en gewoon bekeken kan worden zonder entreegeld te betalen, maakt de ervaring nog meer een bijzonder mooi geschenk van de natuur.

Gullfoss

Foss betekent waterval en met wat tijd in IJsland ga je die waarschijnlijk vaak genoeg zien. Gullfoss is dé waterval om mee af te trappen. Een imposante hoeveelheid van, als we de bordjes moeten geloven, 60 zeecontainers per seconde, raast over twee vervallen naar beneden. Samen 31 meter hoog. Met goed weer geeft de zon ook nog een mooie regenboog in het opstuivende water. Machtig mooi!

Kerið krater

Om het rondje af te maken, kiezen we nog voor een korte stop bij de Kerid krater, één van de vele optionele toevoegingen die je kan doen aan je rondrit over de Golden Circle in IJsland. Een ingestorte magmakamer is volgelopen met groenblauw water, dat je vanaf de rand kan aanschouwen. Leuk om nog even mee te pikken. Temeer omdat het weer, lekker makkelijk, pal aan de weg ligt.

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.