Gratis navigeren op reis

geschreven door Pim op

“En nu?”, is vaak een van de eerste gedachten als we net geland zijn in een ver buitenland, op een vliegveld waar het internet het niet doet en waar autohuur met GPS niet goedkoop is. Daarom bereiden we ons voor. Je kan namelijk gratis navigeren op reis. We leggen uit hoe wij dat doen.

Of we nu willen navigeren in Canada, navigeren in Namibië of navigeren in IJsland, we kunnen telkens gratis en offline navigeren door vooraf kaarten te downloaden van deze verschillende bestemmingen. We gebruiken twee apparaten om verschillende kaarten te kunnen gebruiken, die elkaar op momenten waarop het erop aankomt soms heel goed aanvullen.

Gratis navigeren op reis met Google Maps offline mapsOp onze telefoons gebruiken we Google Maps, met de handige functionaliteit om offline gebieden te kunnen opslaan. Voor gratis navigeren op reis met de auto gebruiken we dit intensief. Zo hebben we gratis navigatie in de huurauto’s waarvoor je gewoonlijk behoorlijke bedragen moet betalen. Via WiFi downloaden we vooraf een serie gebieden waarin we willen navigeren op reis. Veel mensen weten niet dat gebieden downloaden en offline navigeren een functie is van de Google Maps app. Het werkt super goed en is eenvoudig.

Met Google Maps offline en gratis navigeren op reis kost je geen dataverkeer. Je kan je mobiele verbinding dus gewoon uitgeschakeld laten als je in het buitenland bent en toch wilt navigeren. Het is dan gratis en offline. Online gegevens zijn niet beschikbaar. Je kan daarom niet alle plaatsen vinden en geen details voor de plaatsen opvragen. Navigeren werkt offline alleen voor de auto. Om een fietsroute of wandelroute te berekenen heb je wel verbinding nodig. Dat kan vaak op gratis WiFi. Plan dan wel de route heen èn terug, zodat je niet halverwege op zoek moet naar een dataverbinding.

Voor meer offline informatie over plaatsen waar we naar navigeren gebruiken we een Garmin GPS. Het GPS apparaat moeten we eenmalig aanschaffen, maar we downloaden vervolgens gratis kaarten van landen over de hele wereld. Hierbij zitten ook offline gegevens over bezienswaardigheden, hotels, campings, winkels en andere zogenaamde points of interest. Meer dan eens vullen we de offline Google Maps aan met details uit de Garmin, waardoor we zelfs in het donker, laat op een dag en in de middle-of-nowhere een slaapplek weten te vinden.

De kosten voor het apparaat van Garmin voor offline en verder dus gratis navigatie op reis zijn het meer dan waard. We zetten OpenStreetMap kaarten op de geheugenkaart. Er zijn kaarten beschikbaar om te navigeren over de hele wereld. Vervolgens zijn offline alle gegevens beschikbaar en kunnen we routes berekenen over autowegen, maar ook compleet offroad of fietsroutes en wandelroutes. De Garmin werkt bovendien op gewone AA batterijen. Met wat reservebatterijen op zak moet het dus gek lopen willen we de weg kwijt raken!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    25 nov 2016

    Handige tips! Wij nemen al jaren een oude tomtom mee.. In die tijd waren die dingen echt klein en dus neemt hij ook amper ruimte in. Het wordt alleen steeds lastiger daar kaarten op kwijt te kunnen, omdat de bestanden van die kaarten steeds groter worden. Afgelopen vakantie hadden we trouwens een auto waar standaard navigatie in zat, ook al hadden we dat niet geboekt.

      27 nov 2016

      Bedankt! Ja, de oude TomTom is ook een goede! Zeker voor een roadtrip Europa een makkelijk alternatief. Navigatie in de huurauto blijft nog even een luxe, met vaak het bijbehorend prijskaartje :), goede bonus dan!

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.