Gunung Mulu National Park

geschreven door Jiska op

Vanuit het kleine vliegtuigje zien we een korte landingsbaan in een enorm groen landschap. De piloot zet ons aan de grond op een piepklein vliegveldje. We zijn er bijna: Gunung Mulu National Park.

Gunung Mulu National Park ligt op het Maleisische deel van het eiland Borneo. Het staat bekend om zijn enorme grotten en de enorme jungle die er te vinden is. Het is een druk bezocht park dus enige voorbereiding is noodzakelijk als je dit prachtige stuk natuur wilt bezoeken. Zo begonnen wij al ruim drie maanden van te voren.

Ten eerste is het de vraag hoe je er gaat komen. Je kunt er op twee manieren naar toe: met de boot en met het vliegtuig. Wij kozen voor het vliegtuig, omdat het met de boot een lange tocht is en deze tocht schijnt ook nog duurder te zijn dan het vliegtuig. We vlogen vanaf Miri met MASwings. De vlucht duurde 30 minuten en we werden enorm goed verzorgd. Het is maar een klein vliegtuigje, maar we kregen wat te drinken en zelfs wat te eten.

Ten tweede is het belangrijk om van te voren over je accommodatie na te denken. Er zijn verschillende hostels buiten het park en binnen Gunung Mulu National Park kun je slapen in een van de bungalows of op een slaapzaal. Wij kozen ervoor om in het park te slapen. Dit is wel wat duurder, maar zeker de moeite waard, omdat je in een mooie groene omgeving slaapt en je zo een tocht kunt lopen in het park. Wij wilden voor vier personen een bungalow in Gunung Mulu National Park boeken. Toen we dat deden was er nog maar één bungalow voor drie personen vrij. Deze hebben we meteen geboekt, met daarnaast een van de 15 bedden op één van de twee slaapzalen. In het park is ook een restaurant waar je prima eten kunt bestellen. Net buiten het park zijn ook verschillende eettentjes, maar qua prijs maakt het niet veel verschil.

Je komt natuurlijk naar Gunung Mulu National Park voor de verschillende wandelingen en activiteiten die er te doen zijn. Sommige wandelingen kun je prima alleen maken, maar voor sommige wandelingen heb je een gids nodig. Omdat het park best populair is, is het aan te raden de wandelingen met gids van te voren te boeken. Op de site van het park staan alle wandelingen en activiteiten uitgeschreven. Je kan gelijk de activiteiten in Gunung Mulu National Park online boeken. Wij kozen voor de volgende activiteiten met gids:
– Deer cave
– Langs cave
– Uitvliegen van de vleermuizen uit de Deer cave
– Clearwater cave
– Cave of the winds
– Canopy walk
– Night shift

Buiten deze activiteiten zijn we er wanneer we konden natuurlijk zelf op uitgegaan. Je kan zelfstandig in Gunung Mulu National Park rondlopen. Zo zijn we naar de Paku waterval gelopen en zijn we, na even de sleutel af te halen bij de receptie, op een vroege ochtend zelf de de boomtoren ingeklommen om vogels te spotten. Wanneer je zelfstandig door Gunung Mulu National Park loopt, is het handig je oren open te houden als je langs een groep met een gids komt. Zo pik je hier en daar toch nog wat op. Als wij dat niet deden, waren we zeker langs dit groene beestje gelopen.

Het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan Gunung Mulu National Park als je op het Maleisische deel van Borneo bent, omdat het volgens ons toch een bijzonder natuurfenomeen is. De grotten zijn enorm en de miljoenen vleermuizen die (als je geluk hebt) bij schemering naar buiten vliegen, zijn fantastisch om naar te kijken!

Blijf op de hoogte!

Ontvang een wekelijkse e-mail met de laatste blogberichten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reageer of stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verplicht voor reageren.

Let op: Je gebruikt een oude browser met beveiligingsrisico's waarin deze website niet goed werkt.
Gebruik Chrome of kijk op Browse Happy om een nieuwe browser te installeren.